Végy egy jó kapust! – Tősér Norbert jegyzete

Vágólapra másolva!
2021.05.11. 23:36

A kapusok különleges szerepkört töltenek be a csapatsportokban, természetesen a labdarúgásban is. Néhány szakember előszeretettel kritizálja a teljesítményüket, holott ha csak egyszer odaállnának a gólvonal elé, másként vélekednének. Mert a kapus legalább annyira a figyelem középpontjában áll, mint a hétről hétre gólokat szerző, esetleg mérkőzéseket eldöntő center, csak a szakma sokkal kritikusabb vele szemben. A csatárnak ugyanis megbocsátható, ha tíz helyzetéből mindössze egyet értékesít, de az győzelmet eredményez, míg jóformán senkit sem érdekel, hogy a kapus tíz védéssel mentette meg csapatát a kapott góltól, ha lepkézik egyet, s azzal elúszik a győzelem.

Lapunk a labdarúgóknak adott osztályzatok alapján szezonról szezonra összeállítja a játékosrangsort, amelyben sajnos szintén érzékelhető némi „megkülönböztetés” a kapusokkal szemben. Mert hajlamosak vagyunk természetesnek venni, hogy ha a mérkőzésen mondjuk csak kétszer akad védenivalója, lényegében semmi dolga sem volt, s már vésődik is a neve mellé a nullás osztályzat, amely nem ront ugyan a teljesítményén, de nem is emeli. Pedig meglehet, éppen az a két védés eredményezett pontot vagy győzelmet csapatának.

Zsiborás Gábor, a Ferencváros és az MTK néhai kapusa mondta egykor kollégánknak, mennyire nem értünk a futballhoz, mert ha egy mérkőzésen csak egyetlen védést kell bemutatnia, de azzal hozzájárul csapata győzelméhez, igenis járna neki a magas osztályzat. Ennyit arról, hogy senki sem figyelte, figyeli az NS-osztályzatokat – ha másért nem, hát azért, hogy elmondhassák, a tudósítók mennyire „fogalmatlanul” értékelnek.

Tóth Balázs teljesítményét megítélve vélhetően egységes az álláspont, a Puskás Akadémia 23 esztendős kapusa a tavasszal hétszer (!) kapott hetes osztályzatot, vagyis mérkőzésenként nem csak két bravúrt mutatott be. Örömteli továbbá, hogy rövid időn belül vált a felcsúti együttes meghatározó tagjává, egyelőre harminckilenc élvonalbeli bajnokinál tart, ebből harmincszor ebben az idényben lépett pályára.

Tegyük hozzá, Dibusz Dénes sérülése is lehetőséget adott, hogy jobban megismerkedhessünk fiatalabb poszttársával. A Ferencváros kapusa ugyanis megállt tizenhat értékelhető bajnokinál, pedig ha még egy kirívóan gyenge, mondjuk négyes osztályzatot kapott volna, akkor már a bajnokcsapat kapusa végez az élen. Ez persze nem kérdőjelezi meg Tóth Balázs tehetségét, csak megerősíti a tételt, amikor a csapatot kell összeállítani: végy egy jó kapust!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik