Szombathelyi sikerkorszak – Győri Ferenc jegyzete

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.06.26. 23:45

Nulla háromról négy háromra fordított a Falco a magyar bajnoki címeket tekintve a beteljesülésre 2003 óta hiába váró Körmenddel szemben a vasi különcsatában. Az MTE hihetetlen évadot zárt, és csaknem csodát tett, de a férfi kosárlabda NB I fináléjának negyedik és ötödik mérkőzésén megyei riválisa érvényesítette sokkal nagyobb tudását. A győztes ugyanakkor mindent visz, ezért jelen cikkünk tárgya nem a kiváló munkát végző ciprusi edző, Andonisz Konsztandinidesz, vagy a döntőben fontos szerephez jutó csapatkapitány, Ferencz Csaba, esetleg a váratlanul berobbanó Durázi Krisztofer, hanem az idényt topfavoritként kezdő és bajnokként befejező Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely.

Hogy miként alakul át a hat magyar válogatottra épülő bivalyerős keret, amelynek kulcsemberei közül csak a 2020-ban hároméves szerződéshosszabbítást aláíró Perl Zoltán státusa biztos, fontos kérdés. A klub ismét a Bajnokok Ligája főtábláján indul, a sorozat erejét ismerve a helytálláshoz legalább kilenc-tíz meghatározó, bármikor harcba küldhető és tapasztalt kosárlabdázóra lesz szükség.

Egyelőre azzal kapcsolatban is csupán pletykák keringenek, Milos Konakov irányítja-e majd a következő évadban is a sárga-feketéket. A fiatal szerb szakember neve egybeforrt a Falcóval, öt éve dolgozik Szombathelyen, de ebből négyet segédedzőként húzott le. Előbb Szrecsko Szekulovics, aztán Gasper Okorn jobbkeze volt, és mivel mentora, barátja, a szlovén mester a szombathelyi gárda történetének legsikeresebb edzője két bajnoki címével és Magyar Kupa-győzelmével, így tavaly nyáron súlyos örökséget vett át Konakov. Ráadásul a vasárnap befejeződött idényben a Falcónál szakmai tanácsadóként tovább dolgozó Okorn januárban távozott, úgyhogy Konakov „egyedül maradt”, rengeteg erős egyéniség között kellett megőriznie a csapat kohézióját, és bizonyítania szakmai kvalitásait. S bár a Bajnokok Ligája második csoportkörébe jutást még akár úgy is lehet értékelni, hogy abban benne van a jelenleg a horvát Cibonánál dolgozó tréner keze, ahhoz már nem sok köze volt, hogy a csapat elveszítette a negyeddöntőt a Magyar Kupában, ugyanakkor a vártnál nehezebben ugyan, de megnyerte a magyar bajnokságot. Sorozatban harmadszorra, ami egyáltalán nem gyakori idehaza, az elmúlt 35 évben csak a Honvédnak és a Szolnoknak sikerült. A szombathelyi dominancia tehát jelenleg egyértelmű, de a sikerkorszakot csak kőkemény munkával lehet fenntartani, amire a szándék ahogyan eddig megvolt, úgy ezután is meglesz a vasi megyeszékhelyen.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik