SZABÓ GÁBOR
2006.06.02 01:13 Frissítve: 2023.02.11 09:28
online

Biztató jelek, de van mit tenni

A margitszigeti Világkupára készülő magyar férfiválogatott az egri felkészülési meccsen könnyed játékkal 16–5-re győzte le szlovák vetélytársát. A magyar válogatott a júniusi Világkupára készül, míg a szlovákok a szeptemberi Eb-re. Így a mieink idei első vendégei a pénteki derbit követően a szlovák bajnoki döntőben vállalnak szerepet, majd július elejéig pihenőre vonulnak.

A Vasas kapusa, Nagy Viktor a második félidôben jutott lehetôséghez ? mindössze három gólt kapott
Mirkó István
A Vasas kapusa, Nagy Viktor a második félidôben jutott lehetôséghez ? mindössze három gólt kapott

„Sajnos hat játékosom is hiányzik, köztük a franciaországi légiósok, illetve Gergely Mihály, aki hétfőn hívott fel, hogy megsérült a keze” – mondta Vidumansky László, a szlovák válogatott szakvezetője, aki tavaly július elseje óta látja el a tisztséget. Vidumansky játszott a BVSC-ben és az Egerben, edzősködött a hevesi megyeszékhelyen és Szentesen. Egyébként fia, Laci is a keret tagja, mint ahogy két egri játékos, Karol Baco és Bundshuch Erik.

Kemény Dénes minden olyan pólóst nevezett a csütörtöki találkozóra, akinek harcolnia kell a Vk-csapatba kerülésért: centerként Kis Gábor, védőként Gór-Nagy Miklós, balátlövőként Varga Dénes, jobbátlövőként Hosnyánszky Norbert, kapusként (a második félidőben) Nagy Viktor kapott lehetőséget. Az első két negyedben feltűnően kevés emberelőnyt jegyezhettünk fel, egészen pontosan egyet: a 14. percben Steinmetz Ádámot állították ki, ám kihagyták a szlovákok a lehetőséget. Ezenkívül Martin Palascák szabálytalansága folytán az 5. percben jutottunk ötmétereshez, amelyet 1–0-nál elhibázott Kásás Tamás. Az előnyünk persze így is folyamatosan nőtt, különösen Varga Dániel két bemozdulása és Gór-Nagy kapásból leadott lövése aratott tetszést. Utóbbi esetben az a Hosnyánszky adta a gólpasszt, aki rengeteget kísérletezett messziről, ám sehogy sem találta meg az utat a kapuhoz. Kemény Dénes pedig hol összehúzta a szemöldökét, hol mosolygott, hol Kiss Csabának osztogatta meccs közben a tanácsokat.

„Hátul minden klappol, elöl az átlövések nem sikerültek, de voltak szép akciógóljaink. Hogy miért nincs kiállítás? Mert mindkét csapat gyorsan vissza tudott állni zónázni, ilyenkor nincs értelme beadni a centereknek. Úgy tűnik, a szlovákok már fáradnak, szerintem gyorsan nőni fog a különbség” – mondta az első félidőről a lelátón ülő Steinmetz Barnabás.

A jövőbe látott, hiszen négy perc alatt dobtunk négy gólt, Biros Péter például 9–3-nál már a harmadiknál tartott. Ez a találat egyébként a 18 perc elteltével megítélt első magyar emberelőnyből született. Közben Varga Dániel is harmadszor mattolta a kapust, az utolsó negyed elején pedig Gór-Nagy centermegmozdulásával alakult ki a tízgólos differencia (13–3). Az egri bekk jó teljesítménnyel rukkolt elő, látszott, szeretné megnehezíteni Kemény Dénes dolgát a június 10-i csapathirdetésnél. A találkozó legjobbjának viszont Biros Péter bizonyult, aki előbb önzetlenül lövetett gólt Kiss Gergellyel, majd a center helyére lopakodva tolta be Hosnyánszky passzát – behúzva a negyedik strigulát. Kezdetnek nem volt rossz, bár vért sem kellett izzadni a fölényes siker érdekében.

MAGYARORSZÁG - SZLOVÁKIA 16–5 (3–1, 4–1, 5–1, 4–2)
Eger, 1000 néző. V: Kiszelly, Juhász Gy.
MAGYARORSZÁG: Szécsi – VARGA DÁNIEL 3, Kásás, KIS G. 2, GÓR-NAGY 2, Hosnyánszky 1, Kiss Cs. 1. Cs: Nagy V. (kapus), BIROS 4, Varga Dénes, Steinmetz Á. 1, Vári, Kiss G. 2, Fodor. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes
SZLOVÁKIA: Gogola – Vidumansky, Palascák, Nagy 1, Baco 1, Kratochvil 1, Szabo 1. Cs: Dudas (kapus), Seman 1, Suster, Grutka, Zareva, Sakác. Szövetségi kapitány: Vidumansky László
Gól – emberelőnyből: 3/2, ill. 5/2
Ötméteresből: 1/0, ill. –
Kipontozódott: Palascák (30. p.)

Mestermérleg
Kemény Dénes:
– Noha az eredmény nem ezt sugallja, még van hova fejlődnünk. Viszont vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy tíz nap múlva nem sorsolás útján kell csapatot hirdetnem.
Vidumansky László: – Ha nem is volt teljes a csapatunk, szebb eredményt is elérhettünk volna.