NB I: „A Honvéd gyenge teljesítményére nincs mentség”

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.31. 17:40
null
Kun Gergely szerint nincs mentség a Honvéd gyenge teljesítményére (Fotó: Koncz Márton)
Vállalta a felelősséget az NB I-től való kiesés miatt a Budapest Honvéd ügyvezető igazgatója. Kun Gergely a klub honlapjának adott interjúban a Puskás Akadémia elleni mérkőzés hajrájában elmaradt tizenegyesről is szót ejtett.

 

Mint ismert, az NB I 33. fordulójában a Mol Fehérvár gól nélküli döntetlent játszott a már biztos kieső Vasas vendégeként, miközben a Puskás Akadémia 2–1-re megverte Felcsúton a Honvédot, amely ezzel búcsúzott az élvonaltól. A kiesés után Kun Gergely, a Honvéd ügyvezető igazgatója a klub honlapjának arról beszélt, hogy a felelősség elsősorban az övé.

A fővárosi piros-feketék a Puskás Akadémia elleni mérkőzés hajrájában Szolnoki Roland kezezése miatt büntetőhöz juthattak volna, de a játékvezető nem ítélt tizenegyest.

„A Honvéd gyenge teljesítményére nincs mentség, óriási csalódást okoztunk a csapatot szerető, azért aggódó közösség számára. Ezért elsősorban engem, a cég ügyvezetőjét terhel a felelősség, nem fogom és nem is szeretném másra hárítani azt. Nagyon fontos, hogy vezetőként ne csak a sikerek kapcsán lubickoljunk a rivaldafényben, hanem kudarcok esetén is képesek legyünk viselni az akár igen indulatos és sajnos jogos kritikákat. Ennek tükrében minden egyes nap azon fogok dolgozni, hogy visszatereljük a Honvédot a helyes útra, mert ez a minimum, amit egy ilyen kudarc után meg kell tenni” – húzta alá Kun Gergely, aki az elmaradt büntetőről is szót ejtett.

„Fentiektől függetlenül azonban ki kell jelenteni: maga az ítélet egyértelműen befolyásolta a kiesés elleni harc végkimenetelét, és amennyiben helytelennek bizonyul, óriási anyagi és erkölcsi károkat okozott a klub számára! Megelőzendő az ilyen és ehhez kapcsolódó, minimum kétségesnek mondható döntésekről keringő pletykák és összeesküvés-elméletek terjedését, érdemes lenne a jövőben megfontolni a szövetség részéről a vitatott döntésekhez kapcsolódó kommunikáció erősítését, a döntések szakmai indokának transzparenssé tételét. Ha például megfelelő szakmai magyarázatot tudnánk kapni arra, hogy Szolnoki Roland kezezéséért a játékvezető miért nem ítélt büntetőt, illetve a VAR miért nem javasolta a döntés felülvizsgálatát, biztosan jelentősen javulna a döntésben résztvevők megítélése, és oldódna a kapcsolódó feszültség” – jegyezte meg a Honvéd ügyvezetője, aki szerint az ő feladata és felelőssége, hogy előre tekintsen, és az új helyzet megoldására fókuszáljon.

„Ez történelmi kudarc, kár is lenne szépíteni, ezért pedig le kell(ett) vonni a szakmai konzekvenciákat. Egyúttal viszont a kiesés ellenére sem engedhetünk abból, hogy kiemelt hangsúlyt fektessünk a fiatal játékosok fejlesztésére és a felnőttfutballba való beépítésére” – fejtette ki Kun, megjegyezve, hogy a fiatalok játékperceit tekintve a Honvéd előretört az NB I mezőnyében, s 11 U21-es korú akadémista kapott lehetőséget, közülük hatan debütáltak az NB I-ben tavasszal.

„Lássuk be, a tavaly nyári igazolások sikertelenek voltak, hiszen a tíz transzferből csak néhányra mondhatjuk, hogy valóban bevált, és eközben hatalmas pénzügyi terhet is elszenved a klub a gyenge szereplés, a kiesés miatt” – húzta alá az ügyvezető, akinek célja, hogy a jövő Honvédjának gerincét a Magyar Futball Akadémián nevelkedő labdarúgók alkossák.

A játékoskeretet érintő nyári változásokat illetően elmondta, hogy a saját nevelésű játékosokra szeretnének építeni, de Ivan Lovricra és Tomás Tujvelre például a másodosztályban is számítanának, ami pedig a vezetőséget illeti, a távozó sportigazgató, Chris Docherty feladatai közül a szakmai részt Fehér Péter felügyeli, míg az átigazolások pénzügyi vonatkozásairól az ügyvezető igazgató tárgyal majd.

„A jövőben a piacon nem az a klub szeretnénk lenni, amely vásárolja a játékosokat, hanem az, amely felépíti a tehetségeit, játszatja őket az első csapatban, és megfelelő ajánlat esetén értékesíti őket a nemzetközi porondon, ami a Honvéd és a magyar futball sikere is” – fejtette ki Kun, aki arról is szót ejtett, hogy a Vasashoz hasonlóan a Honvédnál is csökken a költségvetés, így a kiadások is, de arról is beszélt, hogy hamarosan kinevezik a csapat új vezetőedzőjét is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik