S. T. J. 2021.06.08 23:16 Frissítve: 2021.06.08 23:21

Jöjjön az Eb!; tíz fradista az olimpiai keretben

A Nemzeti Sport szerdai számából ajánljuk.

 

Szerb szülők gyermekeként, határ menti romániai faluban, Nérasolymoson született Miodrag Belodedici, aki annak idején futballtörténelmet írt: ő lett az első labdarúgó, aki két különböző csapattal megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, a BEK-et. Először 1986-ban a román Steauával, majd 1991-ben a jugoszláv Crvena zvezdával ért az európai klubfutball csúcsára. A most 57 esztendős, korábbi román válogatott hátvéd a szerb Nova S-nek adott interjújában – amelyet zentai tudósítónk szemlézett – arról is beszélt, hogy az első BEK-győzelem után Nicolae Ceausescu fia, Valentin régi, átfestett katonai járművet ajándékozott minden játékosnak, miközben ő a legújabb Mercedesszel érkezett a stadionba.

Éremmel zárta a másfél hónapos erőltetett menetet a férfi röplabda-válogatott. Koch Róbert, a májusi Európa-bajnoki selejtező után az Ezüst Európa-liga múlt hétvégi négyes döntőjében harmadik helyen végző gárda tavaly februárban kinevezett szövetségi kapitánya most irányította először nemzeti együttesünket. Hét hetet töltött együtt a keret, és a felkészülési mérkőzéseket is beleszámítva tizenhat meccset játszott. Ezek a magas intenzitású találkozók szolgálták a játékosok fejlődését. A szakvezető elmondta: bár sokan azt hiszik, hogy a férfiszakág olyan, mint a női, ez nem így van. Igen erős a mezőny, a férfiaknál szerinte nem lehet olyan gyorsan sikereket elérni, mint a hölgyeknél.

Ungvári Miklós hetedik hellyel zárta pályafutása utolsó világbajnokságát Budapesten. Az olimpiai ezüstérmes a keddi versenynap végén lapunknak azt mondta, nagyon csalódott, hogy nem sikerült bejutnia a legjobb négy közé, mert ahogy számolgatott, az ötödik hellyel direkt kvótás lett volna, ráadásul ott állt a siker kapujában. Még nem úszott el számára teljesen az olimpia, hiszen ha Cirjenics Miklós 100 kilóban direkt kvalifikációs helyre ér, Ungvárira szállhat át a kontinentális kvóta, de ő sem a verseny előtt, sem utána nem akart ezzel foglalkozni, ugyanis szerette volna saját jogon megszerezni a tokiói indulási jogot.

2021.07.20 14:03:05

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Noha a magyar futballválogatott gyengélkedett, a vezetők nem mondták le a brazilok riói meghívását.

2021.07.15 22:41:39

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Mészöly Kálmánban mintha a tárt karú szeretet hajlamát, s a fékezhetetlen – nem rossz értelemben vett! – „dúvadságot” gyúrta volna össze a Teremtő, ami így egyben a lebírhatatlan életörömöt, életakaratot mutatja nekünk.

2021.07.15 22:14:35

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Örüljünk annak, hogy csakhamar kettő lesz az egyből.

2021.07.14 23:11:43

Magyar válogatott KAMLER JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Tökéletesen behatárolható a profi labdarúgásban betöltött szerepe.