CAF: továbbra is kétévente rendezik a labdarúgó Afrika-kupát

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.03.16. 17:26
null
A trófea, amelyért továbbra is kétévente küzdenek meg a csapatok (Fotó: AFP)
Továbbra is kétévente kerül sor az Afrikai Nemzetek Kupájára a kontinentális labdarúgó-szövetség (CAF) új elnökének keddi bejelentése szerint.

 

A pénteken megválasztott dél-afrikai Patrice Motsepe azt követően közölte ezt, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) négyévenkénti rendezést kért. Gyakorisága és a klubszezon közepi elhelyezkedése miatt az európai edzők hosszú ideje kritizálják a viadalt, mivel kétévente hosszú időre nélkülözniük kell afrikai játékosaikat januárban.

Tavaly Gianni Infantino, a FIFA elnöke úgy fogalmazott, a kétévenkénti rendezés nem biztosított sem kereskedelmi, sem infrastrukturális előnyöket, így érdemes lenne négyéves ciklusokban rendezni a többi kontinensviadalhoz hasonlóan.

Motsepe szerint viszont nem tehetik meg, hogy változtassanak a sűrűségen, mivel szükségük van a bevételekre: korábban az Afrika-kupa biztosította a CAF bevételeinek 80 százalékát. A sportvezető szerint új üzleti partnerek bevonása a kontinensviadalra és a CAF más eseményeire kiemelt jelentőségű feladat lesz számára. Az 59 éves milliárdos bányatulajdonos megemlítette: üzleti kapcsolatait kihasználva igyekszik majd vállalatokat meggyőzni, hogy fektessenek az afrikai futballba.

A pénteki kongresszuson az egy évvel korábbi 6.8 millió dollár után a CAF ezúttal 11.4 millió dolláros veszteségről számolt be.

Az idén január 9. és február 6. közé kiírt Afrika-kupát a pandémia miatt jövő évre halasztották. A rendező Kamerun lesz.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik