Párizs: megér egy mesét… a BL-győzelem!

Vágólapra másolva!
2018.07.20. 20:05
null
Nagy kérdés, hogy marad-e Mbappé és Neymar Párizsban? (Fotó: AFP)
Miután túléltük az iskolai időszakot, a tanárokat/diákokat, kiélveztük a világbajnokság és a kora nyár minden örömét, készülünk/emlékezünk/számot vetünk/keresztet vetünk a nyaralásra, elkezdődik az aratási időszak: ezen a nyáron is dől a pénz a topligás futballisták révén a menedzserek silójába.

A PARIS SAINT-GERMAIN az UEFA és a francia szövetség minden erőlködése ellenére is él és virul – a Katarból beáramló olajszázmilliókból.

Pedig az illetékesek az UEFAir Play megszegése miatt már korábban vizsgálatot indítottak, ugyanis a Katari Turisztikai Hivatal egy szerény, évi 200 millió eurós szponzori szerződést kötött a párizsiakkal, és ebből fedezték Neymar leigazolását is, a szervek azonban végül langyos döntést hoztak: a PSG-nek június 30-ig hatvanmillió euróért el kellett adnia játékos(oka)t. A lehetséges szankciókat nem részletezte az UEFA, de az több minden lehet a pénzbüntetéstől kezdve az átigazolási időszakból való kizáráson át az európai sorozatoktól történő eltiltásig.

SZABÁL AZ SZABÁL

A pénzügyi fair play az UEFA szándéka szerint „az európai klubfutball pénzügyi rendszerének egészséges működését" szolgálja, 2011 óta él és az UEFA által szervezett sorozatokban részt vevő kluboknak mutat irányt. Amennyiben az érintettek nem tartják be a feltételeket, büntetésre számíthatnak, ami akár kizárás is lehet.

Ez a szabályzat a kiadások és bevételek arányát szabályozza. Szezononként 5 millió euróval többet költhet egy klub annál, mint amennyi a bevétele a 2015 és 2018 közötti ciklusban. Ezt a deficitkeretet ugyanakkor túl lehet lépni úgy, hogy a tulajdonos vagy egy támogatócsoport közvetlenül kifizeti az összeget – ezzel kívánja az UEFA megakadályozni, hogy óriási adósságok halmozódjanak fel. A három idényre összesen 30 millió euró a túllépés felső határa – a stadionépítésekre, az utánpótlásra és a női futballra költött pénzek ebbe nem számítanak bele.

Ennek könnyedén eleget tettek mesés kispadjuk némi szűkítésével, Javier Pastorét elvitte a Roma 24.7 millió euróért, a tavaly vett Yuri Berchiche játékjogáért döbbenetes módon 24 milliót adott az Athletic Bilbao, a fiatal, ennél sokkal-sokkal kevesebbet érő középcsatárt, Odsonne Édouard mesés tízmillióért lett a Celticé, az egymillió eurót sem érő balszélsőért, Jonathan Ikonéért meg ötmilliót áldozott a Lille, ők minden bizonnyal tudják, miért.

Sikerült megspórolni pár millió eurót azzal, hogy nem kell már fizetni tovább a luxustartalék-tartalék (évi ötmillió euróért edzegető) Hatem Ben Arfát, illetve visszavonult a veterán Thiago Motta, aki helyet kapott a klub utánpótlásedzői között.

Hanem a pénzügyi szabályokon elhelyezett nagy koki, saller, tockos kombó nem is a kissé gyanús eladáshullám, hanem Kylian Mbappé megvétele, ráadásul a nyári világbajnokságot elnézve kifejezetten jó üzletet kötött a fővárosi klub azzal, hogy a támadót tavaly idei 135 millió eurós vételi opcióval vette kölcsön.

Érdekes, hogy míg Neymar átigazolása adóval, az édesapjának és neki az aláírásért járó 50-50 millió euróval, a nettó bruttójával együtt közel hétszázmillió eurót tesz ki 2017 és 2022 között, addig Mbappé beéri havi egymillió euróval, és szintén 2022-ig kötelezte el magát a PSG-hez.

Amely igyekszik, igyekszik, tavaly és tavalyelőtt eladta a Lucas Moura, Serge Aurier, Blaise Matuidi, Jean-Kévin Augustin, Youssouf Sabaly, Lucas Digne, Benjamin Stambouli, Hervin Ongenda, Ezequiel Lavezzi sort, összesen 160 millió euróért, és megszabadult Zlatan Ibrahimovic éves bruttó 55 millió eurós bérétől is, csak éppen sikerült tököt lőni a Grzegorz Krychowiakért fizetett 27.5 és főleg a Jeséért adott 25 millió euróval, no és a harmincmilliós Goncalo Guedest is csak dobálják, mint a forró croissant-t.

Ángel Di María sem bizonyította 63 millió eurós vételárának jogosságát; de szintén sokat buktak David Luizon, Yohan Cabaye-on, Lavezzin, arról már nem is szólva, hogy sikerült ingyen elengedni Kingsley Comant, akinek a játékjoga most kereken ötvenmillió eurót, azaz egy Neymar-papányit ér.

Nagy kérdés, hogy marad-e Neymar és Mbappé Párizsban – szerény transzferológiai tapasztalataink szerint utóbbi mindenképpen, előbbi pedig szinte biztosan. Most éppen a nyilatkozatok szintjén mindketten ragaszkodnak a maradáshoz, de láttunk már karón varjút, Neymarék még akkor is tagadták a párizsi szerződést tavaly, amikor már a házukat is kinézték maguknak a francia fővárosban, és a jogászaik már vadul dolgoztak a szerződés kisbetűs részletein.

Egyébként az UEFA előírásait már tavaly is sikerült kicselezni a szimpla szponzori szerződésnek álcázott katari állami támogatással, s ilyesmire idén is sor kerülhet: hirtelen szükségét érzi majd a Katari Lepkeaszalvány- és Bélyegnyalatgyűjtők, illetve Olaj- és Benzinkút Tulajdonosok Egyesülete, hogy a PSG mezén reklámozzák áldásos tevékenységüket, majd kifizetnek érte egy kis büntetést, de azt is el tudjuk képzelni, hogy egy arab csapat hirtelen megvegye 50-60 millió euróért Jesét két fiatallal együtt, és erre aztán gombot varrhat a helyi APEH.

De lesz legális bevétel is, nem is kicsi: Di Maríát hívja az Inter és a Napoli, miközben a vb-n végleg befutó, a Real Madrid által már tavaly is kecsegtetett Thomas Meunier-t állítólag maga Lionel Messi protezsálja a Barcelona vezetőségének, de Nápolyban is szívesen látnák őt (mármint a belgát).

Gianluigi Buffon érkeztével a német Kevin Trapp mehet „Anligába”, miközben a fiatalabb Alphonse Areola első számú Alisson-helyettesnek van kiszemelve Rómában.

A portugál Guedes kivásárlási ára 50 millió euró, ezt a Valencia nem tudja, a Real Madrid már nem akarja kifizetni, kisebb engedményekkel az Arsenalban vagy az Interben köthet ki a játékos. Guedes továbbadását bonyolítja, hogy ez esetben a Benficának jár még további hétmillió a korábbi harmincon felül.

Grzegorz Krychowiak alighanem kap még egy esélyt a PSG-ben, legfőképpen azért, mert nagyon szerény iránta az érdeklődés, gyakorlatilag már a Fulhamnek sem kellett nagyon magas, évi 6.5 milliós bére miatt.

De mesés transzferhírekkel ezen a nyáron is szolgálhatunk! Itt van például a Chelsea futógépének, korunk legszorgosabb labdagyűjtögetőjének, N'Golo Kantének az esete, aki maga kérte londoni főnökeit, hogy engedjék el őt ezen a nyáron a Stamford Bridge-ről, mégpedig haza, Franciaországba.

A 27 éves játékos lenne a párizsi középpálya új motorja, feltéve, hogy a már több ajánlatot visszautasító Chelsea elengedi őt, de egyelőre az angolok nem a transzferen, hanem egy új szerződésen dolgoznak. A L'Équipe szerint Kanté a PSG első számú nyári célpontja, ám mivel még három évig megállapodás köti őt együtteséhez, százmillió eurót kérnek érte – ennél jóval kevesebbet adna a PSG, viszont Adrien Rabiot játékjogát is.

A főszerepre vágyó Rabiot már évek óta menne, Angliába vagy Spanyolországba, és a Chelsea azért lenne érdekes számára, mert a kék mezesek már 16 éves korában rá, és kapcsolatba is léptek ügynökével, azaz édesanyjával, Véronique-kal. Rabiot játékjoga ötvenmillió euró körüli összeget ér, de a helyzetet bonyolítja, hogy neki már csak egy év van vissza a kontraktusából. Ez tipikusan az a helyzet, amit a nagy Toni Schumacher transzferpókerként aposztrofált: a két játékos és ügynökeik nagyon jól járnak, ha mennek, ha maradnak, elég csak belengetni két-három érdeklődőt, máris többet lehet kérni.

Rabiot iránt a Barcelona és a Tottenham is érdeklődik.

Buffon (balra) ingyen érkezett a PSG-hez (Fotó: AFP)
Buffon (balra) ingyen érkezett a PSG-hez (Fotó: AFP)
Buffon megszerzése után két csapást mérne alkalomadtán a Serie A-ra a PSG: az egyik célpont a Juventustól tavaly a Milanhoz igazoló középső védő, Leonardo Bonucci, akit csapata – pénzügyi helyzetének megrendülése miatt – 30-35 millió euróért eladna. Legalábbis olasz források esküsznek erre, és arra is, hogy a Chelsea, a Manchester City és a Manchester United is vevő lenne rá.

Maga a védő arra kérte a hírek szerint a Milant, hogy engedje el őt, mert nincs ínyére a bizonytalan helyzet, és az ára mellett a bére (évi hétmillió euró) sem kiugróan magas a mai viszonyok között, az egyetlen rizikó a kora: Bonucci nemrégiben betöltötte a 31-et.

Sokkal fiatalabb nála a milánóiak kapusa, Gianluigi Donnarumma, aki Areola Rómába (esetleg a Chelsea-hez, lásd Thibaut Courtois madridi meghívását!) igazolása után fő célponttá lép elő, ezt maga a nagy talján transzfertudor, Gianluca Di Marzio jelentette be. Hogy, hogyan nem, a szószt itt is korunk nagy ügynöke, Mino Raiola keveri, aki már tavaly is összeugrasztotta a kapust a Milannal és a Milan-szurkolókkal, de jelentős béremelést cirkuszolt ki védence számára, akinek a teljesítményén azonban nyomot hagyott a hercehurca.

Minden bizonnyal megfontolja a Milan a kapus eladását, hogy szabaduljon egy problémás alaktól... azaz Raiolától, aki pedig olyan nagyon rendes, hogy csupa szívjóságból segít előteremteni a párizsiaknak a vételárat egy másik pártfogoltja, Marco Verratti eladásával: az olasz középpályást a Barcelona és a Manchester United is tárt karokkal várja, és az árából meg lehetne venni a kapust.

És Raiola csak kaszálna, kaszálna, kaszálna, a végén még dr. Máriás Balotellit is rábeszéli a PSG-re...

Raiola egyébként nem kispályás, Donnarummát legutóbb a Romának ajánlotta fel, ám a „farkasok” sokallják a kapus fizetését, a PSG pedig előrelátóan Buffon után megszerezte az olasz válogatott kapusedzőjét, Gianluca Spinellit is...

Ami biztosnak tűnik sokak szerint, az a juventusos Alex Sandro megszerzése, a brazil bal oldali mindenes a fizetésében már meg is egyezett a kérővel, de csapata még tekerne a srófon, negyvenmillió euró fölé.

Olcsóbb kiszemelt, és közös téma a Juventusszal a Liverpool csodagyereke, a tizennyolc éves csatár, Rhian Brewster, aki még nem kötött profi szerződést a klubjával, így fillérekért elhozható.

Alex Sandro ügyének elhúzódásával került szóba a tottenhames Danny Rose, az interes Dalbert, a müncheni David Alaba és a dortmundi Raphaël Guerreiro, Kanté helyett a B-terv a szlovák Stanislav Lobotka (Celta Vigo), és természetesen, mint az összes topcsapatnál, itt is írnak az újságok Benjamin Pavard-ról.

Felvetődött még a lehetséges távozók között a sokoldalú brazil hátvéd, Marquinhos, ügynöke nyíltan beszélt pár érdeklődőről, köztük a Manchester Unitedről – talán ettől nem teljesen függetlenül egy francia lap szerint a PSG 35 millió eurós szóbeli ajánlatot tett a Bayern Münchennek Jérome Boatengért, akit ezen a nyáron meglepően sokan kerülgetnek Európa-szerte. A franciák nem garasoskodnak, elsőre évi nyolcmillió eurós fizetéssel kínálták meg a labdarúgót.

Ami biztos, lemaradtak a párizsiak a Manchester Uniteddal végül hosszabbító Marouane Fellainiről (de egy vad pletyka szerint José Mourinho elengedné Anthony Martialt, ha beszámítják őt Mbappé árába), korábbi edzőjük, Unai Emery pedig bosszúból keresztbe tett a középső középpályás Matteo Guendouzi ügyében, akit korábbi terveinek megfelelően megszerzett végül – csak már új munkaadójának, az Arsenalnak. A roppant tehetséges játékos egyébként a PSG saját nevelése, ám négy éve elengedték őt a Lorient együtteséhez.

Ha már vad pletyka: a PSG angol és spanyol hírek szerint 270 millió eurót adna a Barcelonának Philippe Coutinhóét, minden bizonnyal Neymar esetleges távozása után, miközben maga Neymar kijelentette, hogy jó lenne elhappolni a Barcától kedvenc csatártársát, Luís Suárezt, ha nem is most, akkor jövőre, tekintettel Edinson Cavani „élemedett korára” (vagy idén, mert nagyon szeretné az idősebb uruguayit visszavinni Nápolyba egykori elnöke, Aurelio De Laurentiis, aki eme nemes szándékát nem rejti véka alá, de azt sem, hogy az ék jelenleg évi húszmillió eurót keres).

Említsük meg Verratti különös esetét is, aki az új edző, Thomas Tuchel nagy kedvence, azonban első beszélgetésükkor azt kérte az olasztól, hogy fogyjon le egy kicsit, és ez nem tetszett a hagyományos olasz konyhát ezek szerint kedvelő középpályásnak.

Kész szerencse, hogy Paul Gascoigne, a nagy Ronaldo, Diego Maradona és Bácsi Sándor nem aktív már...

 

LIGUE 1, NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

AMIENS
Érkezett:
Juan Ferney Otero (Estudiantes, 2 140 000 euró), Matthieu Dreyer (Caen , ingyen)
Kölcsönből vissza: Jordan Lefort (Quevilly), Tanguy Ndombélé (Olympique Lyon), Yannick Mamilonne (Quevilly)
Távozott: Tanguy Ndombélé (Olympique Lyon, 8 000 000), Harisson Manzala (Angers, 1 000 000), Emmanuel Bourgaud (Red Star, i.), Georges Gope-Fenepej (Le Mans, i.)
Kölcsönbe: Yannick Mamilonne (Paris FC), Serge Gakpé (szerződése lejárt), Charly Charrier (szl.), Issa Cissokho (szl.)
Kölcsönből vissza: Lacina Traoré (Monaco), Gaël Kakuta (Hopej), Jean-Luc Dompé (Standard Liege), Danilo Avelar (Torino)

ANGERS
Érkezett:
Vincent Pajot (St.-Étienne, 1 000 000), Harisson Manzala (Amiens, 1 000 000), Stéphane Bahoken (Strasboug), Ibrahim Cissé (Tours)
Kölcsönből vissza: Gabriel Mutombo (Orléans), Alexandre Letellier (Young Boys), Saliou Ciss (Valenciennes), Mehdi Tahrat (Valencienne)
Távozott: Karl Toko Ekambi (Villarreal, 18 000 000), Enzo Crivelli (Caen, kölcsön után végleg, 3 000 000), Gilles Sunu (Erzurumspor, i.), Mathias Serin (Boulogne, i.), Gabriel Mutombo (Orléans), Mehdi Tahrat (Lens)
Kölcsönbe: Baptiste Guillaume (Nimes), Lassana Coulibaly (Rangers), Goran Karanovic (szl.)
Kölcsönből vissza: Prince Oniangué (Wolverhampton), Jeff Reine-Adelaide (Arsenal U23)

GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Diego Rolán (Málaga), Vukasin Jovanovics (Eibar), Paul Bernardoni (Clermont Foot), Daniel Mancini (Tours)
Távozott: Diego Rolán (Deportivo La Coruna, 5 000 000), Diego Contento (Fortuna Düsseldorf, i.)
Kölcsönbe: Daniel Mancini (Auxerre), Paul Bernardoni (Nimes)
Kölcsönből vissza: Soualiho Meité (Monaco), Martin Braithwaite (Middlesbrough)

CAEN
Érkezett:
Enzo Crivelli (Angers, kuv., 3 000 000), Casimir Ninga (Montpellier, 2 000 000), Malik Tchokounté (Paris FC, 250 000), Erwin Zelazny (Troyes, i.), Prince Oniangué (Wolverhampton), Jonathan Gradit (Tours)
Kölcsönből vissza: Chaker Alhadhur (Chateauroux), Jeff Louis (Quevilly), Paul Reulet (Boulogne), Pape Sané (Auxerre), Emmanuel Imorou (Cercle Bruges)
Távozott: Ivan Santini (Anderlecht, 3 000 000), Hervé Bazile (Le Havre, i.), Jordan N'Kololo (Hermannstadt, i.), Matthieu Dreyer (Amiens, i.), Vincent Bessat (szl.), Rémy Vercoutre (visszavonult), Julien Féret (szl.), Damien Da Silva (szl.), Jordan Leborgne (szl.)
Kölcsönből vissza: Jusszef Ait Bennasszer (Monaco)

DIJON
Érkezett:
Naim Szliti (Lille, kuv., 2 000 000), Najef Agerd (FUSZ Rabat, 1 600 000), Rúnar Alex Rúnarsson (Nordsjaelland, 1 600 000), Mickaël Alphonse (Sochaux, i.)
Kölcsönből vissza: Lang Ádám (Nancy), Dylan Bahamboula (GFC Ajaccio)
Távozott: Baptiste Reynet (Toulouse, 4 000 000), Vincent Rüfli (Paris FC, i.), Lang Ádám (CFR Cluj, i.), Benjamin Leroy (AC Ajaccio), Jessy Benet (Grenoble, kuv.), Cédric Varrault (szl.)
Kölcsönből vissza: Xeka (Lille), Papy Djilobodji (Sunderland)

GUINGAMP
Érkezett:
Nolan Roux (Metz, i.)
Kölcsönből vissza: Cheik Traoré (Chateauroux)
Távozott: Mustapha Diallo (Nimes, i.), Jonathan Martins (Lorient, i.), Thibault Giresse (visszavonult)
Kölcsönbe: Théo Guivarch ( SO Cholet)

LILLE
Érkezett:
Jonathan Ikoné (PSG, 5 000 000), Zeki Celik (Istanbulspor, 2 500 000), Loic Rémy (Las Palmas, 1 400 000), Jonathan Bamba (St.-Étienne, i.)
Kölcsönből vissza: Stoppila Sunzu (Arszenal Tula), Xeka (Dijon)
Távozott: Yves Bissouma (Brighton, 16 900 000), Ibrahim Amadou (Sevilla, 15 000 000), Naim Szliti (Dijon, 2 000 000), Stoppila Sunzu (Metz, 800 000), Éder (Lokomotiv Moszkva, 500 000)
Kölcsönből vissza: Ezequiel Ponce (Roma)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett:
Tanguy Ndombélé (Amiens, kuv., 8 000 000), Oumar Solet (Laval, kuv., 550 000), Léo Dubois (Nantes, i.)
Kölcsönből vissza: Olivier Kemen (GFC Ajaccio), Martin Terrier (Strasbourg), Jean-Philippe Mateta (Le Havre), Christopher Martins Pereira (Bourg-en-Bresse), Aldo Kalulu (Sochaux), Romain Del Castillo (Nimes)
Távozott: Willem Geubbels (Monaco, 20 000 000), Mouctar Diakhaby (Valencia, 15 000 000), Sergi Darder (Espanyol, kuv., 8 000 000), Jean-Philippe Mateta (Metz, 8 000 000), Nicolas N'Koulou (Torino, kuv., 3 500 000), Aldo Kalulu (FC Basel, 2 100 000), Romain Del Castillo (Rennes, 2 000 000), Louis Nganioni (szl.)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett:
Jordan Amavi (Aston Villa, 10 000 000), Duje Caleta-Car (RB Salzburg, 19 000 000)
Kölcsönből vissza: Dória (Malatyaspor), Tomás Hubocan (Trabzonspor), Rémy Cabella (St.-Étienne), Szaif-Eddin Kaui (Troyes)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Jordan Amavi (Aston Villa)

MONACO
Érkezett:
Willem Geubbels (Olympique Lyon, 20 000 000), Antonio Barreca (Torino, 12 000 000), Pelé (Rio Ave, 10 000 000), Ronaël Pierre-Gabriel (St.-Étienne, 6 000 000), Samuel Grandsir (Troyes, 3 000 000), Jonathan Panzo (Chelsea U18, 3 000 000), Moussa Sylla (Monaco U19)
Kölcsönből vissza: Lacina Traoré (Amiens), Jusszef Ait Bennasszer (Caen), Soualiho Meité (Bordeaux), Elderson (Cercle Bruges),Gil Dias (Fiorentina), Jordy Gaspar (Cercle Bruges)
Távozott: Kylian Mbappé (PSG, kuv., 135 000 000), Thomas Lemar (Atlético Madrid, 70 000 000), Fabinho (Liverpool, 45 000 000), Terence Kongolo (Huddersfield, 20 000 000), Soualiho Meité (Torino, 12 000 000), Lacina Traoré (szl.), Elderson (szl.),
Kölcsönbe: Gil Dias (Nottingham Forest)

MONTPELLIER

Érkezett: Junior Sambia (Niort, kuv., 2 000 000), Damien Le Tallec (Crvena zvezda, i.), Petar Skuletics (Genclerbirligi), Facundo Píriz (Ahmat Groznij, kuv.)
Kölcsönből vissza: Jonathan Ligali (Dunkerque)
Távozott: Nordi Mukiele (RB Leipzig, 16 000 000), Casimir Ninga (Caen, 2 000 000), Laurent Pionnier (visszavonult)
Kölcsönből vissza: Jonathan Ikoné (PSG)

NANTES
Érkezett:
Fábio (Middlesbrough, 2 000 000), Rene Krhin (Granada, kuv., 300 000)
Kölcsönből vissza: Queensy Menig (PEC Zwolle), Alexandre Olliero (Niort), Anthony Walongwa (Grenoble Foot)
Távozott: Mariusz Stepinski (Chievo Verona, kuv., 2 500 000), Léo Dubois (Olympique Lyon, i.), Adrien Thomasson (Strasbourg, i.)
Kölcsönből vissza: Chidozie Awaziem (FC Porto B)

NICE
Érkezett:
Danilo da Silva (Braga, 10 000 000), Christophe Hérelle (Troyes, 5 000 000), Juszef Attal (Kortrijk, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Olivier Boscagli (Nimes), Szaid Benrahma (Chateauroux), Rémi Walter (Troyes), Muez Hasszen (Chateauroux)
Távozott: Jean Michaël Seri (Fulham, 30 000 000), Alassane Pléa (Borussia Mönchengladbach, 23 000 000), Maxime Le Marchand (Fulham, 4 000 000), Szaid Benrahma (Brentford, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Arnaud Lusamba (Cercle Bruges), Nampalys Mendy (Leicester City), Marlon (Barcelona)

NIMES
Érkezett:
Loick Landre (Genoa, i.), Mustapha Diallo (Guingamp, i.), Florian Miguel (Tours, i.)
Kölcsönbe: Paul Bernardoni (Bordeaux), Baptiste Guillaume (Angers)
Kölcsönből vissza: Zié Diabaté (Niort)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Romain Del Castillo (Olympique Lyon), Olivier Boscagli (Nice)

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:
Kylian Mbappé (Monaco, 135 000 000), Gianluigi Buffon (Juventus, i.), Timothy Weah (PSG B)
Kölcsönből vissza: Jonathan Ikoné (Montpellier), Grzegorz Krychowiak (West Bromwich), Rémy Descamps (Tours), Jesé (Stoke City), Goncalo Guedes (Valencia), Jean-Christophe Bahebeck (Utrecht)
Távozott: Javier Pastore (Roma, 24 700 000), Yuri Berchiche (Athletic Bilbao, 24 000 000), Odsonne Édouard (Celtic, kuv., 10 300 00), Jonathan Ikoné (Lille, 5 000 000), Thiago Motta (visszavonult), Hatem Ben Arfa (szl.)

STADE REIMS
Érkezett:
Ghislain Konan (Guimaraes, 4 000 000), Tristan Dingomé (Troyes, 1 000 000), Moussa Doumbia (FK Rosztov, i.), Thomas Fontaine (Clermont Foot, i.)
Távozott: Jordan Siebatcheu (Rennes, 9 000 000), Diego Rodrigues (al-Dhafra, i.), Danilson da Cruz (Nancy, i.), Samuel Bouhours (szl.)
Kölcsönbe: Grégory Berthier (Red Star)

RENNES
Érkezett:
Jordan Siebatcheu (Reims, 9 000 000), Romain Del Castillo (Olympique Lyon, 2 000 000), Jakob Johansson (AEK Athén, i.)
Kölcsönből vissza: Denis Will Poha (Orléans), Jordan Tell (Valenciennes), Rafik Guitane (Le Havre), Clément Chantome (Lens), Afonso Figueiredo (Levszki Szófia)
Távozott: Firmin Mubele (Toulouse, 5 000 000), Afonso Figueiredo (Rio Ave, i.), Sanjin Prcic (szl.), Yoann Gourcuff (szl.)
Kölcsönből vissza: Vahbi Hazri (Sunderland)

SAINT-ÉTIENNE
Érkezett:
Vahbi Kazri (Sunderland, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Lois Diony (Bristol City), Arnaud Nordin (Nancy), Habib Maiga (Arszenal Tula), Jorginho (Chaves), Léo Lacroix (FC Basel)
Távozott: Ronaël Pierre-Gabriel (Monaco, 6 000 000), Saidy Janko (FC Porto, 3 000 000), Vincent Pajot (Angers, 1 000 000), Kévin Théophile-Catherine (Dinamo Zagreb, i.), Anthony Maisonnial (FC Sion, i.), Jonathan Bamba (Lille, i.)
Kölcsönbe: Jorginho (CSZKA Szófia), Alexandrosz Katranisz (Mouscron)
Kölcsönből vissza: Paul-Georges Ntep (Wolfsburg), Rémy Cabella (Olympique Marseille), Hernani (Zenit)

STRASBOURG
Érkezett:
Sztefan Mitrovics (Gent, 3 000 000), Ibrahima Sissoko (Brest, 2 000 000), Ludovic Ajorque (Clermont Foot, 2 000 000), Adrien Thomasson (Nantes, i.)
Távozott: Alexandre Oukidja (Metz, i.), Stéphane Bahoken (Angers, i.), Ernest Seka (Nancy, i.), Jérémy Blayac (GFC Ajaccio, i.), Kader Mangane (szl.)
Kölcsönbe: Yoann Salmier (Troyes)
Kölcsönből vissza: Bakary Koné (Olympique Lyon), Dimitri Foulquier (Watford)

TOULOUSE
Érkezett:
Firmin Mubele (Rennes, kuv., 5 000 000), Baptiste Reynet (Dijon, 4 000 000), Max Gradel (Bournemouth, kuv., 2 000 000), John Bostock (Bursaspor, 700 000), Aaron Leya Iseka (Anderlecht)
Kölcsönbe: Manu García (Manchester City), Jessy Pi (Brest)
Távozott: Issa Diop (West Ham, 25 000 000), Alban Lafont (Fiorentina, 8 500 000)
Kölcsönből vissza: Giannelli Imbula (Stoke City)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK:

METZ
Érkezett:
Mathieu Dossevi (Standard Liege, kuv., 3 000 000), Stoppila Sunzu (Lille, 800 000), Farid Bulaya (Girona, kuv., 800 000), Laurent Jans (Waasland-Beveren, 400 000), Alexandre Oukidja (Strasbourg, i.), John Boye (Sivasspor, i.), Marvin Gakpa (Quevilly, i.), Mamadou Fofana (Alanyaspor)
Kölcsönbe: Habib Maiga (St.-Étienne)
Kölcsönből vissza: Gauthier Hein (Tours), Habib Diallo (Brest)
Távozott: Moussa Niakhaté (Mainz, 6 000 000), Kavasima Eidzsi (szl.), Julian Palmieri (GFC Ajaccio, i.), Nolan Roux (Guingamp, i.), Janis Ikaunieks (Liepaja, kuv.), Thomas Didillon (Anderlecht), Milan Bisevac (szl.), Benoit Assou-Ekotto (szl.), Quentin Beunardeau (Desportivo Aves), Yann Jouffre (szl.)
Kölcsönből vissza: Fallou Diagne (Werder Bremen), Georges Mandjeck (Sparta Praha), Danijel Milicevic (Gent)

TROYES
Érkezett:
Szuk Hjun Dzsun (FC Porto, kuv., 2 000 000), Ahmed Kasi (Charlton Athletic, i.), Joann Tuzgar (Sochaux, i.), Jason Berthomier (Brest 29), Rayan Raveloson (Tours)
Kölcsönbe: Yoann Salmier (Strasbourg)
Kölcsönből vissza: Mory Koné (Tour)
Távozott: Christophe Hérelle (Nice, 5 000 000), Tristan Dingomé (Reims, 1 000 000), Francois Bellugou (Auxerre, 200 000), Erwin Zelazny (Caen, i.), Karim Azamoum (Cádiz, i.), Raphaël Cacéres (szl.)
Kölcsönből vissza: Szaif-Eddin Kaui (Olympique Marseille), Rémi Walter (Nice)

Lezárva: péntek délben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik