FTC: kilenc forduló bizonyítványa a zöld-fehér kispadon

Vágólapra másolva!
2022.03.23. 09:08
null
Sztanyiszlav Csercseszovnak ugyanaz a feladata, mint elődeinek: megtalálni a siker felé vezető utat (Fotó: Árvai Károly)
Játék Szerhij Rebrov és Peter Stöger után: a számok alapján Sztanyiszlav Csercseszov a stabil védekezésre építi fel a Ferencváros futballját.


A válogatott szünet az NB I-es kluboknak lehetőséget ad arra, hogy rendezzék a soraikat, és értékeljék a tavaszi szezon eddigi történéseit. A listavezető Ferencvárosnál a télen érkező oszét Sztanyiszlav Csercseszov is most fújhat először nagyot, kinevezése után ugyanis a koronavírus nehezítette a felkészülést, három labdarúgója az Afrikai Nemzetek Kupáján szerepelt, és vélhetően nem is tudta az összes labdarúgóját száz százalékban felmérni, mire következett az első tavaszi bajnoki, a Puskás Akadémia elleni (0–1), őszről elhalasztott meccs. Azóta további nyolc bajnokin irányította a zöld-fehéreket, ennek kapcsán pedig azt vizsgáltuk, hogy az előző két vezetőedzőhöz, az ukrán Szerhij Rebrovhoz és az osztrák Peter Stögerhez képest hogy sikerült az első kilenc bajnoki az új szakvezetőnek.

EREDMÉNYESSÉG

Tekintve, hogy a vezetőedzők jövőjét végső soron ez a tényező befolyásolja, érdemes ezzel kezdeni: Nos, az 58 esztendős szakember mérlege hajszálpontosan megegyezik Szerhij Rebrov mutatóival, eddig öt győzelem, két döntetlen és két vereség a mérleg, ami összesen 17 szerzett pontot jelent. További közös pont, hogy mindketten idény közben vették át az együttest, igaz, az ukrán szakembernek jóval kevesebb ideje volt felmérni a játékosokat, ő 2018 nyarán az ötödik forduló után érkezett a fővárosi klubhoz, kinevezése után néhány nappal pedig már tétmeccs várt rá. Győztes bajnokival bemutatkozni viszont csak az ukrán szakembernek sikerült (1–0-s siker Mezőkövesden), Sztanyiszlav Csercseszovhoz hasonlóan a tavaly nyáron kinevezett Peter Stöger is elveszítette első NB I-es meccsét a Fradi kispadján, július utolsó napján a Kisvárda 2–1-re nyert Groupama Arénában (igaz, addigra a zöld-fehérek már két Bajnokok Ligája-selejtezős ellenfelüket búcsúztatták). Az első kilenc bajnoki a pontok tekintetében viszont az osztrák szakembernek sikerült a legjobban, hat győzelem mellett egy döntetlen és két vereség volt a mérleg, és 19 szerzett pont.

VÉDEKEZÉS

A kapuban Dibusz Dénes, előtte Lovrencsics Gergő, Botka Endre, Miha Blazic, és Marcel Heister. Szerhij Rebrov első bajnokiján így festett a zöld-fehérek védelme, a stabilitást pedig mi sem jelzi jobban, mint hogy három és fél évvel később hárman még mindig fontos láncszemnek számítanak a hátsó sorban. Az ukrán edző az első perctől a szervezett és fegyelmezett védekezésben látta a siker kulcsát, és a számok tekintetében az oszét szakember is hasonló elképzelés mentén igyekszik felépíteni a csapatot. Az első kilenc bajnokin mindkét trénernél hét gólt kapott a csapat, a Dinamo Kijev korábbi edzőjénél kétszer kapott két gólt, míg az orosz válogatott korábbi szövetségi kapitányánál egyszer három gólt szedett be. Az osztrák szakembernél kissé sebezhetőbb volt a védelem, ezen időszakban kilenc gólt kapott az FTC, három csapat tudott ellene két gólt szerezni.


TÁMADÓJÁTÉK

Ezen a téren markánsabb a különbség, s nem meglepő módon a támadójátékot előtérbe helyező Peter Stöger idején szerezte a legtöbb gólt a bajnoki címvédő. A Dortmund korábbi vezetőedzőjének irányítása alatt kilenc bajnokin tizennyolc gólt szerzett, s kétszer is négy találatig jutott (a Mezőkövesd és a DVSC ellen). Szerhij Rebrov tizenháromszor örülhetett a kispadnál, vezetésével az említett időszakban egyszer rúgott négy gólt a Fradi (a DVTK ellen), Sztanyiszlav Csercseszovnak viszont még várnia kell a négyesre. Irányításával eddig tíz gólt szerzett az együttes, egy meccsen a legtöbbet a ZTE ellen, amikor 3–1-re nyert.

KIÜRÜLT A NÉPLIGETI EDZŐKÖZPONT
Tíz labdarúgót kell nélkülöznie ezekben a napokban a szakmai stábnak, a fradi.hu honlap tájékoztatása szerint ennyien kaptak meghívót hazájuk válogatottjába. Dibusz Dénes, Botka Endre és Vécsei Bálint a magyar válogatott játékosaként készül a Szerbia és az Észak-Írország elleni barátságos meccsekre, míg Ryan és Sammy Mmae, valamint Aissa Laidouni az afrikai vb-pótselejtezők miatt utazott a marokkói, illetve a tunéziai válogatotthoz. A szlovén Miha Blazic, valamint a bosnyák Eldar Civic és Adnan Kovacevic szintén barátságos meccseken léphet pályára, Zeljko Gavrics pedig a szerb U21-es válogatottban kaphat szerepet a következő napokban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik