SZABÓ GÁBOR
2006.05.30 00:45 Frissítve: 2023.01.28 07:35
online

Felduzzad az itáliai légió

Továbbra is élénk a mozgás a játékospiacon, újabb pólósok cseréltek klubot. Érdemes boncolgatni egy kicsit, miért is áramlanak ki ismét a magyarok Olaszországba. Mondhatni, tömeges a kivándorlás Itáliába, a legjobban fizető, egyben legerősebb vízilabda-bajnokságba. Varga Tamás és Regős Áron az Újpestből a Chiavariba, Szécsi Zoltán és Weszelovszky László az FTC-ből a Camogliba igazolt, és immár biztos, hogy az ugyancsak exfradista Binder Szabolcs is az utóbbi klubhoz szerződik.

Szécsi Zoltán megelégelte a magyar pólós közeget
M. Németh Péter
Szécsi Zoltán megelégelte a magyar pólós közeget

Miután csak Märcz Tamás hagyja ott a campionatót (a sydneyi bajnok Egerbe költözik), a tavalyi csökkenés után az idén jelentősen nő az itáliai magyar közösség létszáma.

Emlékezzünk csak! Tavaly jött haza Itáliából, az A1 ligából Balatoni Máté, Bereczki Miklós, Hosnyánszky Norbert, Regős Áron, Varga Tamás, egy esztendővel korábban Benedek Tibor, Binder Szabolcs és Monostori Attila, miközben az elmúlt szezont követően csak Szívós Márton költözött délre. Vagyis beteljesülni látszott az a folyamat, amely a sydneyi olimpia után egy évvel indult el a Domino-BHSE tőkeerősségének köszönhetően: az ötkarikás aranyérmesek szép sorjában hagyták ott a légióséletet.

A leginkább a Fradi szétesése által kirobbantott és az UTE elődöntőről való lemaradásával csak megerősödő „újkori” kiáramlás következtében újra felduzzad a magyar különítmény Olaszországban, hiszen Kásás Tamás, Madaras Norbert, Szívós Márton és Varga I Zsolt – a jelenlegi állás szerint – öt új társat kap. És akkor még nem beszéltünk Pelle Balázsról, az Újpest kapusáról, akit két klub is csábít „Csizmaországba”. A fent említett okok mellett természetesen a nagyobb jövedelem is kellő hajtóerő, de például Szécsi Zoltán arra hivatkozott, hogy megelégelte a magyar pólós közeget, elsősorban a bírókat és a zsűriben helyet kapó funkcionáriusokat kritizálta. Azt is rebesgetik (noha döntés még nem született róla), hogy Olaszországban az eddigi három helyett (az esetleges negyedik légiós kizárólag az Olasz Kupában, illetve a nemzetközi porondon szerepelhet) csak két vendégjátékost alkalmazhatnak a klubok 2007-től, így ez lehet az utolsó olyan nyár, amikor nagyobb az esély a kijutásra.
Legújabb változások
Név Honnan Hova
Baksa László FTC Szeged
Binder Szabolcs FTC Camogli
Gergely Mihály UTE ?
Hosnyánszky Norbert Szeged Vasas
Szabó Nándor Szentes UTE
Szabó Zoltán Szeged UTE
Vukanics, Nenad Szeged Marseille