KAMLER JÁNOS 2019.07.06 00:19 Frissítve: 2019.07.06 08:36

Kilencven százalék – Kamler János jegyzete

 

Ahogy Szalai Ádám a Nemzeti Sportnak adott interjújában fogalmaz, válogatottunknak nincsenek klasszisai, a meccseket bármikor eldönteni képes játékosai, de tudatos és fegyelmezett csapatmunkával jó eredményeket érhetünk el. Láthattuk ezt idehaza Horvátország és Wales ellen, valamint az azeriek ellen idegenben.

 
Szalai Ádám a saját értékrendjének megfelelően halad

A 2010 januárja óta a német Bundesligában, tehát a világ egyik legerősebb bajnokságában edződő, jelentős tapasztalattal felvértezett, harmincegy esztendős magyar center valamennyi Eb-selejtezős mérkőzésen kulcsfigurája volt Marco Rossi szövetségi kapitány együttesének, a horvátok ellen egyenlítő gólt lőtt, a walesiekkel szemben pedig győztes gólt készített elő Pátkai Máténak. Érdekes statisztika, ha Szalai gólt szerez Eb-selejtezős meccsen, mindig nyer a válogatottunk, így volt ez San Marino (8–0) és Finnország (2–1) ellen 2010-ben, Feröer ellen (1–0) 2014-ben, valamint legutóbb márciusban Horvátország ellen (2–1). Az viszont nem érdekesség, hanem egészen másra utal, hogy a válogatottban eddig szerzett húsz góljából tizennyolcat tétmeccsen lőtt vagy fejelt – vagyis az össztermés kilencven százalékát!

Tulajdonképpen a már említett 2010-es év januárja óta van igazán szem előtt, akkor került – először fél évre kölcsönbe – a német élvonalbeli Mainzhoz, ott bontakozott ki, lett férfi és profi futballista, sérülés és formahanyatlás sem vethette vissza, rendre elérte célját.

Több mint kétszáz fellépés, ötvenegy gól a német első osztályban, Bajnokok Ligája-meccsek, józan gondolkodás, őszinte szavak, a felelősséggel járó teher cipelése – méltán nevezhetjük a jelenkori magyar labdarúgás kulcsfigurájának, válogatottunk meghatározó emberének.

Most, hogy csapatunk kedvező pozícióból várja a 2020-as Európa-bajnoki selejtezősorozat „második félidejét”, nem is kívánhatunk mást: Szalai Ádám maradjon egészséges, és javítsa tovább az említett kilencvenszázalékos mutatóját!

Merthogy ki akar jutni a jövő évi Eb-re, az száz százalék.

2021.01.24 21:17:03

Magyar válogatott BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Valószínűleg nincs mit tudni, mert egyetlen, nyilvánvaló ok nem jelölhető meg. Ezért Irapuato rejtélye ma nem is azt jelenti nekem, mi történt, inkább azt, miért nem vagyunk képesek még mindig szabadulni tőle.

2021.01.22 18:15:48

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Bízom abban, hogy lesz még alkalmam erős bajnokságban játszani, ám ehhez extrát kell nyújtanom.”

2021.01.18 23:36:20

Magyar válogatott THURY GÁBOR

A Tanár úr, az 1938-ban vb-ezüstérmes Lázár Gyula haláláig hű maradt a Ferencvároshoz.

2021.01.14 23:34:16

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Ilyenkor persze mindent rózsaszín köd borít.