Maradona – A legemlékezetesebb botrányok

Vágólapra másolva!
2010.06.04. 14:06
Címkék
Diego Armando Maradona. A futballtörténelem egyik legjobb, ugyanakkor legellentmondásosabb labdarúgója. Elképesztő  sebességével és labdakezelésével védők egész generációját kergette az őrületbe, azonban botrányaival és drogügyeivel tett arról is, hogy a világ ne csak a tudása miatt emlékezzen rá.  

Egy biztos, Maradona a játék ikonja, aki 1994 után most újra az argentin válogatott tagjaként vesz majd részt a világbajnokságon, igaz, vezetőedzőként ezúttal egészen más szerepkör vár rá. 

Sorozatunkban a futball-legenda legemlékezetesebb pillanatait elevenítjük fel. Jöjjenek a botrányok. 

1986 – Isten keze

Nem is Maradonáról lenne szó, ha karrierjének egyik legnagyobb botránya nem épp egy gól miatt történt volna. Az 1986-os világbajnokság negyeddöntőjében az argentinok ásza két gólt lőtt az angoloknak. Első találatát azonban kézzel szerezte, amelyet a bíró érvényesnek ítélt. Csoda, hogy Angliában finoman szólva sem szeretett vendég az argentin klasszis? 

1991 – Hol van kokó?

Maradona kapcsolata a kokainnal nyílt titoknak számított. A hírek szerint a sztár már a 80-as évek közepe óta rabja volt a szernek, amely miatt 1991-ben 15 hónapra el is tiltották Többször vonult elvonóba, és elmondása szerint 2005 óta tiszta. 

1994 – Korai búcsú

Az ikon számára az 1994-es világbajnokság korán véget ért. Miután az argentin válogatott 4–0-ra leiskolázta az újonc görögöket, Maradona szervezetében ephedrine-t találtak. Állítólag a versenybírákat a játékos gólörömekor „furcsán" eltorzult arca ösztönözte a vizsgálat lefolytatására. Maradona később azt állította, hogy a Rip Fuel nevezetű energiaital – amelyet egyébként a sztár rendszeresen fogyasztott – miatt jutott a tiltott szer a szervezetébe. Elmondása szerint az argentin változat nem tartalmaz ephedrine-t, azonban mivel elfogyott a világversenyre hozott készlet, a trénere az amerikai verzióból vásárolt. 

2009 – Támad az APEH

Persze nem a hazai, hanem az olasz megfelelője. Tavaly a félsziget illetékes hatósága nyilvánosságra hozta, hogy az argentin legendának 37 millió eurónyi adóhátraléka van, amiből 23.5 millió csak az eredeti adósság kamata. 2009 márciusi állás szerint ebből az összegből Maradona csupán 42 ezer eurót, luxuskarórákat és pár fülbevalót törlesztett. 

2009 – Testi kontaktus

A siker könnyen a fejbe száll. A jelek szerint ez Maradona esetében sincs másképp. Miután kijuttatta hazája válogatottját a 2010-es világversenyre, egy sajtótájékoztatón minden őt kritizálónak a következőket tanácsolta: „Be...hatjátok!" A FIFA két hónapra eltiltotta, és kapott még 4.8 millió forintnyi büntetést is.  

Diego Maradona futballistaként isteni volt, és megihlette a szerb filmrendezőt, Emir Kusturicát is.  

Az argentin zseniről készült portréfilm június 14-ig megvásárolható a Nemzeti Sport mellékleteként. Keresd az újságárusoknál! 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik