NS-kerekasztal: „Rossz lesz nézni a görcsösen játszó Vidit”

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.05.17. 09:30
null
Mi lesz veled, Mol Fehérvár? Lapunk vendégei szerint könnyen előfordulhat, hogy az idény végén kiesik a csapat az NB I-ből (Fotó: Koncz Márton)
Három téma, három szakértő. Az idény végéhez közeledve páratlan izgalmakat ígér az NB I hajrája, és örömteli, hogy az átigazolási időszak közeledtével európai sztárklubot hoztak hírbe Kerkez Milossal. Hajdú B. István, az M4 Sport kommentátora, Csank János korábbi szövetségi kapitány, valamint Dusan Vasziljevics játékosmenedzser a közelgő budapesti El-döntő álompárosításáról is kifejtette véleményét

 

1. Két forduló van hátra az NB I-ből, a már búcsúzó Vasas mellett jelenleg a Mol Fehérvár áll kiesésre. Elképzelhetőnek tartja, hogy a Vidi szégyenszemre kiesik?


HAJDÚ B. ISTVÁN

Hajdu B. István
Hajdu B. István

– Elképzelhetőnek tartom. Abban a helyzetben van a Vidi, hogy ha nem nyer meccset, biztosan kiesik. A két döntetlen is kevés, hiszen a Honvédnak több győzelme van. Meccset kell nyernie, márpedig ez borzalmas kényszer, ráadásul szombaton játszik, a kispestiek pedig vasárnap. Minden fehérvárit és Honvéd-szurkolót sokkolt a Mezőkövesd hétvégi hat egyes győzelme, a három pont mellé a Paks ellen a gólkülönbségét is rendbe tette. A Honvéd kétezertizenhétben, a Fehérvár egy évvel később bajnoki címet nyert, ha az egyik kiesik, azt jelenti, néhány év alatt sikerült egy bajnokcsapatot NB II-esre amortizálni. A Honvéd százéves hagyományait, valamint a Vidi ötven-hatvan éves múltját tekintve ez szégyen. Az is előfordulhat persze, hogy végül a Mezőkövesd esik ki. A Fehérvár ott hibázott a legnagyobbat, amikor két hete hazai pályán nem verte meg a Kövesdet, az utolsó pillanatban Kenan Kodro az égbe lőtte a labdát tizenegyesből.

CSANK JÁNOS
– Ez totál lutri... Remeghetnek Székesfehérváron, ha nyernek kétszer, akkor is előfordulhat, hogy kakukk. Képtelenség eltalálni, mi lesz az utolsó két fordulóban. Kis túlzással minden variáció játszik most. Nem egyszerű a fehérváriak helyzete, reménykedhetnek, de minden riválisnak több pontja van jelenleg. Érdekes lesz a Honvéd és a Mezőkövesd párharca, a Vidi csak akkor úszhatja meg, ha hat pontot szerez. Csakhogy a Zalaegerszeggel játszik, amely még véletlenül sem egyszerű ellenfél, megy előre, támad, biztos vagyok benne, átlagos formában lévő csapat nem tudja megverni. A kupagyőzelem után felszabadultak a futballistái, nekik legfeljebb a prémiumért kell küzdeniük, a Vidi viszont szerintem olyan görcsösen játszik majd, hogy rossz lesz nézni. Megmondom őszintén, fogalmam sincs, a Vasas mellett melyik lesz a másik kieső csapat.

DUSAN VASZILJEVICS
– Számomra sokáig elképzelhetetlen volt, hogy a Honvéd vagy a Fehérvár kieshet. Játszottam mind a két együttesben, mind a két klubbal voltam bajnok, el tudom képzeni, milyen most a hangulat az öltözőben, a székházban. Most nagyon úgy néz ki, egyikőjük biztosan búcsúzik... A fehérváriakat egész idényben rossz nézni, szenvednek, vártam, mikor kapják el a fonalat – de hiába. Jó néhány korábbi társammal tartom a kapcsolatot, sok jót senki sem tudott most Kispestről és Fehérvárról sem mondani.

2. Kerkez Milos iránt a Benfica érdeklődik, jó esély van rá, hogy a portugálok kivásárolják alkmaari szerződéséből, s más klubok is szívesen vinnék. Mit szól a tízmillió eurós vételárhoz, hova igazoljon a válogatott tizenkilenc éves védője?

Kerkez Milosnak óriási lehetőség lenne a Benficában futballozni, onnan ugyanis még feljebb léphet (Fotó: Árvai Károly)
Kerkez Milosnak óriási lehetőség lenne a Benficában futballozni, onnan ugyanis még feljebb léphet (Fotó: Árvai Károly)

HAJDÚ B. ISTVÁN

– Kedvező helyzetben van. Ha ne adj Isten, még egy évet a holland bajnokságban kellene maradnia, akkor sem lenne gond, más kérdés – bár nem szeretem ezt a kifejezést –, hogy kinőtte az AZ-t. Ne feledjük, még az sem lehetetlen, hogy Európa-konferencialiga-győztesként távozhat Kerkez Milos. Fiatal, ballábas, védőt és szélsőt is tud játszani. Édesapja járt Lisszabonban, ha jól tudom, pozitív benyomásokat szerzett a Benficáról, nem mást akarnak, hanem Kerkez Milost. Minden ajánlatnak két része van, szakmai és anyagi. Utóbbit nem tudom, vannak-e jobbak annál, mint amit a Benfica kínálhat, és hogy ez egyáltalán mennyire számíthat most. Kapkodni nem kell, biztosan kap ajánlatot. Igaz, a Benficát sem lehet hitegetni, tudni szeretné, számolhat-e a magyar játékossal. Ez a szint Kerkez Milos tudásával megugorható, ha a Bayern München keresne balbekket, már nem biztos. Az is igaz viszont, hogy a Benficából könnyebb lesz a PSG-be vagy éppen a Manchester Citybe igazolni. Szóval, hajrá, Milos, hajrá, Benfica!

Csank János
Csank János

CSANK JÁNOS

– Keveset láttam ez idáig játszani, csak a válogatottban figyelhettem. Ami elsőre beugrik róla, hogy jó a sajtója. Persze jók a mutatói is, stabil játékos a holland első osztályban, gólokat szerez, ez jó. Ha már ennyien nézik, és a Benfica is kiszúrta magának, biztos van benne anyag. Óriási lenne, ha Portugáliába vinnék, szerintem az ottani stílus feküdne neki. Dinamikus, agresszív gyerek, ezzel ott mindenképpen kitűnne. Azt mondom, ha ennyire akarják, vigyék, tízmillió euró csak nekünk összeg, az ilyen kaliberű nyugati kluboknak nem.

DUSAN VASZILJEVICS
– Tizenkilenc éves fiúról beszélünk. A Benfica Bajnokok Ligájában szereplő klub, és kevés olyan hely van Európában, ahol annyira számítanának a fiatalokra, mint ott. Ha így játszik a következő két évben, onnan mehet tovább igazi sztárklubba. Annyit elárulhatok, az elmúlt két évben menedzserként én is tárgyaltam a Benfica vezetőivel, volt egy magyar játékos, akit a lisszaboniak kinéztek maguknak, sajnos végül nem jutottunk el a szerződésig. Pedig komoly megkeresés volt. Kerkez Milosért a tízmillió eurós vételár teljesen reális, a Benfica könnyedén kifizeti, két év múlva pedig negyvenért továbbadja.

3. A héten kiderül, hogy május harmincegyedikén melyik két csapat játssza a Puskás Arénában az Európa-liga döntőjét? A Sevilla–Juventus, Leverkusen–Roma elődöntős párharcból kit látna szívesen a döntőben?

HAJDÚ B. ISTVÁN
– Nem rajongok az egy nemzetiségű döntőkért. Volt ebből is, ami jól sikerült, de a többség rosszul. A mostani elődöntős négy csapatból három az Európa-liga megnyerésével kivívná a Bajnokok Ligája-indulást, egyedül a Juventusra nem érvényes ez. Márpedig ez szerintem legalább olyan fontos, mint a trófea megnyerése, hiszen szakmai és anyagi előrelépést is biztosít. A két olasz csapat kivárásra játszana, nem lenne látványos döntő, és ne feledjük, amikor a Ferencváros a Bayer Leverkusennel találkozott, a németek csak annyit mondtak, úgy szeretnének szerepelni, mint a legutóbb győztes Frankfurt. Hát tessék, most egy lépésre vannak a döntőtől... Elismerem, több Roma- vagy Juventus-szurkoló jönne Budapestre, mint leverkuseni, de a Bayer nagyon jó formában van az utóbbi időben. A Sevillának pedig kis túlzással hazai pálya az Európa-liga, örülnék, ha a Bayern München elleni korábbi Szuperkupa-meccs után ismét a Puskás Arénában látnánk.

CSANK JÁNOS
– Bevallom férfiasan, már azt sem értem, ha ilyen helyzet áll elő, miért nem irányított sorsolás van, hogy még véletlenül se juthasson két azonos nemzetiségű csapat a döntőbe. Ne legyen már olasz döntő, játszanak ők eleget odahaza egymás ellen. A magam részéről a vegyes házasságot szeretem. Ráadásul a Romát nem is csípem annyira, és összességében az olasz bajnokságot sem. Sokszor elmegy úgy negyedóra a meccsből, hogy nem tudom, milyen színű mezben van a két kapus, mert odáig el sem jut a kamera... A Sevillát viszont annál szívesebben látnám a Puskás Arénában. Van benne valami extra, igazi futballt játszik.

Dusan Vasziljevics
Dusan Vasziljevics

DUSAN VASZILJEVICS

– A Sevilla kapusa, Marko Dmitrovics az egyik legjobb barátom, hétfőn beszéltem vele. Megígérte, ők jutnak a budapesti döntőbe, és akkor hamarosan a magyar fővárosban tudunk találkozni. Ismerős terep nekik az Európa-liga, tudják, miként kell sikerrel venni az ilyen akadályt, szerintem döntősök lesznek. Hátha a Roma lesz a másik, mert akkor José Mourinho Budapestre jön! A Juventus mostanában nem olyan izgalmas klub, mint évekkel ezelőtt, csak Dusan Vlahovics meg ne sértődjön... Vele is jóban vagyok, remélem, nem olvassa a Nemzeti Sportot. Nagy szó, hogy Budapesten lesz az Európa-liga döntője, örülni kell neki nagyon!

Lesz-e olasz–olasz párharc a Puskás Arénában rendezendő Európa-liga-döntőben? (Fotó: Árvai Károly)
Lesz-e olasz–olasz párharc a Puskás Arénában rendezendő Európa-liga-döntőben? (Fotó: Árvai Károly)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik