Különleges sportág első vb-je Kisorosziban

I. M.I. M.
Vágólapra másolva!
2012.05.22. 14:14
null
Indul Fehér Csaba, felkészül Juhár Tamás (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Június 1. és 3. között Magyarország rendezi meg a footgolf-világbajnokságot, a sportág történetének első ilyen eseményét – jelentették be hivatalosan azon a sajtótájékoztatón, amit a viadalnak otthont adó Kisorosziban tartottak kedden.

 

Mit kell tudni a footgolfról? A sportágat három éve „találták fel” Hollandiában, és Magyarország – amelynek szövetségét még abban az esztendőben, 2009-ben létrehozták – másodikként csatlakozott a footgolf nemzetközi közösségéhez.

A játék lényege: minél kevesebb rúgással végigmenni a 18 szakaszos golfpályán – ez értelemszerűen azt jelenti, hogy egy versenyen rajthoz álló játékosok közül az a győztes, aki a legkevesebb rúgással juttatja be a labdát a 18 lyukba.

A hivatalos vb-labda (Fotó: Németh Ferenc)
A hivatalos vb-labda (Fotó: Németh Ferenc)

A lyuk átmérője 53.5 centiméter, a célba juttatandó sporteszköz egy szabvány 5-ös futball-labda.

A kisoroszi Magyar Golf Clubban sorra kerülő világbajnokságra természetesen speciális varrású és küllemű, magyar nemzeti motívumokkal díszített labdát gyártottak.

A világbajnokságon a házigazda Magyarország és az őshaza Hollandia mellett az Egyesült Államok, Mexikó, Argentína, Olaszország és Belgium sportolói vesznek részt, de a szervezőbizottság tárgyalásban áll további három országgal (Anglia, Írország, Svájc).

Ha a jelenleg biztosra vehető hetes országlétszám felkerekedik tízre, akkor nagyjából 80-100 sportoló vesz részt a vb-n. A rendezők minden ország számára 12 versenyzői helyet tartanak fenn, de az anyagi nehézségek miatt minden kvótát nem használnak fel a nevezők – tudtuk meg Gelencsér Gábortól, a szervezőbizottság elnökétől.

„Magyarország nem dúskál az anyagi javakban, ez elmondható a sportot támogató cégekről is, így dupla, sőt tripla erőt kellett mozgósítanunk a sikeres szervezés érdekében – világította meg a szervezőmunka hátterét Kiss Rudolf, a vb szponzorációs vezetője. – A sportág hazai megismertetése nagyon sok energiánkat lekötötte, de úgy érzem, sikerrel jártunk. Néhány támogatót már sikerült szereznünk, még ha a feladat roppant nehéz is a közelgő labdarúgó Európa-bajnokság miatt.”

Itt már közel a lyuk (Fotó: Németh Ferenc)
Itt már közel a lyuk (Fotó: Németh Ferenc)

A magyar csapat várhatóan 40-42 versenyzőből áll, akik közül nyolcan szabad kártyával indulnak, míg a többiek a tavaszi selejtezőkön vívták ki a szereplés lehetőségét.

„Egy fantasztikus sportág fantasztikus eseményének leszünk házigazdái. Szerintem ez olyan sportág, amelyben kortól függetlenül bárki megragadhat, a versenyszellemnek szinte lehetetlen ellenállni” – mondta a magyar csapat egyik legismertebb tagja, a korábban a magyar labdarúgó-válogatottban is pályára lépő Juhár Tamás.

Ott lesz a magyar csapatban a szintén sokszoros válogatott labdarúgó, Fehér Csaba, aki bár csupán tavaly kötött ismeretséget a sportággal, ma már az övé a kisoroszi pályacsúcs. Indul Hahn Árpád is, aki szintén válogatottként hagyta abba a futballt, hogy később sikeres golfoktatóként szerezzen magának hírnevet új sportágában.

A Czene Attilának, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárának fővédnöksége alatt zajló vb ünnepélyes megnyitója június elsején, pénteken lesz. A szombati selejtezőben a játékosok négyes csoportokban vágnak neki a pályának.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik