Munkatársunktól
2023.09.10 11:43

Új bajnokok, régi-új élmények a felzárkózó települések országos labdarúgó bajnokságán

Tikkasztó melegben, parázs meccsekkel, gyönyörű gólokkal és végletekig kiélezett döntőkkel ért véget a Felzárkózó települések országos labdarúgó bajnoksága, amelynek csakúgy, mint tavaly, idén is a felcsúti Pancho Aréna adott otthont.

Az U12 bajnoka, a Pocsaj (Fotók: Felzárkózó Települések Kommunikáció)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Máltai SE és a Fókuszban a gyermek program egész országot lefedő labdarúgó programsorozatának záró eseményén két korosztályban (U12, U15) 24 hátrányos helyzetű település csapata, több mint 250 gyermek vett részt. A szombati küzdelmek utolsó két mérkőzését, a két döntőt az élvonalbeli mérkőzéseknek is helyt adó Pancho Arénában vívhatták meg a csapatok, amelyek végén Pocsaj (U12) és Kömlő (U15) játékosai érdemelték ki a győzteseknek járó legnagyobb kupát.

A Felzárkózó települések programban szereplő hátrányos helyzetű falvakat felölelő regionális selejtezők az év során három helyszínen (Szolnok, Miskolc és Telki) zajlottak, ezeken a tornákon 60 település csapata, több mint 650 gyermek lépett pályára. A selejtezőkből korosztályonként a legjobb négy-négy csapat kvalifikálta magát a szeptemberi, országos fináléra.


A felcsúti sportkomplexumban nyolc, tökéletes állapotú pálya, a Magyar Labdarúgó-szövetség jóvoltából hivatásos játékvezetők, valamint Sipőcz József, az Aréna 4 és a Match 4 profi szakkommentátora, műsorvezetője várta a csapatokat, amelyekben számos Fete-válogatott játékos is szerepelt. Ennek megfelelően az U15-ösök csoportjaiban és az egyenes kieséses szakaszban igazi presztízsmeccsek, komoly színvonalú összecsapások zajlottak. És hát az eggyel kisebbek (U12) sem akartak elmaradni, így mindkét korcsoportban hatalmas küzdelem alakult ki a döntőig vezető úton, ugyanis senki nem akart lemaradni a nagy lehetőségről: futballozni egy NB I-es klub pályáján.

A döntők a helyszínhez és az odáig vezető úthoz méltó körítéssel kezdődtek: egyéni bemutatással, bevonulással adtak rangot a legjobbak mérkőzéseinek, amely mindkétszer a lefújásig kiélezett meccseket hozott. De nem csak a finálé résztvevői, hanem minden játékos és edző megérdemli a tapsot, hiszen a Pancho Arénában és a Fete Kupa selejtezőin pályára lépő fiatalok újfent bebizonyították, hogy kellő akarattal és kitartással egy kis településről, hátrányokkal terhelve is el lehet jutni a legjobbak közé. Ezt elismerve, a huszonnégy csapatos országos döntő minden résztvevője ajándékcsomagot vehetett át az MLSZ és a Puskás Akadémia jóvoltából, és mindenki úgy indult haza, hogy megfogadta: jövőre ő lesz ott (újra) a Pancho gyepén.

Végeredmény:
U12
1. Pocsaj
2. Nagyecsed
3. Zalakomár, Monor
Fair-play díj: Monor
Gólkirály: Rézműves Nándor (Pocsaj)
Legjobb kapus: Horváth Rikárdó (Nagyecsed)
Legjobb játékos: Bogdán Lajos (Zalakomár)

U15
1. Kömlő
2. Gyulaj
3. Tarnabod, Tiszabő
Fair-play díj: Tiszabura
Gólkirály: Orsós Csaba (Gyulaj)
Legjobb kapus: Turó Benjamin (Kömlő)
Legjobb játékos: Szatmári István (Gyulaj)

 A sport szerepe egy felzárkózó településen
A 2019-ben indult Felzárkózó települések programban kiemelkedő esélyteremtő kezdeményezésként kap teret a sport, amely több helyszínen is beépült már a leszakadó közösségekért végzett szociális munkába. A sportprogramokra rendszeresen járó gyerekeknél már rövid távon észrevehetőek a pozitív változások, hiszen az edzésen való részvétel előfeltétele az elkészített házifeladat és a jó iskolai magatartás. A rendszeres edzések és meccsekre utazások csapatot építenek, a közösen átélt élmények során pedig olyan pozitív értékek épülnek be a mindennapjaikba, amelyeket később, életük minden szakaszában tudnak kamatoztatni. A leszakadó településeken a sport ezért nem csupán hobbi, hanem esély egy teljesebb életre.
További információ: https://fete.hu/szakteruletek/sport/
2023.12.04 18:38:42

Minden más foci nemzetisport.hu

A sepsiszentgyörgyiek ráadásul a Dinamo ellen diadalmaskodtak Stefanescu két szép góljával.

2023.12.04 00:02:08

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Henry Kissingernek a játékról is volt véleménye, mint mondta, látott annyi meccset, hogy lehessen. Különösen azokat a futballistákat tisztelte, akik újat hoztak a posztjukon, magasabb szintre emelték. Ebben a körben Franz Beckenbauer volt nála az első, aki a védelem vezéreként képes volt támadó jelleget adni a szerepének.

2023.11.30 23:41:07

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Érdekes játék lenne a fogadóirodák részéről, ha lehetne tippelni arra, hol lesz a következő edzőváltás. Nekem van elképzelésem, de még véletlenül sem szeretnék ötletet adni egyetlen sportvezetőnek vagy tulajdonosnak sem, mert az esetek többségében véleményem szerint nem a trénerben van a hiba.

2023.11.27 15:40:33

Minden más foci nemzetisport.hu

Felejthető meccsen győzött az FCU Craiova, amely a második félidőben helyzetek sorozatát puskázta el.

2023.11.25 23:30:03

Minden más foci nemzetisport.hu