A két klasszis hat találattal segítette döntőbe csapatát

Vágólapra másolva!
2006.05.20. 02:40
Címkék
Az Euroliga négyes döntőjének mezőnyéből az olasz Savona lógott ki, legalábbis annyiban, hogy még sohasem nyerte meg a legrangosabb kupasorozatot. Elődöntőbeli ellenfele, a horvát Dubrovnik kétszer (1981, 2001) szerezte meg a trófeát, és házigazdaként dupla teherrel vágott neki a pénteki mérkőzésnek.
Madaras lôtte a gyôztes gólt
Madaras lôtte a gyôztes gólt
Madaras lôtte a gyôztes gólt
Madaras lôtte a gyôztes gólt
Madaras lôtte a gyôztes gólt
Madaras lôtte a gyôztes gólt

Nehezen is viselték a súlyt Emil Nikolic játékosai, hiszen a szünetben 6–4-re vezettek Kásás Tamásék. A harmadik negyedben gyorsan szépített a Jug, a Savona viszont előbb a kapufára lőtt, majd előnyt hagyott ki. Ugyanígy jártak a hazaiak is Alekszandar Sapics kiállításánál, ám a kiegészülést követően négy másodperccel Franjo Karac egyenlített. A negyed utolsó másodperceiben a LEN-kupa legutóbbi győztese veszélyeztetett, majd mérgelődött: történt, hogy a jobb szélről kapura ejtett labda a lécről aláhullott, és a berobbanó Sapics bepofozta a kapuba. A bírók nem adták meg a gólt, ami heves tiltakozást váltott ki a savonai vezetőkből.

Az olaszoknál már Predrag Jokics és Carlo Santamaria is kipontozódott, ám Kásás révén újra vezetést szereztek. A magyar válogatott csapatkapitánya megelőzte Ognjen Krzicet, megúszott, ám a horvát visszahúzta. Előny, Kásás passzolt, majd visszakapta a labdát, majd remetei magányban könnyedén mattolta Goran Volarevicet (6–7). Mile Smodlaka centerből szerzett akciógólt, majd időkérést követően fórban érték el nyolcadik találatukat a horvátok. Egy megúszást követően (a lécen csattanó dubrovniki bomba után pattant ki a labda a félpályáig) Valerio Rizzo egyenlített, és már percen belül jártunk, amikor emberelőnyt hibázott a Savona, de nála maradt a labda. 25 másodperccel a vége előtt Volarevic védett, majd Alessandro Bovo kipontozódott. Nikolic időt kért, és Dobud gyorsan behúzta a labdát egy mértani pontosságú bejátszást követően (9–8). Kásáséknak már nem maradt elegendő idejük, így a Reccón múlt, hogy láthatunk-e magyart a szombati fináléban.

Nos, az Olasz Kupa-győztes sokáig csak követte az egy vagy két góllal vezető Posillipót. A harmadik negyedben viszonylag gyorsan kialakult az 5–5-ös állás, amely nem változott az utolsó felvonás kezdetéig. A Posillipo újra magához ragadta az előnyt, aztán jöttek a magyarok: előbb Szívós Márton ötméteresből egyenlített (egy büntetőt már korábban is értékesített), majd Madaras Norbert létszámfölényben talált be a jobb szélről. A görög Hrisztosz Afrudakisz a léc alá varrta a labdát (7–7), s hiába volt még 21 másodperc, a Recco nem tudta kihasználni. Hosszabbítás!

Honfitársaink feltették a koronát teljesítményükre. Szívós háttal a kapunak gyönyörű csavarral jelentkezett, Afrudakisz találata után pedig Madaras értékesítette biztos kézzel az előnyt. A második három percben nem született gól, így szombaton Dubrovnik–Recco fináléra kerül sor.

FÉRFI EUROLIGA, NÉGYES DÖNTŐ, DUBROVNIK
Elődöntő. Dubrovnik (horvát)–Savona (olasz) 9–8 (3–3, 1–3, 2–0, 3–2).
G: Fatovic 3, Smodlaka 2, Karac, Komadina, Dobud, Boskovic, ill. Kásás 2, Sapics 2, Rath 2, Temellini, Rizzo.
Recco (olasz)–Posillipo (olasz) 9–8 (2–1, 2–2, 1–2, 2–2, 2–1, 0–0) – hosszabbítás után. G: Madaras 3, Szívós 3, A Calcaterra, Angelini, Vujaszinovics, ill. H. Afrudakisz 3, Postiglione 2, Bencivenga, Buonocore, Scotti Galletta
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik