Afrika: hivatalos, Marokkó hiába címvédő, kihagyja a CHAN-t

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.01.12. 13:48
null
Hátat fordítottak a CHAN-nak (Fotó: AFP)
A katari világbajnokságon meglepetésre a negyedik helyen végző marokkói labdarúgó-válogatott kihagyja az Algériában sorra kerülő Afrikai Nemzetek Bajnokságát (CHAN), amelyen pedig címvédőként vehetett volna részt.

A marokkói szövetség (FRMF) csütörtökön jelentette be, hogy a csapat nem vesz részt a péntektől február 4-ig tartó viadalon. Az FRMF december végén már jelezte aggályát, illetve azt, hogy csak abban az esetben indul útnak az együttes, ha a küldöttség közvetlen repülőjárattal utazhat Rabatból az algériai Kaszentínába.

Algéria több hónapos válság után – amely a két ország között egy szaharai határállomáson bontakozott ki – megszakította diplomáciai kapcsolatait Marokkóval, és lezárta a légterét a marokkói gépek előtt.
Az FRMF két hete jelezte: álláspontjáról tájékoztatta az afrikai szövetséget (CAF), egyben közbenjárását kérte, hogy a marokkói nemzeti légitársaság csapatot szállító repülője külön engedélyt kapjon az algériai landolásra. Ez azonban mostanáig nem történt meg.

A 2009 óta létező CHAN – melyen hazai bajnokságban játszó futballisták juthatnak szerephez – nem azonos a kontinens rangosabb tornájával, az 1957 óta megrendezett Afrikai Nemzetek Kupájával. A marokkói csapat a korábbi hat CHAN közül a legutóbbi kettőn – 2018-ban hazai környezetben és az egy évvel elhalasztott 2020-as kameruni tornán – végzett elsőként.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik