A Juve a Milan legyőzésével tenne újabb lépést a scudetto felé

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.21. 13:38
null
A két csapat őszi mérkőzésén a Milan 1–0-ra nyert (Fotó: Action Images)
Az angol labdarúgó-bajnokság (Premier League) 34. fordulójának rangadóján a Liverpool a Chelsea csapatát fogadja, a vasárnap másik meccsén pedig a Tottenham és a Manchester City találkozik egymással.

 

 

Tottenham–Manchester City

A bajnokság ötödik helyén álló Tottenham abban reménykedve fogadja a bajnoki címvédő manchesterieket, hogy a korábban sérülés miatt az utóbbi két meccset kihagyó Gareth Bale visszatérhet a kezdőcsapatba.

„Pozitívak az előjelek. Az utóbbi napokban Gareth már a csapattal edzett, nagyszerű javulást mutatott az állapota" – nyilatkozta André Villas-Boas, a Tottenham menedzsere. Villas-Boas szerint a korábban szintén sérült Jermain Defoe, illetve Aaron Lennon is játszhat a Manchester City elleni mérkőzésen.

A manchesterieknél szintén kérdéses, hogy mindenki bevethető lesz-e vasárnap délután, David Silva és Sergio Agüero már felépülőben van, de a védő, Maicon és a középpályás, Jack Rodwell is pályára léphet.

A Manchester City kiváló formában várja a mérkőzést, utóbbi öt mérkőzésükből négyet megnyert, ám a manchesterieknek a londoni csapatok ellen is remek a mérlegük: a jelenlegi bajnokságban még nem kaptak ki fővárosi csapattól, hat győzelem mellett négy döntetlent játszottak. A bajnoki címvédő büszkélkedik egyébként a mezőny legjobb védelmével, 32 mérkőzésen mindössze 27 gólt kapott.

A londoniak minden bizonnyal nemcsak a két évvel ezelőtti, hazai pályán 5–1-re elveszített mérkőzést felejtenék el a manchesteriek ellen (akkor Dzeko négy gólt vállalt az ötből), hanem az utóbbi meccsek sikertelenségét is. A Tottenham ugyanis a legutóbbi négy meccsén mindössze négy pontot tudott bezsebelni, ezzel a teljesítménnyel a szurkolók szerint is igen nehéz lesz legalább a negyedik helyre befutnia. Szintén kedvezőtlen előjel a londoniak számára, hogy az Aston Villa mellett a Tottenham az egyetlen klub a topligában, amely képtelen volt hazai pályán több pontot szerezni, mint idegenben.

Liverpool–Chelsea

A Premier League másik vasárnapi mérkőzésén az Európa-ligában a Basel ellen készülő Chelsea a bajnokságban hetedik helyezett Liverpoolhoz látogat.

A londoniak számára jó hír, hogy sérüléséből felépült Ashley Cole és Gary Cahill, így rájuk már számíthat a rangadón Rafael Benítez, a vendégek szakvezetője. A Chelsea egyetlen kimaradója a térdsérüléssel bajlódó Oriol Romeu lesz.

A Liverpoolnál már korántsem ennyire derűlátóak a visszatérésekkel kapcsolatban, mivel három játékosa (Fabio Borini, Joe Allan, Martin Kelly) is kidőlt várhatóan a szezon végéig.

Bár a két csapat legutóbbi Anfield Roadon játszott mérkőzésén a Liverpool 4–1-re megverte a „kékeket", most korántsem biztos a hazaiak meggyőző fölénye, utóbbi öt bajnokijukból ugyanis csupán kettőt tudtak megnyerni, a legutóbbi kettőn pedig még gólt sem sikerült szerezniük. A két fél legutóbbi tíz mérkőzésének statisztikái ugyanakkor a Poolnak kedveznek: öt győzelemmel mellett három Chelsea-diadal és két döntetlen a mérleg.

A hazaiak a Premier League góllövőlistáját 22 találattal vezető Luís Suárezben bízhatnak, míg a Chelsea-ben játszó Fernando Torres volt csapata ellen bizonyítana: a spanyol csatár az idei naptári évben még nem talált a kapuba bajnoki mérkőzésen, legutóbb december elején volt eredményes (duplázott) a Sunderland ellen.

Juventus–Milan

Az olasz labdarúgó-bajnokság 33. fordulójának szuperrangadóján a címvédő Juventus a Milant fogadja. Hat fordulóval a bajnokság vége előtt az éllovas Juventus előnye tizenegy pont a második helyezett Napoli előtt, míg a tavalyi második Milannak tizenöt egység a hátránya van az listavezetővel szemben. A milánóiak győzelmükkel tovább üldöznék a Napolit, a Juventus sikere esetén pedig még közelebb kerülne újabb bajnoki címéhez.

A Juventus tizenegy pontos előnye ellenére sem szándékozik megkönnyíteni a Milan dolgát a hazaiak edzője szerint: „Csak az motivál minket, hogy megszerezzük a három pontot, és még közelebb kerüljünk a scudettóhoz – nyilatkozta Antonio Conte az újságíróknak. – Nem lesz könnyű nyerni, hiszen a Milan van olyan erős, mint mi, és ezt be is akarja bizonyítani. Jól dolgoznak Milánóban, nem lehetett könnyű helyettesíteni a távozó Zlatan Ibrahimovicot és Thiago Silvát."

A torinóiak edzője szerint a korábban sérüléssel bajlódó Giorgio Chiellini visszatérhet a kezdőcsapatba. „Pénteken Chiellini már együtt edzett a csapattal, úgy néz ki, megfelelő formában van. Meglátjuk, ha egészséges lesz, akkor játszhat. Chiellini kiváló védő, ha egészséges, nagyon ritka, hogy kihagyom."

A vasárnap esti rangadóval kapcsolatban a Milan vezérigazgatója, Adriano Galliani is megszólalt, véleménye szerint a következő szezonban nem lesz ekkora különbség a két csapat között. „A Juventus immáron két éve újra az elitcsapatok közé tartozik. Az előző szezonban a legvégéig üldöztük" – nyilatkozta Galliani az olasz La Gazzetta dello Sportnak.

„Hozzá hasonló eredményeket értünk el az utóbbi 24 fordulóban, nem hiszem, hogy gyengébbek vagyunk Antonio Conte csapatánál – folytatta Galliani. – Ha mindkét együttesnél marad a mostani keret, nem lesz 15 pont különbség nyolc forduló után."

Az újabb bajnoki címük felé haladó torinóiak remek formában várják a mérkőzést, legutóbbi hat bajnokijukat megnyerték, legutóbb februárban szenvedtek vereséget, a Roma vendégeként. A Juventus a védelmére és a támadójátékára egyaránt büszke lehet, legutóbbi tizenegy meccsén mindössze öt gólt kapott, az egész bajnokság során pedig 32 mérkőzés alatt összesen húszat, ezzel övé a legjobb mutató. Az éllovas támadósora is a legeredményesebbek közé tartozik, 63 találattal rajta kívül csak a Roma büszkélkedhet.

A Milan szintén meglehetősen jól teljesít a hazai pontvadászatban, s bár az utóbbi két meccsén csupán döntetlent játszott (legutóbb az éppen előtte álló Napolival), 2013-ban még nem kapott ki bajnoki mérkőzésen. Legutóbbi tizennégy meccsükön kilenc győzelem mellett öt alkalommal játszottak döntetlent a piros-feketék, ezt megelőzően pedig még decemberben, a Roma vendégeként szenvedtek vereséget.

Bár a Juventus toronymagasan vezeti az olasz bajnokságot, mégsem mondható, hogy egyértelmű esélyese a Milan elleni mérkőzésnek. A „zebrák" legutóbb még 2011 októberében tudtak nyerni a milánóiak ellen, a két csapat legutóbbi bajnoki találkozóját a Milan 1–0-ra megnyerte Robinho tizenegyesgóljával.

Kimaradók mindkét csapatnál lesznek, a Juventus nem számíthat a sérült Nicolas Anelkára, Sebastian Giovincóra, illetve Simone Pepére. A vendégeknél nem játszhat az eltiltott Mario Balotelli és Mathieu Flamini, sérülés miatt pedig Nigel de Jong kénytelen kihagyni a Juventus elleni mérkőzést.

TOPLIGÁK, VASÁRNAPI PROGRAM

ANGLIA, PREMIER LEAGUE, 33. FORDULÓ
14.30: Tottenham Hotspur–Manchester City (Digi Sport1)
17.00: Liverpool–Chelsea (Digi Sport2)

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA, 30. FORDULÓ
15.30: Stuttgart–Freiburg (Eurosport2)
17.30: Nürnberg–Greuther Fürth (Eurosport2)

OLASZORSZÁG, SERIE A, 33. FORDULÓ
12.30: Internazionale–Parma (Sport Klub)
15.00: Napoli–Cagliari
15.00: Siena–Chievo
15.00: Catania–Palermo
15.00: Roma–Pescara
15.00: Bologna–Sampdoria
15.00: Fiorentina–Torino (Sport Klub)
20.45: Juventus–Milan (Sport Klub)

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN, 32. FORDULÓ
12.00: Getafe–Espanyol
17.00: Deportivo–Athletic Bilbao
19.00: Osasuna–Real Sociedad (Sport1)
21.00: Sevilla–Atlético Madrid (Sport1)

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1, 33. FORDULÓ
14.00: Bastia–Lille
17.00: Nancy–Evian TG
17.00: Sochaux–Bordeaux
17.00: Reims–Valenciennes
17.00: Toulouse–Lorient
21.00: PSG–Nice

Tabellák itt!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik