Elhunyt Gary Speed, a walesi válogatott szövetségi kapitánya

Vágólapra másolva!
2011.11.27. 13:55
null
Gary Speed (1969–2011)
Címkék
Negyvenkét esztendős korában elhunyt Gary Speed, a walesi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A játékos pályafutását tavaly befejező szakember halálhírét a walesi szövetség jelentette be. A brit Telegraph információi szerint öngyilkos lett.

A walesi legenda tragédiájáról vasárnap reggel 7.08-kor értesítették a chesteri rendőrséget, amely kizárta az idegenkezűséget.

Az 1969. szeptember 8-án a walesi Mancotban született Speed a Leeds Unitedban kezdte játékos-pályafutását, az első csapatban 19 évesen mutatkozott be, és kulcsszereplője volt a „fehérek” eddigi utolsó bajnoki címét 1992-ben megszerző gárdának.

1996-ban szerződött gyerekkori kedvenc klubjához, az Evertonhoz, amelyben két idény alatt 58 bajnokin 15 gólt szerzett, s csapatkapitány lett. A Newcastle 5.5 millió fontot fizetett érte 1998-ban,de nem nyert újabb trófeát, igaz, két FA-kupa döntőben is szerepelt.

2004-ben, 34 évesen a Boltonhoz került, 2006 decemberében a Premier League játékosai közül elsőként 500 mérkőzésig jutott a sorozatban, 2007-ig pedig honfitársával, Ryan Giggszel együtt tartották a rekordot, ketten szereztek gólt az összes Premier League-idényben (a manchesteri egy szezonnal később egyedüli rekorder lett).

Sam Allardyce menedzser távozása után átmenetileg játékos-edző volt a klubnál, amelytől 2007-ben távozott Sheffieldbe a Unitedhoz. A másodosztályú klubnál 2010-ig játszott, és még egy évig edzőként a klubnál maradt volna, de a walesi szövetség tavaly decemberben, négy hónapig tartó edzősködés után kinevezte a távozó John Toshack helyére szövetségi kapitánynak.

A válogatottban 1990 és 2004 között 85 mérkőzésen 7 gólt szerző Speeddel az élén a válogatott nem járt sikerrel az Eb-selejtezőkön, s bár szeptemberben csak a 117. volt a világranglistán, októberre feljött a 45. helyre.Selejtezőcsoportjában Anglia, Montenegró és Svájc mögött, Bulgária előtt a 4. lett, de a Norvégia ellen 4–1-re megnyert felkészülési mérkőzés volt az egyre jobban játszó csapat harmadik győzelme zsinórban.

„Sokkal gyorsabban fejlődik a csapat, mint gondoltam, de még mindig rengeteg tennivalónk van a vb-selejtezők előtt" – mondta a norvégok elleni meccs után Speed.

2010-ben a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

A vasárnap délutáni Swansea–Aston Villa Premier League-bajnoki előtt egyperces gyászszünetet tartanak Speed tiszteletére. A walesi csapatból Neil Taylor, Ashley Williams és Joe Allen, a Villából James Collins szerepelt a norvégok elleni meccsre kihirdetett válogatott keretben, de a vendégek kapusa, a Newcastle-ban Speeddel együtt játszó ír Shay Given számára is nehéz lesz a meccs.

GARY SPEED (1969–2011)


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik