D. S. B.
2023.05.31 17:40 Frissítve: 2023.05.31 18:08

NB I: „A Honvéd gyenge teljesítményére nincs mentség”

Vállalta a felelősséget az NB I-től való kiesés miatt a Budapest Honvéd ügyvezető igazgatója. Kun Gergely a klub honlapjának adott interjúban a Puskás Akadémia elleni mérkőzés hajrájában elmaradt tizenegyesről is szót ejtett.

Kun Gergely szerint nincs mentség a Honvéd gyenge teljesítményére (Fotó: Koncz Márton)

 

Mint ismert, az NB I 33. fordulójában a Mol Fehérvár gól nélküli döntetlent játszott a már biztos kieső Vasas vendégeként, miközben a Puskás Akadémia 2–1-re megverte Felcsúton a Honvédot, amely ezzel búcsúzott az élvonaltól. A kiesés után Kun Gergely, a Honvéd ügyvezető igazgatója a klub honlapjának arról beszélt, hogy a felelősség elsősorban az övé.

A fővárosi piros-feketék a Puskás Akadémia elleni mérkőzés hajrájában Szolnoki Roland kezezése miatt büntetőhöz juthattak volna, de a játékvezető nem ítélt tizenegyest.

„A Honvéd gyenge teljesítményére nincs mentség, óriási csalódást okoztunk a csapatot szerető, azért aggódó közösség számára. Ezért elsősorban engem, a cég ügyvezetőjét terhel a felelősség, nem fogom és nem is szeretném másra hárítani azt. Nagyon fontos, hogy vezetőként ne csak a sikerek kapcsán lubickoljunk a rivaldafényben, hanem kudarcok esetén is képesek legyünk viselni az akár igen indulatos és sajnos jogos kritikákat. Ennek tükrében minden egyes nap azon fogok dolgozni, hogy visszatereljük a Honvédot a helyes útra, mert ez a minimum, amit egy ilyen kudarc után meg kell tenni” – húzta alá Kun Gergely, aki az elmaradt büntetőről is szót ejtett.

„Fentiektől függetlenül azonban ki kell jelenteni: maga az ítélet egyértelműen befolyásolta a kiesés elleni harc végkimenetelét, és amennyiben helytelennek bizonyul, óriási anyagi és erkölcsi károkat okozott a klub számára! Megelőzendő az ilyen és ehhez kapcsolódó, minimum kétségesnek mondható döntésekről keringő pletykák és összeesküvés-elméletek terjedését, érdemes lenne a jövőben megfontolni a szövetség részéről a vitatott döntésekhez kapcsolódó kommunikáció erősítését, a döntések szakmai indokának transzparenssé tételét. Ha például megfelelő szakmai magyarázatot tudnánk kapni arra, hogy Szolnoki Roland kezezéséért a játékvezető miért nem ítélt büntetőt, illetve a VAR miért nem javasolta a döntés felülvizsgálatát, biztosan jelentősen javulna a döntésben résztvevők megítélése, és oldódna a kapcsolódó feszültség” – jegyezte meg a Honvéd ügyvezetője, aki szerint az ő feladata és felelőssége, hogy előre tekintsen, és az új helyzet megoldására fókuszáljon.

„Ez történelmi kudarc, kár is lenne szépíteni, ezért pedig le kell(ett) vonni a szakmai konzekvenciákat. Egyúttal viszont a kiesés ellenére sem engedhetünk abból, hogy kiemelt hangsúlyt fektessünk a fiatal játékosok fejlesztésére és a felnőttfutballba való beépítésére” – fejtette ki Kun, megjegyezve, hogy a fiatalok játékperceit tekintve a Honvéd előretört az NB I mezőnyében, s 11 U21-es korú akadémista kapott lehetőséget, közülük hatan debütáltak az NB I-ben tavasszal.

„Lássuk be, a tavaly nyári igazolások sikertelenek voltak, hiszen a tíz transzferből csak néhányra mondhatjuk, hogy valóban bevált, és eközben hatalmas pénzügyi terhet is elszenved a klub a gyenge szereplés, a kiesés miatt” – húzta alá az ügyvezető, akinek célja, hogy a jövő Honvédjának gerincét a Magyar Futball Akadémián nevelkedő labdarúgók alkossák.

A játékoskeretet érintő nyári változásokat illetően elmondta, hogy a saját nevelésű játékosokra szeretnének építeni, de Ivan Lovricra és Tomás Tujvelre például a másodosztályban is számítanának, ami pedig a vezetőséget illeti, a távozó sportigazgató, Chris Docherty feladatai közül a szakmai részt Fehér Péter felügyeli, míg az átigazolások pénzügyi vonatkozásairól az ügyvezető igazgató tárgyal majd.

„A jövőben a piacon nem az a klub szeretnénk lenni, amely vásárolja a játékosokat, hanem az, amely felépíti a tehetségeit, játszatja őket az első csapatban, és megfelelő ajánlat esetén értékesíti őket a nemzetközi porondon, ami a Honvéd és a magyar futball sikere is” – fejtette ki Kun, aki arról is szót ejtett, hogy a Vasashoz hasonlóan a Honvédnál is csökken a költségvetés, így a kiadások is, de arról is beszélt, hogy hamarosan kinevezik a csapat új vezetőedzőjét is.

2023.10.02 21:54:26

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Igen, tényleg érdemes lenne elemezni, hogy az elmúlt öt évben a jelenleg a magyar futballban domináló Ferencváros hogyan távolodhatott el ennyire a vele akkor még legalább azonos szinten lévő Viditől, és mi talán adhatunk is rá válaszokat, de most Fehérváron is csak egyetlen kívánság fogalmazódhat meg, hogy Sóstó felett újra ragyogjon fel az ég.

2023.10.01 10:12:52

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Sőt a kecskemétiek sorozatban a negyedik bajnokijukat bukták el, sovány vigasz, hogy most legalább szereztek egy gólt.

2023.09.30 23:38:13

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Egyetlen lépéssel szereztek akkora előnyt, hogy csak gól lehetett a vége.

2023.09.30 14:44:48

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Lagatort már a 13. percben kiállították, Megyeri hiába védett nagyokat, zsinórban harmadszor is kikapott a Loki.

Ajánló beállításra vár