N. T. 2011.08.18 07:20 Frissítve: 2015.03.21 02:41

A hölgyek közt is magyar freestyler a csúcson: Szász Kitti az első világbajnok – videók

Lassan minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Magyarország nagyhatalomnak számít freestyle-fociban. Azok után, hogy március elején Kovács Péter személyében először nyert magyar versenyző világbajnokságot, most Szász Kitti a hölgyek között ért fel a csúcsra, megszerezve az első női vb-címet. Pedig eredetileg a férfiak között indult volna... A sajószentpéteri hölgy a Nemzeti Sport Online-nak elmondta, átlagban napi két órát gyakorol, és nagyon szeretné jövőre megvédeni az elsőségét.

Szász Kitti négy éve kezdett el freestyle-focival foglalkozni

 

 AZ NSO AJÁNLJA
Kovács Péter az első magyar vb-győztes, trükkök minden mennyiségben – videók

Kovács Péter márciusi, Abu-Dzabiban aratott győzelme kapcsán korábban már kitértünk a freestyle-foci kialakulására és jellemzőire. Ezeket itt most csak röviden érintenénk, gondolva azon olvasóinkra is, akik esetleg még nem találkoztak a labdarúgás ezen fajtájával.

A freestyle-foci nem nyúlik vissza hosszú múltra, igazából átmenet az underground hobbi és a sportág között. Az viszont biztos, hogy a látványossága miatt egyre népszerűbb, és a 21. században megvan a létjogosultsága.

A freestyle-foci alapvetően felsőtesttel és lábbal a levegőben, illetve ülve végrehajtott trükkökből áll. A freestylerek jellemzője, hogy elismerik egymást, és tanulnak is a másiktól, hiszen gyakran töltenek fel egy-egy újabb trükköt videón az internetre.

De honnan jött az ötlet Kitti esetében, hogy egyáltalán elkezdjen freestyle-focival foglalkozni?

Kitti napi 2 órát gyakorol

„Négy esztendeje, 16 éves koromban kezdtem el gyakorolni, amikor láttam egy videót a holland Soufiane Touzanitól. Az olyan inspirálóan hatott rám, hogy rögtön megtetszett a freestyle-foci. Nem is annyira a trükkök, hanem az underground jellege miatt. A labda iránti vonzalom persze már megvolt, dekázni már kicsi korom óta tudtam" – avat be minket a kezdetekbe Kitti, akit már eddig is a legjobb női versenyzők között tartottak számon.

Átlagosan napi két órát gyakorolok. Freestyle-ban nincsenek kötött elemek, de manapság már szinte lehetetlen új elemet kitalálni, persze ettől függetlenül fontos a kreativitás. Az állva, lábbal végrehajtott gyakorlatok esetében hátrányban vannak a nők, mert azokhoz komoly állóképesség és sok gyakorlás kell. Viszont úgy látom, hogy az akrobatikus mozdulatok jobban mennek nekünk" – tette hozzá a magyar freestyler.

Dzsudzsák Balázs is elismerte a tehetségét

Kovács Péterhez hasonlóan Kitti is az Első Magyar Freestyle Foci Egyesület tagja, és eddig csak férfiak mezőnyében mérethette meg magát. Itthon nem igazán tudni más női versenyzőről, de világszinten sem robbant még be sok női freestyler. Kitti 2009-ben vívott ki először nagy elismerést a hazai és nemzetközi freestyle-foci világában, amikor a Budapesten megrendezett magas színvonalú vb-kvalifikációs versenyen méltó vetélytársa volt a fiúknak (a legjobb 16 közé jutott). Akkor a zsűriben szerepet vállaló  Dzsudzsák Balázs is elismerően vélekedett Kittiről.

Az elmúlt hétvégén is úgy utazott el Prágába a vb-re, hogy a férfiak között versenyez majd. Ám az az egyedülálló helyzet állt elő, hogy a nemzetközi freestyle-fociban sosem tapasztalt módon négy hölgy is benevezett a versenyre. Ekkor a szervezők külön női világbajnoki döntő megrendezése mellett döntöttek az olasz, a szlovák, a francia és a magyar hölgy legnagyobb örömére.

„Sorozatban harmadszor rendezték meg Csehországban a versenyt, két évvel ezelőtt még egy házi megméretésnek indult, aztán tavaly már Eb-mezőny gyűlt össze, az idén pedig 270 résztvevővel világbajnokságot rendeztek. A zsűriben ott volt Kovács Péter, valamint a francia lány egyik csapattársa, rajtuk kívül két svéd és egy angol tag alkotta a „bíráló bizottságot". Eredetileg a férfiak közé neveztem be, de miután kiderült, hogy négy lány is jelentkezett, külön versenyt írtak ki nekünk. Az volt az egyetlen megkötés, hogy a kezünket nem használhatjuk. Először mind a négyen bemutathattuk a tudásunkat, ami után a zsűri egyhangúan engem és a francia Mélodyt látta a legjobbnak. A döntőben egymás ellen párbajoztunk, mindkettőnknek háromszor fél perc állt a rendelkezésére, végül 4–1-re nyertem, az ellenfél sokat rontott" – árult el részleteket a versenyről Kitti, aki tehát az első női világbajnok lett freestyle-fociban.

„Eredetileg úgy terveztem, hogy a jövő évi meghívásos vébét szeretném megnyerni, de így már címvédőként utazom, és szeretném megtartani az elsőségem" – zárta a 19 éves freestyler, aki most csendes iskolakezdésre készül. Az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán sportszervező szakon kezdi meg a tanulmányait.

ÍGY JUTOTT DÖNTŐBE PRÁGÁBAN
 

 

A DÖNTŐ: KITTI vs MÉLODY
 

 

TRÜKKÖK MINDEN MENNYISÉGBEN
 

 

Kitti jövőre címvédésre tör
2021.10.19 15:53:31

Minden más foci nemzetisport.hu

Alábbi cikkünkben összeállítottunk egy listát négy kedvenc játékosunk fényűző házáról. (x)

2021.10.17 21:31:37

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Remek tervek, kár, hogy esély sincs a megvalósításukra. Persze hogy a pénz miatt. Hiszen az a játékos, aki nem lép pályára, kevesebb jövedelemre tehet szert, nem beszélve arról, hogy az egyik pillanatról a másikra felbukkanó Nemzetek Ligája és a Konferencialiga fantázianevű sorozat jelzi, hogy a futballhatalmak mennyire adnak az érdekvédelemre.

2021.10.17 12:42:55

Minden más foci TŐKE JÁNOS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nem játszott jó formában a Proleter otthonában a TSC, a jövő héten a Partizan ellen ennél sokkal-sokkal több kell.

2021.10.17 15:02:10

Minden más foci VÉGH JÁNOS

Az NK Osijek magabiztosan hozta el a három pontot a Slaven Belupo otthonából.