Karácsonyi „ajándék”: decemberben kezdik újravizsgálni a mintákat

Vágólapra másolva!
2008.11.25. 18:47
A karácsonyt még minden, a pekingi olimpián részt vett sportoló nyugodtan töltheti, de könnyen lehet, hogy a következő tavaszon már sokuknak kellemetlen kérdésekre kell válaszolniuk: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette, hogy a pekingi doppingminták újratesztelésének eredményeit 2009 első negyedévében teszi közzé.

Mint arról október elején már beszámoltunk, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérésére Svájcban ismét megvizsgálják a pekingi ötkarikás játékokon levett összes doppingmintát. A NOB vizsgálata több mint 5000 tesztet érinthet. A szervezet kedden bejelentette: a vizsgálatokat karácsony után, még decemberben elkezdik, és 2009 első negyedévében nyilvánosságra hozzák.

„Először körülbelül ezer mintát vizsgálunk meg újra. Karácsony után kezdhetjük a munkát, és az eredményt feltehetően 2009 első negyedévének végén jelentjük be. A minták nagy részét a lausanne-i labor vizsgálja” – nyilatkozta az AP hírügynökségnek Patrick Schamasch, a NOB orvosi bizottságának vezetője.

Októberben a NOB még csak azt jelezte, hogy az új generációs CERA nevű vérdoppingot keresik a mintákban, hasonlóan a Tour de France kerékpáros körverseny szervezőihez.

Az „EPO-rokon” CERA doppingszerként abban különbözik elődjétől, hogy heti 1-2 kezelés helyett elég 2-4 hetente befecskendezniük a versenyzőknek, mivel egy hordozóanyaghoz kötődik, és a nagy molekulákat kevésbé gyorsan dolgozza fel a szervezet. A CERA a hagyományos EPO-teszt finomított változatával mutatható ki, melynek kifejlesztésében a gyógyszert előállító cég is közreműködött.

Most kiderült, hogy a CERA-n kívül a NOB inzulinra is megvizsgáltatja a pekingi mintákat. Az inzulin használata 1998 óta tiltott a nem diabéteszes sportolóknak, de a teljesítménynövelőként is használatos szert egész eddig nem lehetett megfelelően kimutatni a doppingmintákban. Mivel a közelmúltban a kölni labor megbízható inzulintesztet dolgozott ki, a minták egy része hozzájuk kerül.

Schamach megerősítette: a fehérorosz kalapácsvetők (Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon), valamint a lengyel kenus Adam Seroczynski ügyében várhatóan a NOB decemberi végrehajtó bizottsági ülésén születik döntés.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik