PSG: „Több szeretetet a világba!” – Neymar a hétvégi „lázadásáról”

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.09.15. 09:56
null
Neymar a vasárnapi kiállítása után (Fotó: AFP)
Neymar, a Paris Saint-Germain brazil labdarúgója a közösségi médiában kifejezte sajnálkozását a Marseille elleni vasárnapi rangadó (0–1) botrányos végjátékában játszott szerepe miatt, jelezte, elfogadja a büntetését, ugyanakkor kitart az őt ért sértés rasszista indíttatása mellett, és egyértelművé tette, hogy a faji megkülönböztetést a jövőben sem tűri el.

 


„Tegnap fellázadtam – kezdte a történtek felidézését Neymar hétfő késő este. – Piros lapot kaptam, mert meg akartam ütni valakit, aki sértegetett. Úgy éreztem, hogy nem hagyhatom válasz nélkül a sértést, ha egyszer azok, akiknek közbe kellett volna lépniük, nem tettek semmit. A meccsen mindenre úgy akartam reagálni, ahogyan általában: a játékommal. A tények azt mutatják, hogy nem jártam sikerrel. Fellázadtam…”

Neymar kifejtette: az agresszió, a sértegetés a futball részévé vált, ebből a szempontból „részben meg is értem ezt a fickót”, de a rasszizmust, az intoleranciát elfogadhatatlannak tartja.

Mint beszámoltunk róla, az 1–0-ra elveszített francia klasszikus végjátékában Neymar a tarkóján meglegyintette a marseille-i Álvaro Gonzálezt, majd a Twitteren első dühében többek között ez írta: „Az egyetlen dolog, amit bánok, az az, hogy nem az arcát ütöttem meg annak a s.ggfejnek.”

„Fekete vagyok, a szüleim, a nagyszüleim, a dédszüleim szintén feketék. Erre büszke vagyok, és nem gondolom, hogy emiatt kevesebb lennék bárkinél” – folytatta mostani közleményében a brazil játékos, újfent hangsúlyozva, hogy a játékvezetőtől és asszisztenseitől hiába várta a rasszizmus elleni egyértelmű fellépést. Viszont:

„Elszomorít, milyen gyűlölethullámot vagyunk képesek kelteni azzal, amire az események hevében ragadtatjuk magunkat. El kellett volna engednem a fülem mellett a sértést? Még most sem tudom pontosan… Egyet aludva rá, hideg fejjel azt mondom, hogy igen, de ott és akkor azt éreztük a csapattársaimmal, hogy hiába kérjük a hivatalos személyek segítségét, a fülük botját sem mozdítják. És ez a lényeg.”

Neymar arról is írt, tisztában van azzal, hogy a szórakoztatóiparban dolgozva hatalmas a felelőssége, szembe kell néznie a tettei következményeivel, de kötelességének érzi a rasszizmus elleni harcot is.

„Elfogadom a büntetésemet, mert a futball igazi, tiszta szelleméhez igazodva kellett volna viselkednem. Ugyanakkor reménykedem abban, hogy a támadó fél is megkapja a büntetését. A rasszizmus létezik. Létezik, és meg kell állítanunk. Elég volt!”

„A srác hülye volt, de én is az voltam, amiért hagytam magam belerángatni ebbe” – fogalmazott Neymar, kifejezésre juttatva aggodalmát, hogy a bőrszín szerinti megkülönböztetés, az ebből fakadó erőszak mind a fehérek, mind a feketék számára katasztrofális következményekkel jár. „A bőrszínünket nem magunk választjuk. Isten előtt mindannyian egyenlők vagyunk.”

„Tegnap elvesztettem egy csatát, és nem viselkedtem bölcsen. Tudom, egy ilyen ügy főszereplőjeként nem segítem az ügyet, de az sem viszi előre a dolgokat, ha szemet hunyunk a rasszizmus felett. Kötelességünk a rasszizmus elleni kampányt békésen sikerre vinni, hogy a nálunk védtelenebbek se maradjanak magukra – folytatta Neymar, majd szavait vélhetően Álvaróhoz intézve így fejezte be: – Előbb-utóbb újra találkozunk majd, és a saját kaptafámnál maradok, futballozom. Fő a nyugalom. Fő a nyugalom. Te is tudod, mit mondtál, én is tudom, mit tettem. Több szeretetet a világba!”

A vasárnapi meccsen kiállított öt játékos (párizsi oldalról Neymar, Layvin Kurzawa és Leandro Paredes, marseille-i részről Dario Benedetto és Jordan Amavi) fegyelmi tárgyalása szerdán lesz. A legsúlyosabb eltiltás akár hétmeccses is lehet – ezzel a fenyegetéssel a francia sajtó szerint elsősorban az Amavit megütő Kurzawának kell szembenézni.

NEYMAR NYILATKOZATA


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik