Itt az MLSZ-terv: jöjjenek a fiatalok! – futballkonferencia a Puskás Akadémián

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.03.04. 10:50
null
A Paks középpályása, Szabó Bálint (27) a Ferencváros ellen megmutatta, egy magyar ifjú is tud szép gólt lőni (Fotó: Földi Imre)
Mivel az elmúlt három-négy évben folyamatosan csökken a fiatalok játékperce a labdarúgó NB I-ben, a szövetség vezetőinek közbe kellett avatkozniuk, a nyártól új rendszer lép életbe.

 

Minden szék foglalt volt a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpontjában rendezett szakmai konferencián, amelyen a fiatal játékosok felnőtt labdarúgásba való integrálása volt a téma. Az ország minden szegletéből, sőt a határon túlról is érkeztek utánpótlásban dolgozó szakemberek, a hazai akadémiák kivétel nélkül képviseltették magukat, de más sportágak, a kézilabda és a kosárlabda képviselői is beültek meghallgatni az előadásokat. Sőt, olyan korábbi kiváló labdarúgók is érkeztek, mint Halmai Gábor, Illés Béla, Komlósi Ádám, Vincze István vagy a ferencvárosi Szűcs Mihály. A szakmai konferencián Barczi Róbert, a Magyar Labdarúgó-szövetség sportigazgatója is előadást tartott, és az általa elmondott koncepció alapján a cél egyértelmű: minél több fiatal magyar labdarúgó kerüljön az NB I közelébe.

A kérdés még mindig az: hogyan?

Az MLSZ sportigazgatója nemzetközi példákkal kezdte előadását, rávilágított arra, hogy Európa több országában, így például Csehországban, Franciaországban, Dániában mennyivel több játéklehetőséget kapnak a huszonegy év alatti fiatalok. A törekvés évek óta egyértelmű, ösztönözni az NB I-es klubokat, hogy minél több fiatal bizonyíthasson. Csakhogy az elmúlt három-négy évben nemhogy nőnének a tehetségek játékpercei, inkább fogynak. Az MLSZ ezért szeretne (ismét) közbeavatkozni, a nyártól újabb ösztönzőrendszer lépne életbe.

„Folyamatokban gondolkodunk, és folyamatokat szeretnénk generálni, hiszen Svájcban, Ausztriában vagy éppen Horvátországban is jól működik a hazai nevelésű játékosok szerepeltetése      – mondta lapunknak Barczi Róbert.      – A terv alapján egyfajta keretrendszert tudunk adni a kluboknak, de innentől minden a gyakorlati munkán múlik, hogy a klubok mennyire fogadják meg az ajánlásokat. Az az új ösztönzőrendszert a nyártól bevezetjük, hiszen nem jó irányba halad a fiatalok szerepeltetése, úgyhogy a kezdő lépést nekünk kell megtennünk. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, a realitás az, hogy egy fiatal húsz-huszonkét mérkőzést játszik az idényben, s az, aki megkapja a lehetőséget, jó eséllyel a következőben is a csapatban marad. Nem teljesíthetetlen az sem, hogy a klubok átlagban négy-öt magyarral a csapatban játsszák le a mérkőzéseiket, így háromszázhuszonötmillió forintos összeghez is juthatnak.”

Barczi Róbert elmondta, nem tragédia, ha a lehetőséggel nem él mind a tizenkét csapat, hiszen van, amelyik együttes nemzetközi kupaszereplésre készül – az viszont nonszensz, hogy a tizenkét élvonalbeli klubból kilenc-tíz ne tartsa be a vonatkozó ajánlásokat, javaslatokat. Az új modell lényege a pontrendszer. Ha egy huszonegy év alatti játékos végigjátszik egy bajnokit a hétvégi fordulóban, azért kilencszáz kreditet írnak jóvá az egyesület számára. Az új ösztönzőrendszert az MLSZ már megküldte az NB I-es kluboknak, a szövetség elnöksége ugyanis elfogadta a tervet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik