BORBOLA BENCE
2023.01.08 10:22 Frissítve: 2023.01.09 13:12

FTC: Tokmac Nguen londoni kitérő után utazik Spanyolországba

Orvosi vizsgálaton esik át az angol fővárosban Tokmac Nguen, a Ferencváros légiósa, aki a norvégiai hidegben sem hajlandó sílécet csatolni a lábára.

 

A Fradi légiósa hamarosan játékra jelentkezik (Fotó: fradi.hu)

A Ferencváros szombaton Spanyolország felé vette az irányt, Tokmac Nguen azonban péntek este a Londonba tartó gépre szállt fel. Szó sincs extra vakációról, pluszszabadnapról, a 29 esztendős norvég támadó korábbi sérülése miatt utazik az angol fővárosba, ahol egy specialista vizsgálja meg a lábát. Aggodalomra nincs ok, sérülése nem súlyos, az orvosi analízis után nyomban Spanyolországba utazik, hogy csatlakozzon a kerethez. A szélső szellemileg és testileg is felfrissülve várja a tavaszi folytatást, nem nehéz kitalálni, hol töltötte a téli vakáció nagy részét – odahaza, Norvégiában.

„Ott érezzük a legjobban magunkat – mondta lapunknak Tokmac Nguen. – Ilyenkor tudunk együtt lenni a szüleinkkel, barátainkkal. Csak a nagy hideg ne lett volna... Norvégiában szinte megállás nélkül esett a hó, tomboltak a mínuszok, a megszokottnál is hidegebb volt. Márpedig utálok fázni. Északon rendkívül népszerű a síelés, sífutás, snowboardozás, ám engem ez egyáltalán nem vonz. Igaz, a sérülések miatt sem szívesen csatolok sílécet, itt van Manuel Neuer esete, aki az elmúlt időszakban szenvedett súlyos sísérülést, amire az egész idénye rámegy. Jobban szeretem a békességet.”

Hogy a téli időszakban melegből se szenvedjen hiányt a Nguen család, karácsony előtt Dubaiban töltöttek néhány napot. Tokmac Nguen nem először járt arrafelé, mint mondja, szeret ott kikapcsolódni, feltöltődni az előtte álló feladatokra.

„Odakint találkoztam Franck Bolival, Samy és Ryan Mmaeeval is, a világbajnokság idején közösen néztünk meg néhány mérkőzést. De a téli pihenő a családé, főleg, hogy a kisfiam egyre nagyobb, hamarosan meg is kapja első futball-labdáját.”

A Ferencváros a felkészülés első szakaszában Mezőkövesden készült, most, a második periódusban Spanyolországban gyakorol. A csapat a ragyogó körülményeket kínáló Benidormba utazott, ahol tavaszias időjárás, tökéletes talajú pályák és erős riválisok várnak rá.

„A felkészülés első szakasza rendkívül kemény volt, Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző és stábja jól megdolgoztatott bennünket. A két ünnep között sem álltunk le, egyéni edzésterv alapján készültünk, én is róttam a kilométereket odahaza, Norvégiában. A felkészülési időszakok sok újat már nem tudnak mutatni számomra, ki tudja, hányadiknak vágtam neki pályafutásom során. Dolgozni kell, futni, erősíteni, egyetlen cél lebeghet a szemünk előtt, minél gyorsabban megtalálni a megfelelő ritmust. Ebben az időszakban ez a legfontosabb. Spanyolországban alighanem már inkább a taktika gyakorlásán lesz a hangsúly, és a lehető legjobb formába kell lendülnünk.”

A zöld-fehérek nyolcpontos előnnyel vezetik az NB I tabelláját (ráadásul van két elmaradt mérkőzésük), az Európa-ligában pedig ott vannak a nyolcaddöntőben. Tokmac Nguen már most kíváncsi, milyen lesz a hangulat a Puskás Arénában, hiszen az együttes a válogatott otthonául szolgáló stadionban fogadja ellenfelét. Mint mondja, az El-csoportban szerzett tíz pontnak köszönhetően kellő önbizalommal várják a kieséses szakaszt, és szeretnének túljutni a következő riválison.

A klub vezetői – ahogyan az elmúlt években megszokott volt – a télen is a keret megerősítésén dolgoznak, a lehetséges érkezőkön kívül az is legalább akkora kérdés, ki távozik a csapatból. A világbajnokságon nagyszerűen szereplő tunéziai Aissa Laidouni iránt jelentős érdeklődés mutatkozik, s rajta kívül is akadnak piacképes labdarúgók.

„Bízom benne, hogy mindenki marad, de a labdarúgás világában sohasem lehet tudni, ki mikor kap jobb ajánlatot, amivel a játékos és a klub is jól jár – folytatta Tokmac Nguen. – Ami engem illet, amikor a nyáron a maradás mellett döntöttem, a szívemre hallgattam. Mindenki azt hiszi, máshol jobb lesz. Ahogyan mondani szokták, a szomszéd fűje mindig zöldebb, de nem biztos, hogy ez így van, sőt! A Ferencváros nagyszerű klub, Budapest gyönyörű város, a családunkkal imádunk ott lenni.”

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők:

Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérhet: –
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Manner Balázs, Radnóti Dániel István, Varga Zétény
Kiszemeltek: Myenty Abena (suriname-i, Slovan Bratislava – Szlovákia), Cso Ku Szung (dél-koreai, Csonbuk Motors – Dél-Korea), Reynaldo (brazil, Goiás – Brazília), Didier Lamkel Zé (kameruni, KV Kortrijk – Belgium), Owusu Kwabena (ghánai, Qarabag)
Távozók: Csontos Dominik (soroksári kölcsön után Mezőkövesd – szabadon igazolhatóként), Rasmus Thelander (dán, Aalborg BK – Dánia, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Franck Boli (elefántcsontparti, Gaziantep FK – Törökország), Aissa Laidouni (Olympique de Marseille – Franciaország, Hertha BSC, Wolfsburg – Németország, Celtic – Skócia)

AZ FTC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Január 11., szerda
15.00:
FTC–FC Augsburg (német)
Január 15., vasárnap
15.00:
FTC–Piast Gliwice (lengyel)
Január 16., hétfő
15.00:
FTC–Viktoria Plzen (cseh) 

2023.04.01 14:20:10

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Fordulatos, izgalmas mérkőzésen a lila-fehérek legyűrték odahaza a Zalaegerszeget – meglehet, vezéráldozattal.

2023.04.01 11:14:10

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A hajráig jobb volt a hazai csapat, de a végén még az egy pontért is izgulnia kellett.

2023.03.24 19:21:53

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Van bennem jócskán nosztalgikus szomorúság. Elvégre a Pécs, a Szeged, a Szombathely és a Győr a középmezőnyben álmodozik a szebb jövőről, ám a Nyíregyháza 16. és a Békéscsaba 17. helye a jelenlegi állás szerint csak osztályozót ér, a két kieső előtt végző három csapat ugyanis minősítőt játszik majd a nyártól 18-as mezőnyre csökkenő sorozatért.

2023.03.23 23:32:35

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A döntés legfontosabb üzenete valószínűleg az, hogy a Vasas vezetősége önkritikát gyakorolt. Belátta hibáit az elmúlt évek játékospolitikája, a csapat menedzselése kapcsán, elismerte, hogy az eddig meghozott intézkedések nem vezettek eredményre.