L. M. 2022.06.25 14:54 Frissítve: 2022.06.25 15:18

UEFA: Ceferin a gyári munkásokkal példálózott Kloppnak és Guardiolának

Az olasz Gazzetta dello Sport készített interjút az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökével, Aleksander Ceferinnel – ezt szemlézte a Football Italia. Ebben a szlovén sportdiplomata elmondta, hogy mit gondol a Bajnokok Ligája reformjáról, milyen a kapcsolata a Szuperliga megálmodóival, és kicsit odaszúrt Jürgen Kloppnak és Pep Guardiolának is. 

Aleksander Ceferin semennyit sem beszélt Agnellivel a Szuperliga-botrány óta (Fotó: AFP)

 

„Manapság meg tudod mondani, hogy melyik csapatok jutnak a nyolcaddöntőbe a sorsolás után. A jövőben a nagyobb klubok sűrűbben fognak találkozni, a kisebb csapatoknak pedig nagyobb esélye lesz továbbjutni. Látványos lesz, 2024 a jövő” – kezdi Aleksander Ceferin a Bajnokok Ligája reformjáról.

Mint ismert, az UEFA 2024-től új rendszert vezet be a Bajnokok Ligájában, a jelenlegi 32 helyett 36 csapat szerepel majd a kontinens legrangosabb klubsorozatának főtábláján, a négycsapatos csoportokat egy nagy tabella váltja fel, nyolc mérkőzést játszik majd mindegyik csapat a csoportkört felváltó ligaszakaszban (most hatot játszanak három ellenféllel, oda-vissza alapon.)

Hogy ki kivel játszik, az a sakkból ismeretes „svájci rendszer” alapján dől majd el. A párosítások kialakításának alapelve, hogy a közel azonos teljesítményt nyújtó csapatok kerüljenek szembe egy-egy mérkőzésen. A sorsolás mikéntjéről egyelőre nincsenek részletek, annyi biztos csak, hogy minden csapat nyolc különböző ellenféllel találkozik majd, és négy mérkőzést hazai pályán, négyet idegenben játszik le.

A 36 csapatos végtabella első nyolc helyezettje automatikusan a nyolcaddöntőbe jut, a 9–24. helyezettekre rájátszás vár a 16 közé kerülésért.

Egyre több játékos és edző panaszkodik a növekvő meccsszámok miatt, azonban Ceferin az UEFA álláspontját védi. „Mindenki több kupameccset szeretne, de senki nem akar lemondani semmiről. A klubok tíz csoportmeccset szerettek volna, de végül nyolc lesz, ez a helyes szám” – mondja Ceferin.

Jürgen Klopp és Pep Guardiola is azok között az edzők között vannak, akik már többször kritizálták az európai futball vezetését, amiért sok mérkőzést kell játszania a csapatoknak, azonban Ceferint ez nem hatja meg. 

„Könnyű mindig a FIFA-t és az UEFA-t támadni, de a dolog egyszerű. Ha kevesebbet játszol, kevesebb pénzt kapsz. Akiknek panaszkodni kellene, azok a gyári munkások, akik 1000 eurót keresnek havonta.”

2021 egyik legnagyobb botránya az Európai Szuperliga kapcsán robbant ki, amikor Európa legjobb klubcsapatai elhatározták, hogy egy új ligát indítanak, amely felváltaná a Bajnokok Ligáját. Az erős ellenállás miatt a terv pár napon belül kudarcba fulladt, azonban az UEFA-t ráébresztette arra, hogy kell valamit kezdenie a Bajnokok Ligájával.

Ceferin az eset óta nem beszélt Andrea Agnellivel, a Juventus elnökével, aki a mai napig támogatná a liga létrejöttét.

„Semennyit sem beszéltem Agnellivel, egyedül Pérezszel találkoztam a Bajnokok Ligája döntőjében, ahol gratuláltam neki, de ennyi. A Szuperliga ötlete halott, mivel senki sem akar részt venni benne. Csak három dühös embert látok, (Florentino Pérez, a Real Madrid, Andrea Allegri, a Juventus és Joan Laporta, a Barcelona elnökei – a szerk.) akik mérgesek mindenkire, és a bíróság elé akarnak vinni mindenki mást, akik nem értenek velük egyet. ”

2022.08.08 15:47:11

Minden más foci B. D. K.

Már több mint 3.1 milliárd forintot gyűjtött össze a modell, akit egykoron CR-rel is összeboronáltak.

2022.08.07 14:26:44

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Mindkét csapat nyerhetett volna, annyi helyzet volt, végül egy sem ment be...

2022.08.06 22:52:41

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), CSELŐTEI MÁRK (percről percre)

A hajrában emberelőnybe kerültek a sepsiszentgyörgyiek, de a helyzetek ezt követően is kimaradtak.

2022.08.06 18:35:08

Minden más foci TŐKE JÁNOS BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A Novi Pazar a Partizan Beograd után megverte a TSC-t is, egyetlen jól eltalált lövés döntött a bajnokin.

2022.08.02 15:05:26

Minden más foci nemzetisport.hu

Rodrygo Silva de Goes brazil válogatott labdarúgó is a BioTechUSA márkanagyköveteinek csapatát erősíti. (x)