Gangnam Style, szex, puha ágy, szánkó: a legfurcsább sérülések

Vágólapra másolva!
2019.12.31. 15:43
null
Reklámtábla: sokak végzete (Fotók: AFP)
Szomorú, ha megsérül egy futballista, hiszen ha amatőr, megfosztatik szórakozásától, ha profi, elveszíti munkaeszközét, mint Karl Marx szerint a munkásosztály. Nem mindenkinek adatik meg, hogy hatalmas ütközetekben essen el hősi sérültként, sokan nagyon is prózai körülmények között iratkoznak fel a maródiak listájára. Egyik korábbi sportlegünkben jó adag furcsa sérülést csokorba kötöttünk már, majd tovább írtuk a mesét, amelynek lett egy egészen jó harmadik, majd egy negyedik része is.  De tovább is van, írjuk még!


A Real Madrid szélsője, Lucas Vázquez furcsa sérülést szenvedett nemrégiben: eltört egy csont a lábfejében, amikor az edzőteremben ráejtett egy súlyzót a lábára. Két hónapra kidőlt. A volt ferencvárosi Emir Dilaver favágás közben vágta meg a karját, de mi ez ahhoz képest, hogy 2013-ban tömegverekedésbe torkollott egy holland–belga mérkőzés – amelyet mozgássérültek között rendeztek!

A nagy Tichy Lajos érdemben alighanem csak egyszer segített a feleségének, Lehoczky Zsuzsának a konyhában, de az emlékezetesre sikeredett, ugyanis nagyon csúnyán leforrázta a támadó a saját kezét, ennek nyoma egész életére megmaradt. Nem sokkal később pályára lépett így is az Európa-bajnokságon, ahol kiszúrta a kötést a spanyol Zoco, és a „kedves” beállós az egész mérkőzésen püfölte a sebet.

A nevével ellentétben nem csak a vizet kedvelő, Sir Alex Fergusonnak a legenda szerint éppen ezért nem kellő Danny Drinkwatert erősen ittas állapotában megtámadta egy kisebb társaság, természetesen egy nőügy miatt, a futballistát párszor fejen ütötték, de kapott a bokájára is, emiatt egy fél hónapot ki kellett hagynia.

Állkapocstörés lett az ünneplés vége

Sokszor bekerült ebben az évben a hírekbe a rosszéletű Adil Rami, akit a spanyol szurkolók egy időben Gangnam Style-tánccal gúnyoltak, mert a védő egy jótékonysági rendezvényen eme tánc közben rásérült korábbi bajaira, és három mérkőzést kellett kihagynia. Szintén sok szó esett a nagy Zlatan Ibrahimovicról, említsük meg, hogy a svéd zseni anno egy edzésen olyan súlyos sérülést okozott saját csapattársának, Daniel Majstorovicnak, hogy az emiatt lemaradt a 2012-es Európa-bajnokságról.

Kis híján amputálni kellett az ifjú Steven Gerrard lábát, mert belelépett egy vasvillába, amikor ki akart szedni egy eltévedt focilabdát egy csalános területről.

1972-ben a norvég válogatott Svein Gröndalen kocogás közben karambolozott egy szarvassal, és előbbi a vállán és lábán is komolyabban megsérült, egy vb-selejtezőt ki kellett hagynia. Később elárulta a balbekk, hogy edzője már figyelmeztette a szarvasokra, de végül is jobb, mintha egy oroszlánnal találkozott volna... Lásd még a kenyai futókat. Vagy a helyi harmadosztályban vitézkedő skót kapust, Sam Hendersont, akit egy eltévedt tehén terített le és térített el egy időre a futballtól! Sokkal jobban járt még manchesteriként Mario Balotelli, aki egy kupameccset fűallergia miatt hagyott ott, mígKagava Sindzsi Manchesterben azért hagyott ki egyszer egy találkozót, mert túlette magát, és kórházba vitték gyomormosásra!

A CSZKA Moszkva későbbi edzője, Leonyid Szluckij még 19 éves korában meg akart menteni egy macskát, ám vele együtt leesett a fáról, összetört a térde és a futballistakarrierről szőtt álma is. Sovány vigasz, hogy a mentés miatt a falujában ezentúl hősként tisztelték.

David Seaman horgászás közben sérült meg, kiakadt a válla egy nehéz hal kiemelése közben, és ugyanígy járt egy másik flúgos angol kapus, David James is! Seaman egy alkalommal a csontját törte, amikor elesett a tévé-távirányítóért nyújtózkodás közben. A lauternes Stefan Kuntz 1991-ben nagyon készült a Bayern elleni rangadóra, de arra nem számított, hogy súlyosan megsérül (három helyen is elszakadt az ínszalagja), miközben leszáll a csapatbuszról! Chris Smalling szörfözés közben találkozott pár medúzával, a kórházban kötött ki, Rudi Völler pedigmég brémaiként szánkózott egy vidámat egy csapatépítő kiránduláson, és belesérült. Kései utóda, Marko Arnautovicolyan jót játszott a kutyájával, hogy térdszalagszakadás lett a vége.

Egressy Gábor 1996-ban egy Újpest-drukkertől kapott hatalmas ütést az orrára, noha ő maga is a lila-fehérek között futballozott, ezek szerint nem közmegelégedésre. Hamar el is igazolt onnan a BVSC-hez, matematikai alapon: az ottani B-közép sokkal kisebb, kevesebb a veszélyforrás. A sampdoriás Andrea Rispolinak nem az orrát, egy fogát törték meg saját drukkerei motiválás gyanánt. Nemhiába gondolkodott úgy több korai klubváltása előtt is a nagy Torghelle Sándor, hogy inkább oda igazol, ahol nem verik a drukkerek a „kedvenceiket”.

A Liverpool kapusa, Adrián a minap egy pályára futó szurkoló miatt lett maródi, a nagy Ronaldót egy túlbuzgó sajtós verte szemen, amikor interjúért sietett hozzá a lefújás után – a Corinthiansban akkor debütáló ék egy ideig nem látott rendesen. 2013-ban a herthás Patrick Ebert bokasérülést szenvedett, amikor a feljutás után a pályán a drukkerekkel ünnepelt, és elperecelt egy sörösüvegen!

Egy vérbeli szurkoló nem felejt: 2003-ban a már kőművesként dolgozó George Reillynak kiharaptak egy darabot a füléből egy gól miatt, amelyet 19 évvel azelőtt szerzett a Watford színeiben a Plymouth Argyle ellen.

Persze Angliában sem mindenki olyan ügyes, mint a nagy Paul Gascoigne, aki az 1991-es FA-kupa-döntőben komoly sérülést okozott saját magának, miközben le akarta rúgni az ellenfelét.

A csehek legendás támadója, Pavel Kuka saját magát intézte el: egy horrorfilm nézése közben elvágta a talpát a széttörött szódásüveg roncsain. A bayeres Eren Derdiyok talpát hét öltéssel kellett összevarrni, miután belelépett eltörött fogkefés poharába.

Uppsz...
Uppsz...

Pechesek a kapusok is, 2009-ben Logan Bailly, a Mönchengladbach kapusa a lábára ejtett egy mobilklímát, három hónapot hagyott ki, Markus Pröll válla kiment, amikor elesett egy bútorral a kezében a kislányában odahaza, a duisburgi Sven Beuckert egy lovasbaleset miatt vonult vissza, egy frissiben visszavarrt hüvelykujjal,Kevin Trapp pediga korosztályos válogatott két edzése között forgatott egy TV-s spotot, és eltörte a kezét.

Rio Ferdinand és Robbie Keane még súlyosabb sérülést szenvedett tévénézés ürügyén, Alessandro Nesta annyit videojátékozott, hogy amikor a végén felállt, meghúzódott, de hát kicsi a világ. És tele fura alakokkal: a nyugatnémet Gustl Gross karrierjének azért szakadt korán vége, mert leesett a villamosról!

Kicsit később Georg Damjanoff a lábára ejtette a forró teáskannát (edzője szerint most először nem sört ivott, és máris elveszítették), Enner Valencia eltört egyet, és abba lépett bele, a dortmundi Michael Schulz lumbágós lett kukahúzogatás közben, Elkin Soto ezt cipőfűzés közben ismételte meg, a brémai kapus, Oliver Reck egy nagyon nehéz szappantartót (!) ejtett a lábujjára, a brazil gólgömböc, Aílton beleesett a saját kádjába és súlyos kézsérülést szenvedett, Kevin Keegan egyik lábujja beragadt a lefolyóba, a West Bromwich Lee Hughesa elesett odahaza egy jégkockán, és kiment a térde, később egy büntető elvégzése közben sérült le.

2009-ben a bayernes Christian Lellt egy nem túl jól elvégzett pedikűrös beavatkozás írta fel a sérültlistára, mígKorbian Linner (Rosenheim) egy rangadó előtti séta közben beugrott egy tóba, és csak otthon vette észre, hogy 19 kullancs lakik rajta, a vége antibiotikumos kezelés és pár hetes kihagyás lett.

A Homburg edzője, Uwe Klimaschewski elárulta, hogy egyik játékosa, Michael Blättel a saját ágyában sérült le, de azt nem árulta el, hogyan. Így jár, aki figyelmetlenségből kettőt lapoz a Kámaszútrában. Az Arminia Bielefeld Daniel Halfarja 12 éve fáradásos törés áldozata lett a saját ágyában, két hónapos kihagyással. Szerencsére csak az egyik lábát kellett begipszelni.

Rami is így kezdte, Leroy Sané sem úszta meg sérülés nélkül
Rami is így kezdte, Leroy Sané sem úszta meg sérülés nélkül

Nem kimondott sérülés, de kihagyhatatlan, hogy Marco Borriello megbukott a doppingteszten, mert bizonyos okokból magára kente (vajon hová, ez a nagy kérdés) barátnője egy krémjét. „A szexuális együttlétünknek fatális következményei lettek” – vallotta később az olasz barátnője, az argentin modell Belén Rodríguez, aki nem tudta, hogy a kencéje kortizont tartalmaz (vagy legalábbis szerintünk erre gomdolhatott). Két hónapig gondolkodhatott ezen maga Borriello is, mert volt ideje, nem kellett meccsre járnia.

Néha megértőbb az ember: az 1999-es BL-döntő legvégén Ole Gunnar Solskjaer nyakában kötött ki tulajdonképpen az egész angol küldöttség, és szegény norvég éket úgy megnyomták, hogy az hosszú időre kidőlt a sorból, Adam Chapman (Oxford United) megégette a mellbimbóit, miután gyermekének tejet forralt, de amikor a tejet felrázta az üvegben, nem tette vissza rá előtte a tetejét.

Nem sokkal később, 2004-ben Neil Edwardsot azért kellett orvoshoz vinni, mert megharapta a karját egy megvadult lúd a Rochdale–Scunthorpe mérkőzés előtt! Sunderlandes kollégája, Lee Burge megnézett egy jégkorongmérkőzést, és egy eltévedt korongot a homlokával kezelt le. Sok gondot okozott már a golf;Alan Tate felborult a golfkocsival, többhetes kihagyás lett a vége, 1999-ben a Portsmouth középpályása, John Durnin eltörte a könyökét hasonló okokból.

THX!
THX!

A nagy, sőt egyre nagyobb Neville Southall azért állt be 41 évesen a Bradford City kapujába, mert Matt Clarke megsérült a saját otthonában: leesett a lépcsőn.Arjen Robbent egy katari (k)alapozás közben megharapott egy kisebb krokodil, a 2010-es vb után Jérome Boateng egy hónapot kihagyott, mert egy repülőgépen egy utaskísérő nekitolta az italos kocsit a már amúgy is fájós térdének. Évekkel előtte a szintén bayernes Paolo Guerrero akkor sérült meg, amikor egy vb-selejtező után rohant a repülőtéren, hogy le ne késse a gépét.

Sergio Agüero a hároméves kisfia minimotorját próbálta ki, ennek is kényszerpihenő lett a vége, Adam Nemec (Kaiserslautern) egy zuhanásban végződő gyümölcsszedés miatt három hónapig nem futballozhatott, Kieran Dyer belekukkantott egy jelzőrúdba edzés közben, két hetet kihagyott.

Több peches gólörömről írtunk a korábbi részekben, a nagy Celestine Babayaro egy ünnepi szaltóba sérült bele, s így járt pár éve az első profi gólját ünneplő brazil Maurides Roque (Internacional) és a hamburgi Nicolai Müller is. A Manchester Cityben Shaun Goater akkorát rúgott örömében Nicolas Anelka gólja után egy reklámtáblába, hogy le kellett cserélni, az arsenalos Perry Groves legalább a saját találata után után ugrott fejest véletlenül a táblák mögötti árokba, de sokkal boldogabb ő sem volt. Gary Naysmith hátrálva esett bele egy ilyenbe Boszniában, amikor egy korosztályos válogatott mérkőzésen túl messzire merészkedett egy bedobást elvégzése előtt, Robin van Persie 2013-ban egy bajnoki közben belesett egy kameraárokba, deréksérülés lett a vége.

A mindig acélkemény Neil Ruddock kis híján véget vetett Alan Shearer karrierjének, mielőtt az akkor még southamptonos csatár bemutatkozhatott volna az angol válogatottban. Egy hotelbeli dorbézolás ugyanis majdnem rossz véget ért. „Kicsit átnéztem a minibárját – mesélte el később Ruddock. – Shearer erre megkergetett a folyosón, de elejtettem egy üveget, ő pedig belelépett a szilánkokba. Meg kellett műteni, hogy megmentsék a bal lába egyik lábujját.”

Santiago Canizares is sokat tudna mesélni holmi üvegekről, lásd a belinkelt korábbi cikkeket...

Nagyon veszélyes a saját otthon, Darren Fletcher levette a WC-je ajtaját, majd a lábára ejtette azt, az Aston Villa védője, Shaun Teale csúnyán megvágta a karját akváriuma tisztítása közben, Charles Akonnor kocsija antennájával orron szúrta magát, négy mérkőzése bánta, majd tiltott szert tartalmazó szerrel gyógyította magát – még három hét.

A negyedkör félnégyzetesítése (Fotók: AFP)
A negyedkör félnégyzetesítése (Fotók: AFP)


A kanadai válogatott kapus,Lars Hirschfeld úgy döntött, szel egy darabka sajtot a reggelijéhez: majdnem szelt mellé egy hüvelykujjat is.

Manuel Lazzari megvétele szép példázata a Lazio jelenének: a remek védő Rómába kerülése után hamar a műtőasztalra került, mert egy saját ifi elleni felkészülési mérkőzésen beleakadt az egyik ujja az ellenfele mezébe, és eltörött... Ruben Loftus-Cheek az Európa-liga döntője előtt átugrott Amerikába jótékonykodni, és lesérült a gálameccs közben, Thibaut Courtois promóciós célból kosarazott, azonban rosszul ért földet, lesérült, de legalább nem úgy dőlt ki, mint Marco Asensio, aki leborotválta a lábát, ám elfertőzött közben a bőre.

Pedikűr, manikűr, ha szemöldökszedés közben lesérül jövőre valaki, mi vonulunk vissza helyette!

A Port Vale kapusa, Lewis Haldane egy edzésen kapott olyan súlyos fertőzést egy rovarcsípéstől, hogy két hetet töltött a kórházban, majd a 15 hetes kezelés alatt 21 kilogrammot veszített a testsúlyából!

Dél-Amerikában semmi sem lehet elég meglepő, egy jótékonysági mérkőzésen a Viajantes de Pergamino mestere, Luciano Susín is pályára lépett, és annyira szidta a játékvezetőt, hogy reklamálás közben a tréner szívrohamot kapott! A derék spori újraélesztette őt, ám Susín az új életét is heves reklamálással kezdte a meg nem adott gól miatt, a figyelmes játékvezető erre lekísérte őt a pályáról. Még hogy egy újszülöttnek minden új...

De néha a régi is uncsi: 2006-ban együtt került az Augsburgtól a Stuttgarter Kickershez Christian Okpala és Sascha Benda, de mivel utóbbi mindig szándékosan előbbi orra alá szellentett (a kis szelesburdi), kapott egy alapos orron verést. „Állandóan provokált, ez csinálta már az Augsburgnál is, akkor kétszázötven eurós büntetést kellett fizetnie” – magyarázta az ütést Okpala. Nem minden a pénz, na ja...

A lovaglás nem csak Borriellóéknak nem jött be
A lovaglás nem csak Borriellóéknak nem jött be

MAJDNEM TRAGÉDIA

Emlékezzünk meg azokról is, akik sokkal rosszabbul is járhattak volna.

Az egyik legpechesebb futballista Matt Jansen, aki anno a Crystal Palace kedvéért visszautasította Sir Alex Ferguson egyre nagyobbra növő Manchester Unitedjét, a skót mester szerint ez Jansennek 19 trófeájába került, majd 1999-ben a támadó a Juventus helyett a Blackburnhöz írt alá, mert az többet adott érte (az Arsenal, a Chelsea és a Newcastle is vitte volna). 2002-ben élete formájában futballozott, ám nyaralása alatt Rómában motorbalesetet szenvedett: a barátnője elhagyta a bukósisakját, ő odaadta neki a sajátját, erre a következő sarkon nekik ment oldalról egy autó. Jansen napokig kómában feküdt, élet és halál között lebegett, de felébredt. Újra kellett tanulnia járni és beszélni, visszatért a pályákra is, azonban a fejsérülése nem múlt el nyomtalanul, depressziós és önbizalomhiányos lett, szép lassan véget is ért a karrierje.

Emiliano Dudar kilenc évvel ezelőtt kómába esett egy FC Basel–Young Boys mérkőzésen, miután véletlenül lefejelte egy csapattársát, de ő is folytatta szerencsére a pályafutását. Az olasz kapus, Carlo Cudicini 2009-ben szerencsésebb motorbaleset részese volt (korábban tévénézés közben sérült le ő is, amikor lenyúlt a távirányítóért). Szingapúrban 2000-ben a szövetség külön képzést tartott a labdarúgóknak, mert többen is tragikus motorbalesetet szenvedtek rövid időn belül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik