Hollandia: Louis van Gaal lett az új szövetségi kapitány

Vágólapra másolva!
2012.07.06. 21:08
null
Van Gaal már irányította korábban a holland válogatottat (Fotó: Action Images)
Címkék
Louis van Gaalt nevezték ki a magyarokkal azonos világbajnoki selejtezősorozatban szereplő holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányává, megbízatása két évre szól.

Van Gaal visszatér a holland válogatott élére – pedig a korábbi időszaka nem sikerült valami fényesre. 2000 és 2002 között már irányította a nemzeti csapatot, de nem sikerült kijutniuk a Japán és Dél-Korea által rendezett világbajnokságra.

Azóta klubedzőként számos sikert elkönyvelhetett, legutóbb az AZ Alkmaar majd a Bayern München kispadján dolgozott eredményesen. Csapataival hét bajnoki címet szerzett négy különböző országban, az Ajax együttesével pedig megnyerte a Bajnokok Ligája 1994–95-ös kiírását. A Bayernnel közel volt az ismétléshez, de elbukott az Interrel szembeni döntőben 2010-ben, míg tavaly áprilisban távozott a bajoroktól.

Azóta munka nélkül volt, és bár szó volt róla, hogy visszatér az Ajaxhoz, de az igazgatói kinevezése végül szabálytalanság miatt meghiúsult. A holland válogatottnál Danny Blind lesz a segítője, és a 2014-es brazíliai vb-ig szól a megbízatása. Mint ismert, a hollandok ellenfeleink lesznek a szeptemberben kezdődő selejtezőben.

„Elégedettek vagyunk, hogy létrejött a megállapodás. Tapasztalt edzőt kerestünk, akinek megvan a személyes kisugárzása. Van Gaal letette a névjegyét hazai és nemzetközi szinten, és úgy ismerjük, mint egy képzett és motivált szakembert" – kommentálta a döntést Bert van Oostveen, a holland szövetség igazgatója.

A hollandok a nagy várakozások után dicstelenül távoztak a lengyel-ukrán közös rendezésű kontinenstornáról, amelyen a „halálcsoportnak" titulált négyesben sorrendben a dánoktól, a németektől és a portugáloktól is kikaptak. Bert van Marwijk, akivel decemberben hosszabbított a szövetség 2016-ig, még ezután sem látta veszélyeztetve a pozícióját, később mégis a lemondás mellett döntött.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik