Válogatott: Franciaország a hazám, de Magyarországon érzem magam otthon – Nego

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2020.10.03. 22:44
null
A Vidi játékosa otthonának érzi Magyarországot (Fotó: AFP)
Mint arról korábban beszámoltunk, a FIFA szabálymódosításait követően megnyílt az út a magyar válogatottba a Mol Fehérvár FC több mint öt éve megszakítás nélkül Magyarországon élő francia születésű játékosa, Loic Nego előtt, Marco Rossi szövetségi kapitány pedig már be is hívta az októberi mérkőzésekre készülő keretbe. A Vidi jobbhátvédje a molfehervarfc.hu-val osztotta meg gondolatait.

 

„Legbelül bíztam abban, hogy egy napon majd lehetőségem lesz Magyarországot képviselni a futballpályán. Az elmúlt hetekben felgyorsultak az események, most pedig már ott van a nevem a magyar válogatott keretében, ami csodálatos érzés számomra – mesélte a guadeloupe-i származású, párizsi születésű labdarúgó, aki fiatalként a Roma utánpótlásában, majd később a Charltonban és a Standard Liege-ben is megfordult.

Nego első meccse a magyar válogatottban a Bulgária elleni Eb-pótselejtező lehet, ezt követően pedig a Nemzetek Ligájában Szerbiában és Oroszországban lép pályára a nemzeti csapat.

„Nem lesz könnyű egyik mérkőzés sem, de nyilván a három találkozó közül a Bulgária elleni meccs lesz a legfontosabb. Ez tulajdonképpen egy elődöntő a válogatott számára, nagy lépést tehetünk az Eb felé. Azt sajnálom, hogy ez a találkozó idegenben lesz, de annak viszont örülök, hogyha kiharcoljuk a továbbjutást, akkor Budapesten, hazai környezetben játszhatunk az Eb-ért.”

A Vidi játékosa 2013-ban szerződött először Magyarországra, ekkor az Újpest igazolta le. 2014-ben Angliába távozott, de innen kölcsönben visszatért a lila-fehérekhez. Ezt követően 2015-ben lett az akkor Videoton néven szereplő székesfehérvári csapat labdarúgója. Nego számára érdekes kérdés, melyik országot tartja hazájának és otthonának.

„Amikor a feleségemmel és a gyerekeimmel Franciaországba utaztunk meglátogatni a rokonokat, akkor a gyerekeim sokkal jobban várták azt, hogy Franciaországból visszajöjjünk Magyarországra, mint azt, hogy elutazzunk oda. Valami hasonlót érzek én is, amikor Franciaországban vagyok, és készülődünk vissza Magyarországra, mindig úgy fogalmazok, hogy »hazamegyek«. Nehéz ezt az érzést megfogalmazni, hiszen Franciaország a hazám, de Magyarországon érzem magam otthon.”

A fehérvári szurkolók által Lajosnak is becézett 29 éves játékos szerint ez annak a fogadtatásnak köszönhető, amellyel itt találkozott.

„Óriási szerepe van ebben a magyar embereknek, hiszen a kezdetektől fogva mindenki nagyon kedves, barátságos velem Magyarországon, sosem kezeltek úgy, mint egy idegent. Egy dolog okoz csupán nehézséget, az pedig a magyar nyelv. Véleményem szerint ez a világ egyik legnehezebb nyelve. Amúgy nagyon sok mindent megértek abból, ha körülöttem magyarul beszélgetnek az emberek, de más érteni, és más beszélni egy nyelvet.”

Amennyiben a magyar válogatott kijut a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra, Portugália és Németország mellett Nego szülőhazájával, Franciaországgal kerülne egy csoportba, amely érdekes helyzetbe hozná a játékost.

„Ha sor kerülne egy ilyen találkozóra, annak külön pikantériája lenne számomra, de ez a történet nem rólam kell, hogy szóljon, hanem a magyar válogatottról. Büszkén fogom viselni a magyar válogatott mezét, remélem, sok szép magyar sikernek lehetek majd a részese a jövőben!”

AZ EB-PÓTSELEJTEZŐ PÁROSÍTÁSA
A-LIGA

ELŐDÖNTŐ, 2020. OKTÓBER 8.
20.45:
Izland–Románia
20.45:Bulgária–Magyarország
DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
20.45: Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik