Női futball: Margret Kratz új fejezet nyit, nagy céllal jött

Vágólapra másolva!
2021.03.23. 09:19
null
Margret Kratz látta, hogy a magyar játékosokban is van lendület (Fotó: mlsz.hu)
A korábban Marozsán Dzseniferrel is dolgozó új szövetségi kapitány, Margret Kratz Eb-re vagy vb-re szeretné vezetni a női válogatottat.

 

Hogy mi a különbség a német futballban egyaránt nagy elismertségnek örvendő Margret Kratz és Lo­thar Matthäus között? Az, hogy utóbbi már betöltötte a hatvanat, míg előbbi – hölgyről lévén szó ezúton is elnézést kérünk, hogy szóba hozzuk a korát – csupán 59 múlt. Ja, és abban is eltérnek, hogy míg Herr Matthäus már volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Frau Kratz még csak most lesz. Az MLSZ ugyanis négyéves megállapodást kötött a játékos-pályafutása során – Lothar Matthäushoz hasonlóan – a címeres mezt is magára öltő szakvezetővel.

„Nem volt könnyű döntés, személyes és szakmai szempontokat is mérlegelnem kellett, de nagyon örülök, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya lehetek  – indította a Nemzeti Sporttal és az M4 Sporttal folytatott online beszélgetését Margret Kratz.Harminc évig dolgoztam a Német Labdarúgó-szövetségnél, számos élvezetes és hasznos projektben vehettem részt, de úgy éreztem, eljött az ideje, hogy valami újba kezdjek. A munkám révén volt már szerencsém Magyarországon járni, tisztában voltam vele, milyen körülmények fogadnak. A nemzeti együttest irányítani óriási kihívás, hálás vagyok a magyar szövetségnek a bizalomért. Új fejezetet nyitok a karrieremben, jelentős váltás ez nekem, de mostantól mindennap azért dolgozom, hogy előrelépjünk. Elsődleges célunk, hogy a magyar válogatott négy-hat éven belül kijusson egy rangos tornára.”

Margret Kratzról nemcsak azt érdemes tudni, hogy ő a női válogatott első külföldi szövetségi kapitánya, hanem azt is, hogy olimpiai és Európa-bajnokok, valamint Bajnokok Ligája-győztesek fejlődését segítette az elmúlt évtizedekben – Nadine Kessler, Josephine Henning, no és Marozsán Dzsenifer pályafutását is egyengette.

„Marozsán Dzsenifert nyolcéves kora óta ismerem, már akkor látszott, hogy óriási tehetség  – árulta el Margret Kratz. –  Mindent megtett azért, hogy sokra vigye, elképesztő elszántság hajtotta. Van rálátásom a magyar női futballra, tehetségből nincs hiány, sőt! Utánanéztem, kilencven húszéves vagy annál fiatalabb játékos van az első osztályban, Európában ez egyedülálló. Magyarországon is nagy potenciál rejlik a női labdarúgásban, ki kell építenünk azt a struktúrát, amellyel támogathatjuk a lányok fejlődését. A stáb kialakítása folyamatban van, de biztos vagyok abban, hogy a pályán kívül is olyan csapat áll össze, amely megfelelő támaszt ad a játékosoknak.”

Hogy folytassuk Margret Kratz bemutatását: a német futballrendszerben második nőként szerzett felsőfokú edzői diplomát, ugyanakkor az első hölgy volt, aki B-licences tanfolyamokon férfiakat oktatott. Feltehetőleg már idegenvezető nélkül is elboldogul Pesten: az elmúlt években az UEFA és az MLSZ közös U14-es programja miatt többször járt hazánkban. Csakúgy, mint egy másik, korábban a magyar válogatott élén álló német szövetségi kapitány, Bernd Storck, aki...

„...mondhatom, hogy kedves ismerősöm  – vette vissza a szót Margret Kratz.– Beszéltem vele a magyarországi lehetőségről is, támogatott abban, hogy vállaljam el. Alig várom, hogy nekivágjunk a munkának! Azért jövök, hogy segítsek, hogy jó irányt mutassak. Jövő csütörtökön utazom Budapestre, az azt követő napokban találkozom Barczi Róbert sportigazgatóval, majd Török Gáborral, a női bizottság elnökével, húsvéthétfőn pedig elkezdjük az első összetartást a csapattal. A kinevezésemhez rengetegen gratuláltak és kívántak sok sikert, két napig ez jelentette a slágertémát. Jó érzésekkel, hatalmas motivációval érkezem, hiszek abban, hogy sikeresek leszünk!”        

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik