BODNÁR ZALÁN
2023.02.02 23:58 Frissítve: 2023.02.03 09:41

Koedukált ring – Bodnár Zalán jegyzete

 

 
Mino Raiola „örököse”: Erling Haaland egymilliárd eurót ér!

A fáma szerint Puskás Öcsi bácsi már harminc éve megmondta Helsinkiben, hogy „a futball mindenkié”. És valóban, a férfiközpontú futballvilágban azóta már mindenhol ott vannak a nők is: látjuk őket a pályán játékosként, játékvezetőként, edzőként, klubvezetőként, szövetségi vezetőként, masszőrként, tv-riporterként, marketingesként, sajtófőnökként és természetesen játékosügynökként, menedzserként is. Mégis, most, hogy kitört a háború a játékosügynökök és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) között az októberben hatályba lépő új szabályozás miatt, sokaknak szemet szúrt, hogy az egyik legbefolyásosabb játékosügynök a világon egy brazil hölgy, bizonyos Rafaela Pimenta, aki „megörökölte” a szakma egyik császára, a tavaly elhunyt olasz Mino Raiola ügyfeleit, így ő menedzseli például Gianluigi Donnarummát, Erling Haalandot, Matthijs de Ligtet, Paul Pogbát, Denzel Dumfriest vagy Zlatan Ibrahimovicot. Utóbbi, a svéd óriás kapcsán, mondjuk, épp kíváncsiak lennénk, mit szól ahhoz, hogy egy nő kezében van a pályafutása, tavaly ősszel nagyon kikelt magából Kylian Mbappé ellen, mert a PSG sztárjának az édesanyja az ügynöke… De minden futballrajongó ismerheti az argentin Wanda Narát is, aki már a kinézetével is nagy feltűnést kelt, de azzal még inkább sikerült neki, hogy a korábbi Barcelona-csatár, Maxi López feleségeként és ügynökeként egy közös családi nyaraláson összejött a szintén argentin Mauro Icardival, elhagyta a férjét, és három gyerekével Icardi párja és ügynöke lett, ő segítette már busás PSG-szerződéshez.

Azt éppen nem tudjuk, hogy nőként milyen indíttatásból akar valaki, mondjuk, női divatmodellek helyett férfi labdarúgókat menedzselni, de mint Pimenta fogalmaz a lapunk által is közölt interjúban, a nőket még mindig sok kihívás éri a férfiak uralta futballban: „Rengeteg előítélettel találkozom, a férfiak rendszeresen igyekeznek demoralizálni a nőket ebben a közegben, mégpedig elég ostoba érvekkel, a legtöbbször azzal, hogy a nők nem értenek a futballhoz. Egyszer egy sport­igazgatóval vitáztam. A klubja tartozott egy játékosnak, de nem akartak fizetni, és amikor kifogyott az érvekből, a következőt mondta: »Te tényleg ügyvéd vagy? Azt hittem, csak egy brazil prosti.«”

Az „úriember” helyett is mi kérünk elnézést, de egy ilyen kemény bizniszben azért azt is tisztán kell látni: a koedukált ringben a nőknek nemcsak a pofonokra, de a mentális hadviselésre is fel kell készülniük.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.06.08 23:10:11

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egészet Mohamed Bin Szalmán koronaherceg, az ország tényleges uralkodója kontrollálja, és ő döntött úgy, hogy ezen keresztül „rúgja be” a helyi labdarúgás motorját. Természetesen lehet és kell is emögött gazdasági okokat keresni, de a fő szempont azért a rómaiaktól kölcsönzött »panem et circenses«, a kenyeret és cirkuszt örökbecsű igazsága.

2023.06.07 23:50:52

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.06.07 22:22:42

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bölöni László úgy véli, saját együttese első ligás kultúráját becsülné le, ha meglepetésként kategorizálná a sikerét. Amit csak felértékel, hogy a francia másodosztályban további hat csapat dicsekedhet korábbi első ligás múlttal, és határozott célja volt az élvonalba kerülés.

2023.06.06 23:13:53

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az UEFA szándéka eredetileg az volt, hogy alacsonyabban rangsorolt országok csapatai is bekapcsolódjanak a nemzetközi vérkeringésbe.

2023.06.03 00:21:05

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Sevilla csodálatos európai szereplése és sebezhetetlen döntőbeli teljesítménye ugyanakkor nem izolált jelenség, hanem nyugodtan kijelenthető: spanyol sajátosság, s itt jön be a képbe az újrafogalmazott linekeri tézis szükségessége.