Demetrio Albertini személyes történetei az AC Milan 51 korábbi bajnokáról

Vágólapra másolva!
2022.12.08. 18:10
null
Paolo Maldini és Alessandro Costacurta társaságában ünnepli a piros-feketék 1999-es bajnoki címét (Fotó: Imago Images)
Éppen ez a személyesség, az Arrigo Sacchi nevével fémjelzett Halhatatlanok korszakát és a Fabio Capello keze nyomán létrejövő Verhetetlenek idejét is végigélő Albertini hiteles szűrője az, ami kiemeli ezt a könyvet a magamfajta Milan-szerelmesek polcain sorakozó sok-sok hasonló témájú kiadvány közül.

 

Ahhoz a generációhoz tartozom, amelynek a három hollandot – Marco van Bastent, Ruud Gullitot, Frank Rijkaardot – felvonultató AC Milan játéka adta azt a lebilincselő futballélményt, amely egy életre rabul ejtette. Meghatározva és az örökkévalóságig pozicionálva helyét a labdarúgás univerzumában, kapcsolódási pontot jelentve az 1899-ben alapított klub lenyűgöző történelméhez, kultúrájához, szellemiségéhez. Olyan soha el nem múló összetartozás érzését keltve, amely több „szimpla” szurkolói rajongásnál, s amelyhez nem ér fel a napi forma, az aktuális teljesítmény, az idénybeli eredményesség brutálisan kiábrándító valósága.

Tudom, szörnyen nyálas, patetikus megfogalmazás, de minek magyarázzam – aki átéli (bármelyik klubhoz kötődve), úgyis érzi, miről beszélek, aki meg nem, nem.

„Ez egy neked való könyv”  – mondta Csillag Péter kollégám, a Képes Sport Sportkönyvtár rovatának szellemi atyja és szerkesztője, aki speciel tudja, miről beszélek.

És tényleg, a Milan Ticket Shop Kft. frissen megjelent, ragyogó kiállítású, piros-feketében pompázó könyve nekem való, főként azért, mert a Mesélek a Milan bajnokairól című kötetben a Milan bajnokairól a Milan korábbi bajnoka, Demetrio Albertini mesél.

Szó szerint. Az AC Milanhoz tízéves korában kerülő, a felnőttcsapatban 1988 és 2002 között 14 esztendőt végigjátszó, többek között ötszörös bajnok és háromszoros BEK-/BL-győztes, az olasz válogatottban 79-szer szereplő, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes középpályás a saját élményeit meséli el az imádott klub gazdag históriájának formálói­ról. A múlt nagyjaitól, a Gunnar Gren, Gunnar Nordahl, Nils Liedholm legendás Gre-No-Li triójától Gianni Riverán és pályatársain át az egyesületet tavaly elhagyó Eb-győztes Gianluigi Donnarummáig, s a jelen egyke szupersztárjáig, Zlatan Ibrahimovicig. Összesen 51 játékos, edző és klubvezető portréját rajzolja fel személyes történeteivel, egyben a klubtörténelem szinte teljes, dicsőséges ívét is leírva. A hosszabb-rövidebb sztorijai mellé minden szereplőhöz egy-egy oldalnyi, rengeteg adatot felvonultató eredménytárat is illeszt, a tényszerűség kedvéért. A 240 oldalt ráadásul Paolo Castaldi képregényíró és illusztrátor rajzai színesítik (fotók helyett), fénykorukban megfestve a klasszisokat.

Demetrio Albertini 406 tétmérkőzésen viselte az AC Milan mezét
Demetrio Albertini 406 tétmérkőzésen viselte az AC Milan mezét


És éppen ez a személyesség, az Arrigo Sacchi nevével fémjelzett Halhatatlanok korszakát és a Fabio Capello keze nyomán létrejövő Verhetetlenek idejét is végigélő Albertini hiteles szűrője az, ami kiemeli ezt a könyvet a magamfajta Milan-szerelmesek polcain sorakozó sok-sok hasonló témájú kiadvány közül.

A hozzám hasonlóknak tehát nyilván ajánlom az olaszul két éve, Ti racconto i campioni del Milan címmel megjelent kötetet (remélem, őket kevésbé zavarják az egyébként remek, gördülékeny stílusú fordításba be-becsúszó nyelvtani és helyesírási hibák), és persze ajánlom azoknak is, akiket az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) technikai részlegét vezető Albertini végig tegezve, közvetlenül is megszólít: a gyerekeknek, akik olyan futballkarrierről álmodnak, amilyet az AC Milan (vagy bármely imádott klub) bajnokai befutottak.

(Demetrio Albertini: Mesélek a Milan bajnokairól, Milan Ticket Shop Kft., 2022)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. december 3-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik