Tudósítónktólonline 2006.10.15 02:57 Frissítve: 2023.02.11 19:44

Már nincs képük hozzá

Csalódnia kellett annak, aki azt remélte, a biztonsági kamera felvétele megmutatja, mi történt a Mecsek-rali előtt Tóth János Peugeot-jával. A képeket ugyanis a rendszer törölte.

Rejtély, miként lehetett a kamerát és a biztonsági ôrt egyszerre kijátszani
Laufer Péter
Rejtély, miként lehetett a kamerát és a biztonsági ôrt egyszerre kijátszani
Pénteken még perdöntő bizonyítékként várták az ifjabb Tóth János Peugeot-jának állítólagos éjszakai áttankolása ügyében vizsgálódók a biztonsági kamerák felvételét, ám a képek nem „tanúskodhatnak” se pró, se kontra. A Mecsek-rali ominózus, szeptember 15-ei éjszakáján rögzített felvételt ugyanis a számítógép szeptember 26-án automatikusan törölte – derült ki a szombat reggeli ellenőrzéskor. Így aztán maradnak a szóbeli cáfolatok, a vallomások és persze a hivatalos jegyzőkönyvek, amelyek mind-mind lehetetlennek mondják a Peugeot Sport állítását, amely szerint az első versenynap hajnalán illetéktelenek gázolajat töltöttek a bajnokaspiráns autójába, s ez végül a csapat kiállásához vezetett.

Azon túl azonban, hogy a zárt parkolónak, a parc fermének helyet adó pécsi Vörös Autóház különben versenyautókat is felkészítő szakemberei egyöntetűen úgy látják, hogy a vád szerinti akció illetéktelenek által még őrség nélkül is szinte kivitelezhetetlen, továbbá, hogy egy WRC fele benzin, fele gázolaj keverékkel néhány kilométernél többet nem tudott volna megtenni, a tulajdonos Vörös Géza további adalékokkal támasztja alá a Peugeot állításának képtelenségét.

„Igaz, hogy a felvételeket már nem tekinthetjük meg, ám tudni kell, hogy igen modern rendszer figyeli a területünket. A külön mozgásérzékelőkkel is felszerelt kamerák a legkisebb mozgás esetén azonnal az érintett terület képét továbbítják a figyelőszemélyzet monitorjára, ráadásul erős figyelmeztető hangjelzés kíséretében. Tehát még akkor is van védelme a rendszernek, ha személyzet esetleg elbóbiskol. A futam hivatalos őrei, a Tutus Security alkalmazottai mellett saját biztonsági embereink is azt jegyzőkönyvezték szombat reggel, hogy az éjszaka folyamán semmiféle esemény, mozgás nem volt a parc fermében” – mondta Vörös Géza.

További elgondolkodtató kérdés a szakmabeliek szerint, ha valóban 12 liter gázolaj került éjjel a 11 liter benzin mellé a tankba, hogyan nem szúrták ki rögtön a keverék minden mással összetéveszthetetlen, szúrós szagát a kétségkívül autós vénájú pilóták meg a szerelőcsapat tagjai. Akik közül egyébként – így a hozzáértők – összehasonlíthatatlanul könnyebben kicserélhetett volna valaki egy benzineskannát egy ugyanúgy kinéző olajosra…

Mindezek tudatában a szinte az egész szombat délelőttöt is vizsgálódással töltő főrendező, Jelen István immár bizonyítékokat vár a Peugeot Sporttól. Ahogy egyre felháborodottabban fogalmaz: hiányukban a jogi lépéseket sem tartja kizártnak a Mecsek-rali szervezőinek megbélyegzése miatt.