Nemzetisport.hu 2010.03.12 15:58 Frissítve: 2014.05.07 01:56

Angliában Sir Alex Ferguson volt a szakmai vezető

Mezey György, Egervári Sándor, Disztl Péter, Disztl László és Vincze István. A Nike által szponzorált Most Wanted kiválasztó program szakmai mentorai alighanem mindenki számára biztosítékot jelentenek: ami a felcsúti Puskás Ferenc Akadémián a tavaszi kiválasztó edzések, majd a nyári bentlakásás tábor alatt történik az érintett fiatalokkal, abban bőséggel van tartalom.

A volt szövetségi kapitánytól, a listavezető, trónt fosztani kész Videoton labdarúgócsapatának szakmai vezetőjétől, Mezey Györgytől az iránt érdeklődtünk: mit vár a Most Wanted programtól, kiknek ajánlja ezt a remek kezdeményezést?

„A programról mindenekelőtt azt kell megemlítenem, hogy Angliában már bevált, nagy sikerrel végig vitt dologról van szó, amelynek vezetésére nem kisebb személyt, mint Sir Alex Fergusont sikerült megnyerniük" – nyilatkozta a Székesfehérváron dolgozó szakember.

A Most Wanted tehetségkutatóra 1989. január 1. és 1993. december 31. között született igazolt labdarúgók jelentkezhetnek – méghozzá a http://www.nikefootball.hu oldalon – egészen 2010. március 22-ig. És hogy kiknek biztosít ez a program kiugrási lehetőséget? Nos, Mezey Györgytől erre is magyarázatot kaptunk.

„Elsősorban kisebb csapatokban, alacsonyabb szinten játszók jelentkezését várjuk. Olyan kistelepülésekről, kisebb egyesületekből, ahol a helyi fiataloknak nem volt lehetőségük bekapcsolódniuk a rendszeres, színvonalas munkába. A Puskás-akadémián nekik most ugyanazokat a lehetőségeket biztosítjuk, mintha felnőtt profi csapatok tagjai lennének. Úgy étkezésben és felszerelésben, mint a napi szakmai programban. Képzett edzők vezetik a foglalkozásokat, akik minden bizonnyal hasznos tanácsokkal látják el a résztvevőket."


A program első lépcsőjeként jelentkezniük kell a vállalkozó kedvű fiataloknak, majd a szervezők kiértékelik a beérkező adatokat és értesítenek közülük 640 játékost, akiknek a tavasz során egy-egy nap áll a rendelkezésükre arra, hogy képességeikről és elhivatottságukról meggyőzzék a felcsúti szakembereket. (Az 1500 forint plusz áfa díj tartalmazza az egynapos tábor költségeit: szállítást, étkezést, valamint a mez, nadrág sportszár alkotta felszerelést.)

A legjobbnak ítélt 34 fiatal futballista – 30 mezőnyjátékos és négy kapus – júniusban négyhetes bentlakásos edzőtábort kezdhet meg, ugyancsak a Puskás-akadémián. A keret létszáma a szakmai véleményezés során folyamatosan csökken – akik a negyedik hét végén is bent maradnak a táborban, ők alkotják majd azt a Most Wanted-csapatot, amely július 11-én, az Üllői úton, a világbajnoki finálé napján megmérkőzik a Ferencváros első osztályú együttesével.

Élménynek pompás, kiugrási lehetőségnek sem utolsó, bár ebben a korban jellemzően már aligha kell felfedezni valakit. Hasonló korú játékosoknak ugyanis már illik profi csapatok ajtaján kopogtatniuk, képességeikből adódóan hol halkabban, hol hangosabban. Mezey György azonban csak részben osztja ezt a nézetet.

„Célunk, hogy a jelentkező fiataloknak bebizonyítsuk: amennyiben ők is hasonló körülmények között tudtak volna, vagy tudnának dolgozni, mint amit ebben a programban megkapnak, nekik viszont a szakmai feltételek vagy az anyagi források hiánya miatt nem volt eddig lehetőségük, akár ők is vihették volna, illetve még vihetik is annyira, mint azok a kortársaik, akik jelenleg még előttük vannak."

Zárszóként aligha lehet ehhez mást hozzáfűzni: ha csak egy napra, egy hétre, egy hónapra is, de most tulajdonképpen bárkiből lehet profi labdarúgó, aki megfelel a kritériumoknak. A többi már rajta múlik!

Részletek, további infók és jelentkezés a http://www.nikefootball.hu oldalon!

2023.02.06 22:51:16

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A nézőtéri magyargyalázás tűrhetetlenségét talán kevésbé vitatják, a mérkőzésmegszakítás mint megoldás viszont valószínűleg rövidesen a süllyesztőbe kerül, felülírják bizonyos anyagi érdekek. Konkrétan a találkozók tévéközvetítésének kérdése, a jogdíjtulajdonos ugyanis egyértelműen károsultnak nyilvánította magát, és alig burkoltan megfenyegette az érintetteket: a gyakorlat folytatása esetén újratárgyalják a feltételeket.

2023.02.05 22:16:33

Minden más foci nemzetisport.hu

Két hónapnyi kórházban töltött időszak után újra otthon az egykori tatabányai kedvenc.

2023.02.05 23:00:12

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A mismásolás tehát tort ül, így aztán természetes, hogy csak kevesen mondják, hogy hibáztam. Ott a tévedésük, hogy semmivel sem lesznek kevesebbek, ha a baklövéseikről beszélnek, ettől, úgymond, emberibb a történet, igaz, napjaink sportjában ez már nem­igen szempont.

2023.02.05 15:42:14

Minden más foci nemzetisport.hu

Zsarko Lazetics csapat első idegenbeli vereségét szenvedte el ebben az idényben.

2023.02.05 14:18:15

Minden más foci nemzetisport.hu

Ezzel egyenlített a házigazda Mioveni a felsőházi rájátszására hajtó székelyföldi csapat ellen.