S. T. J. 2021.09.26 23:28

Magyar bírók különleges olimpiai történetei; az MTK nagy árat fizetett a győzelméért

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.

 

• Győzött az MTK az OTP Bank Liga 7. fordulójában, de nagy árat fizettek a kék-fehérek a Mezőkövesd elleni sikerért, két hátvédjük súlyos sérülést szenvedett. A csapatkapitány Nagy Zsombor már az 5. másodpercben, rögtön a kezdést követő előreívelésnél, egy fejpárbaj során kapott egy nagy ütést, s azonnal érezte, hogy nagy a baj: a vizsgálat légmellet állapított meg. Marko Perovic pedig az utolsó vendégakció során maradt a gyepen, neki a bokája sérült meg. Hogy mi vár a következő napokban a két peches futballistára, és mikor térhetnek vissza, kiderül írásunkból.

• A versenyzőkhöz hasonlóan a bírók pályafutásában is az olimpia jelenti a csúcsot. Aligha gondolnánk, egyes sportágakban mennyire szigorú válogatási elvek alapján döntenek arról, hogy a legkiválóbb sportolók sorsáról biztosan a legjobb szakemberek határozzanak. Tokióban kilenc magyar bíróként, öt versenyigazgatóként dolgozott, öten pedig a viadalok lebonyolításában segédkeztek. Az idei nyári játékokon érdekelt magyar bírók történeteiből többek között az is kiderül: miként dönthetett egy bíró a saját tanítványa sorsáról is a ritmikus gimnasztikában?

• Népsport mellékletünkben felidézzük a magyar pólósok 1971-es szereplését a hagyományos Jadran-kupán. A helyszín Jugoszlávia, a festői Hvar szigete volt, a frissen átadott Hotel Ancora uszodája fogadta a csapatokat. Noha szeptember végén zajlott le a torna, amikor máskor már véget ért az idény, s a világ legjobbjait vonultatta fel a nyolcas torna, a végső győztes a magyar válogatott lett, és sokan itthon máris a fellegekben jártak. Ám 1972-ben, a müncheni olimpián „csak” második helyen zárt a csapat, ami nem okozott különösebb örömöt, legalábbis Rajki Béla szövetségi kapitány azóta is ismételgetett meghatározása tükrében: „A magyar vízilabdának az ezüstérem már kudarc!”  

2021.10.27 12:16:32

Labdarúgó NB I BORSOS LÁSZLÓ (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

A szünetben hattal ment az NB I-es címvédő, a folytatásban már csak egy gól született.

2021.10.26 20:31:26

Labdarúgó NB I P. Gy., K. T. I., R. Z.

Három helyszínen csak a hosszabbítás, két párharcban a tizenegyesek döntöttek a Mol Magyar Kupában.

2021.10.26 23:39:08

Labdarúgó NB I FÜZESI BÁLINT

A mesteredző – akiről tavaly Tarpán labdarúgócsarnokot neveztek el – 1970-ben majdnem az FTC játékosa lett.

2021.10.25 14:15:52

Labdarúgó NB I CSILLAG PÉTER

„És a diák vékony hangon elkezdte: »Isten, áldd meg a magyart...« A munkáscsapat habozás nélkül folytatta: »...jókedvvel, bőséggel«.”

2021.10.24 23:27:41

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Azt mondják a hozzáértők, hogy a versenyzőnek négyféle célja lehet. Az első, hogy megfeleljen saját magának, a második, hogy másokat legyőzzön, a harmadik, hogy elismerje őt a nyilvánosság, a negyedik pedig, hogy sok pénzt keressen. Egyik jobb, mint a másik, ám mindegyikben benne van a bukás lehetősége.