MLSZ: megszigorítják a TAO-pénzek ellenőrzését

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.03. 16:16
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) közleményben reagált az utanpotlassport.hu január 30-i, a TAO-ból származó pénzek elosztásáról szóló cikkére. Az MLSZ jelezte: akciótervet dolgozott ki a 2015-ös évre, megszigorítja a társasági adóból származó pénzek ellenőrzését. A szövetség eddigi tapasztalatai szerint a TAO-rendszerben észlelt szabálytalanságok és hiányosságok aránya nagyságrendileg hasonló a más támogatási rendszerekben tapasztaltakhoz. A közleményt tartalmi változtatás nélkül közöljük.

„A Társasági adókedvezmény rendszere lehetőséget biztosít a korábbiakhoz képest jelentősen magasabb pluszforrások bevonására. A támogatás elsődleges célja, hogy minél több amatőr futballista minél jobb körülmények között játszhassa a világ legnépszerűbb játékát, és hogy megszűnjön a sport területén tapasztalható évtizedes infrastrukturális lemaradás.

A TAO-rendszer bevezetésének valós eredménye a játékosok számának és a versenyző csapatok kiemelkedő növekedése (a 2010-ben regisztrált 133 ezerhez képest az előző év végéig 215 ezerre nőtt az igazolt labdarúgók száma, ugyanezen idő alatt a csapatok száma pedig 7300-ról tízezer fölé nőtt). Új társadalmi csoportok tértek vissza vagy kapcsolódtak be a labdarúgás világába, így például nagy számban az óvodások, a középiskolások, a leány labdarúgók vagy a hátrányos helyzetűek.

A pályázati rendszer bevezetése az infrastrukturális fejlesztések eredményein is jól megfigyelhető, amely elsősorban a labdarúgás hátországára gyakorolt hatást: az elmúlt években felépült 380 pálya és felújított 680 játéktér elősegíti, hogy egészségesebb, a napi sportolásra berendezkedett generáció nőjön fel.

A szövetség a rendszer bevezetésének kezdetétől világos, átlátható és számon kérhető módon működteti a pályázati rendszert. Az ezzel kapcsolatos valamennyi információ megtalálható és nyomon követhető a szövetség hivatalos oldalán.

A TAO-pályázatok elindulásának kezdetétől a szövetség nagy figyelmet és energiát fordít a visszaélések megelőzésére és felderítésére. Külön szervezeti egység foglalkozik a folyamatok teljes körű ellenőrzésével. Az intézkedéseknek köszönhetően a TAO-s pályázatok esetén igen alacsony, 1.2 százaléknyi visszaélés, szabálytalanság fordult elő.

Az MLSZ eddig 1648 darab elszámolást vizsgált át (ezen belül 92 programot érintően végzett helyszíni ellenőrzést). Ezek eredményeként 224 esetben állapított meg szabálytalanságot, amely 242 millió forint értékű támogatást érintett, mely összegeket a sportszervezetek nem hívhattak le. Ezzel összefüggésben folyamatban van a szabálytalanul felhasznált összegek büntetőkamattal növelt összegű visszafizettetése. Ahol pedig adózási intézkedés indokolt, az ellenőrök jelzik a gyanújukat a NAV-nak és átadják a hivatal részére az ezzel kapcsolatos információkat.

Az ellenőrzés eddigi tapasztalatai szerint a szabálytalanságok, hiányosságok aránya nagyságrendileg hasonló a más támogatási rendszerekben (állami támogatások, uniós támogatások) tapasztalt hibaarányokkal.

Fontos kiemelni, hogy a visszaélések egy jelentős része nem a sportszervezetekhez, hanem azokhoz a tisztességtelen közvetítőkhöz, tanácsadókhoz köthető, akik a sportszervezetektől az adótámogatás megszerzéséért cserébe számos esetben indokolatlan vagy indokolatlanul magas jutalékot kérnek. Ennek a jelenségnek a felszámolásáért a program indulásától több lépést tettünk, hiszen a jogalkotó alapvető szándéka, hogy minden egyes TAO-forint az utánpótlásba, tömegsportba kerüljön, ne közvetítők zsebébe.

Egyetlen forint is sok, amely nem az eredetileg meghatározott célt, vagyis a magyar futball utánpótlás-fejlesztését szolgálja, ezért – a szövetség vezetésével – fokozatosan „veti ki” a rendszer magából azokat, akik nem tisztességes módon használják fel a támogatási összegeket. A visszaélések kizárása nemcsak az ő feladata, hanem elsősorban a folyamatban résztvevőké. Akinek tudomása van visszaélésről, annak kötelessége jelentenie a hatóságoknak.

Az MLSZ elnöksége legutóbbi ülésén tárgyalta az ellenőrzési tapasztalatokról szóló beszámolót, és elfogadta az ezzel kapcsolatos 2015-ös akciótervet. A szövetségben megduplázza a helyszíni ellenőrzések számát, szigorítja az elszámolási szabályokat, elektronizálja az elszámolások benyújtását.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik