KERTÉSZ ÁDÁMonline 2006.06.06 00:43 Frissítve: 2023.02.12 10:48

Barátságos meccs és némi csontzene

Az utolsó vb-felkészülési találkozókon a hollandok sokat veszítettek egy döntetlennel, míg a brazilok újabb sima győzelemmel hangoltak a pénteken kezdődő tornára. Afrikából magabiztos csapatok érkeznek Németországba.

Wesley Sneijder (20-as mezben) megsérült ? oda a vb-álom?
Reuters
Wesley Sneijder (20-as mezben) megsérült ? oda a vb-álom?

Hollandia és Ausztrália rotterdami találkozója kétszeresen is barátságosnak indult, mivel utóbbiak szövetségi kapitánya, Guus Hiddink maga is holland. Marco van Basten minden bizonnyal emiatt választotta honfitársa gárdáját tesztpartnernek, remélve, hogy az ausztrálok nem vérben forgó szemekkel ugranak majd neki játékosainak a vb előtt egy héttel.

Van Basten nem jó lóra tett az ellenféllel

A holland kapitány a mérkőzés lefújását követően biztosan megbánta döntését. Egyrészt a gyengécske döntetlen, másrészt a megsérülő kulcsemberei miatt. Épp elég gondja volt Van Bastennek azzal, hogy Rafael van der Vaart bokasérülése kiújult, és továbbra is kétséges, hogy utazhat-e a vb-re. Most az ausztrál csapás során újabb három embere dőlt ki határozatlan időre a sorból.

Ruud van Nistelrooy már a tizedik percben betalált, de a jó kezdés után az oranje nem pörgött fel, sőt az ausztrálok jutottak lehetőséghez a második félidő elején, kaptak egy tizenegyest. Ezt a vb után visszavonuló Mark Viduka a lécre bombázta, de mivel holland részről senki nem ugrott a kipattanóra, Tim Cahill a kapuba vágta a labdát. Több gólról nem tudunk beszámolni, szabálytalanságról annál inkább.

Az ausztrálok nagyon keményen játszottak, egyik középpályásukat, Luke Wilkshire-t két sárga lap miatt kiállította a bíró. A vendégek ámokfutását a hollandok is kifogásolták. „Férfias küzdelem volt. Nagyon hasznos egy ilyen meccs a vébé előtt, de sajnálom, hogy néhány játékosom megsérült. Philip Cocu izomhúzódás, Giovanni van Bronckhorst pedig bokafájdalmak miatt jött le, sérülésük nem komoly. Wesley Sneijder esete viszont már aggasztóbb, a bokája annyira fáj, hogy járni is alig tud. Szerdán döntjük majd el, utazhat-e vagy sem” – értékelt higgadtan Van Basten, de játékosai már nem fogták vissza magukat. „Ez botrány! Hozzá vagyok szokva a test test elleni küzdelemhez és a kemény játékhoz, de az ausztrálok közül több játékos kifejezetten arra törekedett, hogy sérülést okozzon nekünk” – fakadt ki Arjen Robben, a Chelsea szélsője, aki Angliában tényleg nem kisasszonyfocit játszik. „Ha nem figyelek eléggé Wilkshire becsúszásánál, most keresztet vethetnék a vébé-szereplésemre” – panaszkodott a kényszerből lecserélt friss BL-győztes Van Bronckhorst. Érdekes reakció a sérülésekkel kapcsolatban, hogy a vezetők Edgar Davidsot semmiképpen nem hívják be a keretbe, inkább az U21-es gárdából kívánják pótolni az esetlegesen kieső embereket.

Egyenes úton a nagy tornára

A brazilok svájci rezidenciájukon ezúttal az új-zélandi válogatottat fogadták. A címvédő a 43. percig nem nagyon erőltette meg magát, ekkor viszont jött Ronaldo, és a hálóba bombázott. A második félidőben Adriano, Kaká és Juninho is betalált, remekül szórakoztatva a 30 ezer nézőt.

„Javítanunk kell még néhány dolgon. A védelemből jobban kell megjátszani a labdát, össze kell hangolni az elöl lévő négy támadó mozgását, és jobban oda kell figyelnünk a játékra” – mondta a győzelem ellenére kritikusan nyilatkozó Carlos Alberto Parreira szövetségi kapitány. Az egyetlen szépséghiba a selecaónál Ronaldo vízhólyagja, de az orvosok szerint ez az enyhe sérülés nem veszélyezteti a csatár játékát a vb-n.

Győzelemmel hangoló afrikaiak

Pályán voltak vasárnap este az elefántcsontpartiak is, Didier Drogba a felkészülési meccsek során először talált be – és aztán egy perc múlva másodszor is –, így az afrikai válogatott simán verte meg a négy éve vb-résztvevő Szlovéniát. Henri Michel kapitány óvatos volt, Drogbát a 78. percben lehozta a pályáról. A Chelsea csatárának egyébként ez volt a 34. fellépése a válogatottban, és már 23-szor volt eredményes.

Egy másik vb-főszereplő afrikai csapat, Ghána is remekelt, magabiztosan verte meg a előző vb negyedik helyezettjét, a dél-koreai válogatottat.

Vb-főpróba

  • Hollandia–Ausztrália 1–1 (Van Nistelrooy 10., ill., Cahill 54.)
  • Brazília–Új-Zéland 4–0 (Ronaldo 43., Adriano 51., Kaká 86., Juninho 90.)
  • Elefántcsontpart–Szlovénia 3–0 (Drogba 35., 36., Akale 70.)
  • Ghána–Dél-Korea 3–1 (Gyan 35., Muntari 62., Essien 81., ill. Li Eul Jong 49.)
  • Japán–Málta 1–0 (Tamada 1.)
  • Ukrajna–Líbia 3–0 (Jezerszkij 51., Belik 87., Voronej 89.)