Légiósok: Hegyi Krisztián lépésről lépésre halad a PL felé

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2022.02.05. 08:34
null
Hegyi Krisztián mindent megtesz a West Ham Unitednél álma valóra váltásáért (Fotó: Imago Images)
A 19 éves Hegyi Krisztián nem csupán jól dolgozik az angol West Ham Unitednél, érett, felnőtt viselkedése ugyancsak segítheti céljai elérésében a fiatal magyar kapust.

 

Miközben Vancsa Zalán a Manchester City látókörébe került, egy másik fiatal magyar labdarúgó is bizakodhat, megmutathatja magát az angol Premier League-ben. Az Illés Akadémia korábbi kapusa, a 19 esztendős Hegyi Krisztián 2019-ben lett a West Ham United játékosa, és a napokban 2025-ig szerződést hosszabbított a londoni klubbal. A szurkolónak ez akár természetes is lehet, megvették, dolgozik, hosszabbítanak vele – de ez egyáltalán nem magától értetődő.

„Amikor idekerültem, négyen voltunk az U18-as csapatban kapusok – mondta lapunk érdeklődésére.  – Nem tudom, mennyire magától értetődő a hosszabbítás, az tény, hogy a másik három fiú már nincs a klubban, csak én maradtam. Ez jó visszajelzés a munkámról, és ne feledjük, külföldi vagyok, többet kell tennem az elismerésért, de érzem a bizalmat.”     

Mi kellett ahhoz, hogy a négy jelöltből éppen a magyar fiút marasztalják? Úgy tudjuk, a 2022 nyaráig szóló szerződés meghosszabbításáról már 2021 elején elkezdődtek a tárgyalások, de sokan érdeklődtek az U21-es válogatott kapusa iránt, és a West Ham United észbe kapott: az ajánlatnak ki kellett fejeznie, megbecsülik a magyar tehetséget. Amikor arról faggattuk a kapust, mit érez, miért benne bíznak a londoniak, határozottan válaszolt.

„A munkamorál a kulcs. Mert tehetség sok van, jól védeni rengetegen tudnak. Hogy ez mit jelent? Ezernyi apróságból áll össze. Öt percre lakom az edzőpályától, rosszul venné ki magát, ha utolsóként érnék az edzésre – de nem azért jövök időben, mert mit szólnak a többiek, hanem mert belülről fakad, ezt diktálja a felnőtt viselkedés. Mindennap akarj tanulni, próbálj fejlődni, sohase elégedj meg magaddal! A másik a kiegyensúlyozottság, a megbízhatóság, butaságokat nem szabad csinálni.”     

A laikus azt hinné, a gyors vetődés, a szélről érkező labdák magabiztos lehúzása, a lábbal való játék lesz a téma – Hegyi Krisztián szerint ez is mind fontos, ha már kapusként képzeli el az életét, de hosszabb távon nem ez dönt.

„Tegyél bele extrát, dolgozz edzés előtt és utána is! – magyarázta, mennyiben lett más ember 2019 óta, amikor belevágott a londoni kalandba. – Az Arsenal ellen kaptam egy buta gólt: a labda a védőm lába között jött, későn láttam meg, de már lent volt a térdem a földön, nem tudtam védeni. Rosszul nézett ki, de nem érdekelt, tudtam, majd a meccs után agyalok rajta. Nézz előre, koncentrálj tovább, ezt tanítják, mintha mi sem történt volna. Próbáltam arra figyelni, hogy a következő labdát megfogjam, de vagy húsz percig arra sem járt az ellenfél – az utolsó pillanatban igen, ziccerbe is került, de sikerült lábbal védenem, maradt az egy egy. Az edzőim nem a hibáról beszéltek és nem is a bravúrosnak minősített védésről, csakis arról, hogyan reagáltam a kapott gólra. Ez a kulcs, nem omlottam össze, a meccsen nem emésztettem magam – utána nagyon is –, csak a feladatomra összpontosítottam. Sokan vannak, akik gyorsak és erősek, a különbséget a gondolkodás, a mentalitás jelentheti.”     

Hegyi szerint érdekes eset volt, amikor egy másik mérkőzésen a két belső védő hibázott, de csak az egyiket vették elő az edzők – később közölték, a duó egyik tagja minden edzésen a maximumra törekszik, a másik nem veszi annyira komolyan a munkát, éppen ezért az utóbbit kritizálták. Az üzenet világos: aki keményen dolgozik, attól inkább elfogadják a hibát.

„Kapusként is sokat fejlődtem. Amikor kijöttem, beálltam és védtem, ma másképpen kattog az agyam, próbálok előre gondolkodni. A szabadidőm nagy része elemzéssel telik, nemcsak a meccseimet, az edzéseket is visszanézem, mikor mi volt jó, miben hibáztam, mit kell tenni, hogy jobb legyek. A West Ham első számú kapusát, Lukasz Fabianskit is analizálom, sőt Gulácsi Pétert is, mikor hol áll. Ha említettem az Arsenal elleni védést: jobb lábbal védtem, de a bal vállam bemozdult a lövés előtt, az pedig végzetes lehetett volna. Ki akartam találni, hova lő a csatár, és ez sokszor nem jó. Türelmesnek kell lennem, meg kell tanulnom megvárni, mi történik, nehogy azért ne tudjak hárítani, mert előre elindultam és mégsem oda jött a labda, ahova vártam.”     

A fejlődésről azt mondja, mindenben előre kell lépnie, még egyetlen tulajdonságát sem mondaná Premier League-szinten kiemelkedőnek, márpedig nyilvánvalóan az a cél. A West Ham skóciai edzőtáborában már a felnőttekkel edzett, szokhatta a légkört, és racionálisan gondolkodva úgy véli: ha a nyáron elvinnék kölcsönbe, elgondolkodna rajta, de 2023 nyarán szüksége lenne egy ilyen jellegű lépcsőfokra az U23 és a PL között.

„Szeretnék odakerülni nyilván, de nem túl fiatalon. Szuper lenne holnap az angol bajnokságban védeni, de nem vagyok még készen rá, és ha nem jön össze, két rosszul sikerült meccs után örökre elveszíthetem az álmaimat. Inkább adjanak öt év múlva lehetőséget, amikor már sokkal többet tudok, addig keményen dolgozom, tanulhatok az elkövetett hibáimból, de álljam meg a helyem és akkor tíz évig védhessek a legmagasabb szinten. Nem minél előbb, inkább a legjobb pillanatban kell megkapni az esélyt – a kettő nem feltétlenül esik egybe.”     

Xavi Valero kapusedzőtől (elöl) rengeteget tanult már Hegyi Krisztián (balról a második) (Fotó: whufc.com)
Xavi Valero kapusedzőtől (elöl) rengeteget tanult már Hegyi Krisztián (balról a második) (Fotó: whufc.com)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik