Válogatott: a FIFA nem ismeri el a magyar-írt hivatalos meccsnek

Vágólapra másolva!
2012.09.20. 17:04
null
Az egyik asszisztens miatt a FIFA „nem számolja el” a magyar–írt (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Mint arról beszámoltunk, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) törli a hivatalos mérkőzések sorából a június 4-i Magyarország–Írország találkozót (0–0), mivel a játékvezetői egység egyik tagja nem szerepelt a testület hivatalos bírólistáján.

Az Ír Labdarúgó-szövetség (FAI) tudatta: hivatalos állásfoglalást kért a FIFA-tól az ügyben. A nemzetközi szövetség megerősítette, a dán játékvezetői stáb egyik tagja nem volt rajta a FIFA-listán, ezért a mérkőzés a testület álláspontja szerint nem számítható hivatalos, világranglista-pontokat adó felkészülési mérkőzésnek. A FIFA egyben tudatta, nem a játékvezető Kenn Nielsen, hanem segítője, David Vang Andersen nem szerepelt a szövetség küldési listáján.

Az ír szövetség érdeklődésére mind a FIFA, mind az UEFA megerősítette: a nemzeti labdarúgó-szövetségek saját hatáskörben dönthetnek, hogy meghagyják-e a mérkőzés adta válogatottságokat. Az írek így tesznek, tehát Damien Duff százszoros válogatott marad – és az MLSZ is „elszámolja” a meccset.

„Az, hogy a FIFA nem ismeri el hivatalosan a mérkőzést, az csak annyit jelent, hogy a 0–0-s eredmény nem számít bele a világranglistába" – mondta az MTI érdeklődésére csütörtökön Borbély Zoltán, a magyar szövetség sajtó és jogi irodájának vezetője, aki hozzátette, az érintett asszisztens ugyan nem FIFA-kerettag, de Európa Liga-találkozókon rendre szerephez jut.

A FAI közleménye szerint a magyar és az ír szövetség is szeretné hivatalosan elismertetni a mérkőzést, és ezért folytatják az egyeztetéseket a FIFA-val. A szövetségeket természetesen nem szankcionálja a nemzetközi szövetség – egyszerűen a mérkőzés státusa „csúszik át” hivatalos FIFA-mérkőzésből nemzetek közötti barátságos válogatott mérkőzésbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik