Sportrádió: A Ferencváros és Sztanyiszlav egy vércsoport – Csercseszov

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.05.24. 16:18
null
Csercseszov volt a Sportrádió vendége (Fotó: Sportrádió)
A Ferencváros férfi labdarúgócsapatának orosz vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov volt a Sportrádió Sportreggel című műsorának vendége, Harsányi Leventével és Risztov Évával jó hangulatban beszélgetett.

 

„Amikor edzővé válsz, meg kell ölnöd magadban a futballistát – árulta el az 59 éves szakember. – Ha ez nem sikerül, nem lesz belőled jó edző. Az edző nem nézheti úgy a futballt, mint a játékos, hanem teljesen más szemszögből kell megközelítenie a játékot. Én negyvenéves koromig fociztam (kapus volt – a szerk.), ezért későn kezdtem el az edzősködést. Amikor először a pálya széléről irányítottam, az furcsa volt, szokatlan. Ezért volt is rá példa, hogy egy meccset inkább a kapu mögül néztem, mert onnan jobban értettem a játékot, komfortosabb volt.”

Sztanyiszlav Csercseszov az ügynökével, Varga Sándorral érkezett, aki elmondta, hogy 16 évesen, még ifiválogatottként ismerte meg az oszét mestert. A menedzser tolmácsként segítette az egyórás élő beszélgetést.

A szakember elárulta, a játék közben nem szeret a taktikai utasításokat adni, mert a mérkőzés előtt már mindent átadott a futballistáinak, ezért tudniuk kell a feladatukat. Magából indul ki, hiszen játékos-pályafutása alatt neki is elég volt egyszer elmondani edzőjének, hogy mit vár el tőle a pályán.

A mindig higgadt tréner elmondta, az nála nem az idegessége jele, ha néha bekiabál a játékosainak, hanem egész egyszerűen másképp nem hallják meg a hangzavarban, amit mond. Elhiszi, hogy ez kívülről rosszul tud kinézni, de hozzátette, lehet, épp azt kiabálja játékosának, hogy szereti.

A Ferencvároshoz való kerülése kapcsán úgy fogalmazott, megérezte azt, hogy magasabb szintre tudná emelni a klubot. „Csak akkor jövök, ha úgy érzem, megvan a kölcsönös szimpátia és van lehetőség a sikerre. Úgy érzem, hogy a Ferencváros és Sztanyiszlav egy vércsoport, emiatt vagyok itt. Ebből a házasságból már három »gyerek« született, két bajnoki cím és egy kupagyőzelem.”

Büszke nagypapaként elárulta, hogy első ajándéka unokájának pont egy Fradi-mez volt. Csercseszov fia is focizik egyébként, ő is kapus, és őt is ugyanazzal a szemmel nézi, amikor játszik, mint bárki mást: nyugodtan, edzői szemmel.

Az FTC mesterének nemcsak az egész napja telik a futballal, hanem az éjszakája is. Van, hogy valami éjjel jut az eszébe, ezért most már ott van mellette egy toll és a notesze, hogy azonnal feljegyezhesse a gondolatait.

Harsányi Levente oldalán csocsózott Risztov Évával és lapunk főszerkesztőjével, Szöllősi Györggyel (Fotó: Sportrádió)
Harsányi Levente oldalán csocsózott Risztov Évával és lapunk főszerkesztőjével, Szöllősi Györggyel (Fotó: Sportrádió)

„A legfontosabb, hogy vak és süket legyél” – árulta el Csercseszov az edzői szakma kapcsán, mert úgy érzi, máskülönben bele lehetne őrülnie ebbe a munkába.

„Egyetlenegy szót sem olvastam el másfél év alatt, hogy mit írt rólam a sajtó Magyarországon” – mondta határozottan. Hozzátette, hogy amikor a Legia Warszawánál dolgozott, akkor is ugyanígy tett, nem olvasta a lengyel lapokat. Még a róla kitett képeket sem nézi meg.

Amikor Risztov Éváék elárulták neki, hogy egyébként itthon sokat és jókat írnak róla, viccesen megjegyezte, hogy ettől már jól érzi magát. Egyébként szeret hazánkban élni és a Ferencváros kötelékébe tartozni.

Varga Sándor tolmácsként segített a műsorban (Fotó: Sportrádió)
Varga Sándor tolmácsként segített a műsorban (Fotó: Sportrádió)

Csercseszov kedden megnézte az U17-es válogatottunk mérkőzését és a Puskás Akadémiánál is járt.

„Körül tudtam nézni. Videózgattam, fotózgattam, megnéztem Puskásnak a lábnyomát. A meccs előtt is negyven percet nézelődtünk, a meccs után pedig Szöllősi György (lapunk főszerkesztője, a Puskás Akadémia korábbi sajtófőnöke – a szerk.) megmutatta nekünk az egész akadémiát” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy megemeli a kalapját, ahogy megálmodták az akadémiát, igazán csodálatosnak tartja.

„Egy kicsit még irigy is lettem, amikor megláttam ezeket a futballpályákat” – utalt arra, hogy a hasonlóan világszínvonalú létesítménynek tervezett ferencvárosi Fradiváros-projekt még csak előkészületben van.

A bajnok Ferencváros hátralévő meccsei kapcsán Csercseszov leszögezte, hogy nem tekinti ezeket „barátságos” találkozóknak, hiszen mindig kell, hogy legyen valami cél. Az minél nagyobb, annál jobban élvezi. Megjegyezte azonban, hogy nagyon nehéz ilyenkor már a játékosokat motiválni, a külföldön már szintén bajnok Zenit, Napoli és az FC Barcelona is például gyengébben szerepel az utóbbi időszakban.

„A szurkolók nem érdemlik meg, hogy gyenge teljesítményt nyújtsunk. Azt szeretném elérni, hogy a játékosok minden mérkőzésre úgy menjenek ki, hogy győzni kell.”

Csercseszov szeretne minél több fiatal magyar futballistát látni az első csapatban, Hajnal Tamás sportigazgatóval azon dolgoznak, hogy ez megtörténjen. „Így, hogy bajnokok vagyunk, több fiatal játékosnak is lehetőséget tudtunk adni a bizonyításra. Erre is felhasználjuk ezt az időt. De persze minden meccset meg akarok nyerni, attól függetlenül is, hogy bajnokok vagyunk. Ki akarjuk szolgálni a közönséget.”

Külföldi vizekre evezve elmondta, hogy Jupp Heynckes munkássága a Bayern Münchennél nagyon tetszett neki, de folyamatosan figyeli az edzőket és megpróbál tanulni a hibájukból. És hogy melyik a kedvenc külföldi csapata? Rögtön rávágta: „A Ferencváros!”

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik