FAZEKAS ZOLTÁN
2006.10.20 01:11 Frissítve: 2023.03.09 13:54
online

Didier Drogba: szerény ász

Remek futballt hozott a Chelsea–Barcelona derbi, amelyet az angolok az elefántcsontparti Didier Drogba gyönyörű góljával 1–0-ra megnyertek, és ezáltal bajba sodorták a spanyol együttest.

Didier Drogba (jobbra) örömében fújtatott egy nagyot, gyôztes gólt lôtt a nagy rivális Barcelona ellen
AFP
Didier Drogba (jobbra) örömében fújtatott egy nagyot, gyôztes gólt lôtt a nagy rivális Barcelona ellen

Borzasztó hete volt a Chelsea-nek: a dél-londoniak a Reading elleni bajnokin hosszabb-rövidebb időre elveszítették két kapusukat, a fejsérülést szenvedő és azóta már a koponyaműtéten is átesett cseh Petr Cecht és az olasz Carlo Cudicinit, majd a Barcelona elleni csata előtti napon autóbalesetben elhunyt a klub egyik alkalmazottja, Victoria Buchanan (José Mourinho a hölgy emlékének ajánlotta a BL-győzelmet). A történtek miatti rossz hangulat a lefújás pillanatában elmúlt, a spanyolok elleni 1–0-s sikert felszabadultan ünneplő játékosok láthatóan megkönnyebbültek.

Didier Drogba boldog volt, de visszautasította a sajtóban elterjedt feltételezést, hogy ő lenne a Chelsea legfontosabb játékosa.

„Azt teszem, amiért szerződtettek, azaz játszom, és gólokat lövök. Régóta vártam arra, hogy betaláljak a Barcelonának, két éve kiállítottak ellene, a következő meccsen pedig kispados voltam. A siker a csapat érdeme, amelynek persze én is része vagyok” – mondta az elefántcsontparti csatár.

A győztes gólt szerző támadón kívül a nap legnagyobb győztese a portugál Henrique Hilário volt: a Chelsea harmadik számú kapusa szinte hibátlanul védett, és bizonyította, nemcsak jó barátja az őt Londonba szerződtető José Mourinho vezetőedzőnek, hanem jó kapus is… Persze a gondok csak átmenetileg szűntek meg, hiszen Petr Cech előreláthatólag legalább fél évig nem védhet, Carlo Cudicini pedig néhány napig még nem edzhet – viszont a csoportgyőzelem már csak karnyújtásnyira van az eleddig százszázalékos kékektől.

„Értékes három pontot gyűjtöttünk, remek játékkal, csak azt sajnálom, hogy nem tudtuk megszerezni a második gólt, ami végképp eldöntötte volna a találkozót – értékelt José Mourinho, az angol csapat portugál szakvezetője, aki nem felejtett el néhány jó szót mondani a beugró kapusról sem. – Henrique Hilário biztonságot adott a csapatnak, higgadtsága és nyugalma erőt kölcsönzött a játékosoknak, akik a meccs előtt bizalmukról biztosították őt.”

José Mourinho egyszersmind egy pletykát is szertefoszlatott: a francia Fabien Barthez leigazolásáról keringő híreket alaptalannak nevezte, és cáfolta, hogy a visszavonult kapusra lenne szüksége csapatának, mondván, neki nem főszereplő, hanem harmadik számú játékos kell…

Frank Rijkaard, a Barcelona holland mestere nem csinált nagy ügyet az 1–0-s vereségből, és továbbra is bízik játékosaiban, illetve a továbbjutásban.

„Tiszta sor: több botlást nem engedhetünk meg magunknak. Szoros meccset játszottunk, amelyet egy fantasztikus gól döntött el. Engem nem érdekel, hogy elsők leszünk-e a csoportban vagy másodikok, a lényeg, hogy továbbjussunk” – fogalmazott a holland világsztár, aki már a vasárnapi spanyol rangadóra készíti fel csapatát: a Barcelona a Real Madrid vendége lesz.