Képes Sport
BORBOLA BENCE
2023.02.11 10:42 Frissítve: 2023.02.11 11:44

Jó befektetés lehet a három új játékos – bemutatjuk a Ferencváros téli igazolásait

Újabb izgalmas átigazolási időszakon van túl a Ferencváros, a klub három nappal a zárás előttig három futballistát szerződtetett. Nem meglepő módon mindannyian légiósok, az FTC hiába próbálkozik időről időre magyar játékosokat hazacsábítani, a többség egyelőre a Ferencváros kedvéért sem hajlandó hazatérni. A címvédő kerete eddig is igazi nemzetközi társaság volt, a magyar, marokkói, holland, bosnyák, amerikai, nigériai, norvég, grúz, francia, mali, elefántcsontparti, argentin és brazil futballistákhoz a télen suriname-i, ghánai és dán labdarúgó csatlakozott.

Owusu Kwabena, Nikolai Baden Frederiksen és Myenty Abena zöld-fehérbe öltözött  (Fotók: fradi.hu)

 

Három futballista, három eset.

A Ferencváros idén télen tovább erősítette egyébként sem gyenge keretét, a terveknek megfelelően belső védőt és támadókat igazolt. Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző és a klub vezetősége, köztük Hajnal Tamás sportigazgató is egyetértett abban, a hátvédsor közepére és előre mindenképpen új labdarúgó(k)ra van szükség. A suriname-i Myenty Abena, a ghánai Owusu Kwabena és a dán Nikolai Baden Frederiksen üde színfoltja lehet az NB I-nek. Összeállításunkból kiderül, mik a legnagyobb erősségeik, hol lehetnek hasznára a csapatnak, de arra is fény derül, vajon melyikük ír könyvet.

 

 OWUSU KWABENA:
VILLÁMGYORS, GÓLERŐS, DE ÖNTÖRVÉNYŰ
Nehezen nyílik meg. Nem szeret a családjáról, a gyerekkoráról beszélni, ami azonban a Ferencvárosnak a lényeg, a pályán gyorsan akklimatizálódik. Első NB I-es mérkőzésén, a Paks otthonában pályára küldését követően hét perccel a kapuba talált, márpedig ez különösen fontos egy csatárnak, a gólszerzés görcsös kényszerének érzése immár biztosan elkerüli... A ghánai légiós előző állomáshelyén, Bakuban is szeretett élni, ám nagy vágya eljutni az egyik nyugat-európai bajnokságba, ennek eléréséhez a Ferencváros kitűnő választás lehet. Azerbajdzsán fővárosában édesanyja gyakran meglátogatta, többször is ott volt a Qarabag mérkőzésein, ez alighanem a Groupama Arénában is így lesz. Az izraeli Maccabi Tel-Aviv által is csábított játékosra a Fradi vezetősége a nyári, Qarabag elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn figyelt fel, Azerbajdzsánban ő szerezte csapata egyetlen gólját. Jó formában érkezett Magyarországra, az azeri bajnokságban öt gólig és három gólpasszig jutott, az Európa-liga csoportkörében mindhárom ellenfélnek, a francia Nantes-nak, a görög Olympiakosznak és a német Freiburgnak is betalált. Utálja a hideget, legnagyobb erőssége a gyorsasága, ám azeri újságírók szerint a fegyelmezettségével gondok lehetnek, meglehetősen öntörvényű futballista. Azerbajdzsánban az edzőlegendának, a csapatot 2008 (!) óta irányító Gurban Gurbanovnak is meggyűlt vele a baja, egy ízben száműzte is a keretből, és kölcsönbe küldte a török Ankaragücü együtteséhez. Nagy kérdés, hogy az Újpest elleni derbin csúnyán aláforduló bokája miatt hetekre kieső csatár felépülése után milyen formában tér vissza.

NÉVJEGY:  OWUSU KWABENA
Született: 1997. június 18., Accra
Állampolgársága: ghánai      
Posztja: támadó
Előző klubja: Qarabag (azeri)
Piaci értéke: 750 ezer euró
Legnagyobb erőssége:  gyors


MAGYAROK IS VOLTAK A CÉLKERESZTBEN

A Ferencvárost sokszor éri az a kritika, hogy a tucatnyi légiós helyett miért nem próbál meg magyar játékosokat igazolni. Nos, a mostani téli átigazolási időszakban is tett erőfeszítéseket ezen a téren a klub, Hajnal Tamás sportigazgató elmondta, mások mellett a télen klubot váltó két magyar válogatott játékost, Németh Andrást és Kleinheisler Lászlót  is megkereste, ők azonban egyértelműen elzárkóztak a hazatérés elől. Ami pedig az NB I-ben futballozókat illeti, az ő árukat a többi magyar egyesület rendkívül magasra értékeli, ha a Ferencváros keres valakit, többszörös a szorzó…

NIKOLAI BADEN FREDERIKSEN:
CHIELLINI ÉS BONUCCI IS „LEMÉSZÁROLTA” EDZÉSEN
Képességeiről sokat elárul, hogy alig múlt tizenhét esztendős, amikor a dán élvonalban bemutatkozott. Az FC Nordsjaelland öltözőjéből aztán egyenesen Torinóba került, méghozzá nem is kevés pénzért, másfél millió euróért. Huszonnégy óra leforgása alatt lett a világhírű Juventus labdarúgója. Tizenegy felnőttmérkőzéssel – és három góllal – a lábában egyik nap megcsörrent a telefonja, ügynöke remegő hangon közölte, pakoljon, mert másnap a Juventusnál kell edzésre jelentkeznie. A fiatal csatár a telefont is kiejtette kezéből, másnap délután pedig már a torinóiak edzőközpontjában volt.
„A Juventus egy héttel korábban vette meg Cristiano Ronaldót, majd Adrien Rabiot is betoppant az öltözőbe. Eleinte hozzászólni sem mertem senkihez, megvártam, amíg letusol mindenki, csak azt követően álltam fel a helyemről. Ám miután Rabiot is új volt, vele jártam el kávézni és jó barátok lettünk. Az edzéseken gyorsan megtanultam, milyen a profi világ: Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci az egymás közötti játékban nemegyszer »lemészárolt«...” – mondta torinói élményeiről a dán csatár.
NÉVJEGY: NIKOLAI BADEN FREDERIKSEN
Született: 2000. május 18., Odense
Állampolgársága: dán      
Posztja: csatár
Előző klubja: Vitesse (holland)
Piaci értéke: 2.5 millió euró
Legnagyobb erőssége: pontosan lő távolról
Nikolai Baden Frederiksennek a Real Madridtól érkező, ötszörös Aranylabdás portugál Cristiano Ronaldót vagy az argentin válogatott – azóta más világbajnok támadóját – Paulo Dybalát kellett volna kiszorítania a csapatból, nem meglepő, hogy a torinóiak végül továbbadták Hollandiába. A Fortuna Sittard után az osztrák WSG Tirolnak kölcsönadott csatár 2021-ben a holland Vitessénél kötött ki, amelytől kölcsönbe került a Ferencvároshoz. Némileg meglepő módon Nikolai Baden Frederiksen egyik legnagyobb erőssége, hogy jól lő távolról, ha a bal lábára kerül a labda, nyomban felméri, hol a kapu. A dán újságírók két szóval jellemezték a futballját: erőteljes és direkt. Góljai harmadát a tizenhatoson kívülről szerzi, a többit pedig szinte kizárólag a kapuval szemben lévő területről. Attól nem kell tartani, hogy a magyar fővárosban elvonja bármi is a figyelmét, fiatal kora ellenére rendkívül profi. Legfontosabb tanácsadója az édesapja, Torben Frederiksen, aki a nyolcvanas években az Odense Boldklub csatára volt.


TÖBB MILLIÓ EURÓS BEVÉTEL JÁTÉKOSELADÁSBÓL

A három érkező mellett távozók is akadtak a Ferencváros keretében. A legnagyobb név az Union Berlinhez szerződő   Aissa Laidouni, akiért az öt európai topliga közül négyből is volt érdeklődő. A katari világbajnokságot is megjáró középpályásnak Anglia mellett Németország volt az álma, a Bundesligába kerülve kijelenthetjük, ez 26 éves korára teljesült. A Ferencváros rendkívüli üzletet csinált a megszerzésével, 2020 júliusában 600 ezer euróért vette meg a román Voluntari­tól, 2023 januárjában több mint 4 millióért értékesítette Németországba. Akik viszont nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket: a horvát Roko Baturina nem tudta megvetni lábát az FTC-ben, és családi okokra hivatkozva távozott a dán védő, Rasmus Thelander is.

MYENTY ABENA:
A NYAKLÁNCÁN LÉVŐ OROSZLÁN A TALIZMÁNJA

Már a bemutatásakor is látszott, igazi családapa. Morózus külseje láttán sokan talán megijednének tőle az utcán, de elsőre biztosan nem az ugrana be róla, mennyire érző lélek lehet. Ehhez képest Myenty Abena él-hal a családjáért, szerződésének aláírása után előbb a Fradi-mezt emelte magasba, majd kisfiát és kislányát ölelte, akik fülig érő szájjal pózoltak a kameráknak. Felesége és gyerekei minden mérkőzésén ott szorítanak érte a lelátón – így volt előző állomáshelyén, Pozsonyban és most, a Groupama Arénában is –, rajtuk kívül a nyakláncán lógó oroszlán a talizmánja. A Dél-Amerika északkeleti részén fekvő egykori holland gyarmat, Suriname fővárosában, Paramaribóban született, szülei szegénységben, ám annál nagyobb szeretetben nevelték. Iskoláskora óta futballozik, mindig is nagy vágya volt, hogy egyszer Európában élhessen és sportolhasson. Szlovákiában érdekes történet volt vele kapcsolatban, amikor 2019-ben a nagyszombati Spartak mezében pályára lépve a Slovan-drukkerek huhogtak rá, amelyet ő széles mosollyal viszonzott. Néhány hónappal később leigazolta a Slovan, és hamar a pozsonyi drukkerek kedvence lett. A játék később olyannyira jól ment neki, hogy a suriname-i válogatottba is meghívták, két évvel ezelőtt a Kajmán-szigetek elleni világbajnoki selejtezőn mutatkozott be, azóta újabb hét alkalommal lépett pályára a nemzeti együttesben. Példaképe a Liverpoolban futballozó holland hátvéd, Virgil van Dijk – és egyszer ő is szeretne a suriname-i gyerekek példaképévé vélni. Sorsukat olyannyira szívén viseli, hogy a közelmúltban könyvírásba kezdett.
„Elsősorban a tizenkét–tizenhét éves gyerekeknek írom a könyvem. Ez az időszak a legnehezebb, ezt saját tapasztalatból tudom. A felnőtté válás előtt rengeteg problémával kell megküzdeniük, amelyeket olykor lelkileg a legnehezebb feldolgozni. Nekik szeretnék iránymutatást adni.”

 NÉVJEGY: MYENTY ABENA
Született: 1994. december 12., Paramaribo
Állampolgársága: suriname-i
Posztja: belső védő
Előző klubja: Slovan Bratislava (szlovák)
Piaci értéke: 575 ezer euró
Legnagyobb erőssége: kemény, de nem durva

Az edzésen már megvan az összhang az FTC három új érkezője között (Fotó: fradi.hu)
MÉG A KÖZÖSSÉGI OLDALT IS GÓRCSŐ ALÁ VESZIK
Lisztes Krisztián, a Ferencváros korábbi középpályása, 49-szeres válogatott labdarúgó szerint az FTC ezen a télen is jól igazolt. „Szinte biztos vagyok benne, hogy egyik télen szerződtetett játékosával sem nyúl mellé a Ferencváros. A háromból két futballistát is a selejtezők során szúrt ki magának a vezetőség, az alapos feltérképezés ezt követően kezdődött. Ilyenkor szinte mindent megnéznek a klubok, ki milyen személyiség, mennyi időre lehet szüksége a beilleszkedéshez, sőt a futballisták közösségi oldalait is górcső alá veszik, ott olyasmire derülhet fény, hogy mennyire szeret bulizni járni, mi a fontos neki a magánéletében. Mindhárom játékosnak megvan a kellő sebessége, ami talán az egyik legfontosabb a mai futballban. Owusu Kwabena gyors, erőszakos támadó, kérdés, az NB I-ben mekkora területe lesz játszani. A dán csatár, Nikolai Baden Frederiksen hosszú távon sokat érhet a Fradinak, fiatal, jó befektetés lehet a megszerzése. Játéka akkor jöhet igazán jól, ha az ellenfelek a bajnokságban betolják a buszt a kapujuk elé. Kíváncsi vagyok, a tétmérkőzéseken milyen teljesítményt nyújt majd, korábban nekem is voltak skandináv csapattársaim, tapasztalatból mondom, jó karakterek, gyorsan beilleszkednek, nem kell őket pátyolgatni.”


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. február 11-i lapszámában jelent meg.)

2023.09.22 19:21:20

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Megszerezte első győzelmét ebben az idényben a Kövesd, és már nem áll kieső helyen.

2023.09.19 22:23:28

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A globalizált világ hatásait nem lehet kizárni, ám annak ellenére, hogy a Ferencvárosban (Dibusz Dénest és talán Varga Barnabást leszámítva) a légiósok viszik a prímet, a Fradi a nemzet csapata. Tetszik, nem tetszik, ez így van. A klubvezetőség magasabbra tette a mércét, ám a nemzetközi szereplést tekintve most »csupán« az Ekl csoportkörébe jutott. Miért ne lehetett volna megpróbálni a kispadon Máté Csabával?

2023.09.16 22:51:04

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Ajánló beállításra vár