BODNÁR ZALÁN 2020.12.01 09:40 Frissítve: 2020.12.02 16:01

FTC: Híres Premier League-edzők helyett választották Rebrovot – Varga Sándor

Varga Sándor, a kárpátaljai játékosügynök és a Ferencváros kapcsolata nem először mutatkozik gyümölcsözőnek.


 

Balról jobbra: Varga Sándor, Szerhij Rebrov és Orosz Pál (Fotó: Török Attila)

Mi a közös Szerhij Kuznyecovban és Szerhij Rebrovban?

Elkerülni a szobafogságot

Ahogy a keret összes tagját, úgy Szerhij Rebrovot is tesztelték hétfőn a Népligetben, és az eredménytől függ, ott lehet-e a kispadon a Barcelona ellem.

Azóta, hogy szombat este nem jelent meg az MTK Budapest ellen 2–0-ra megnyert találkozót követő sajtótájékoztatón, mindenki azt találgatja, hogy van Rebrov. A tréner ugyan a mérkőzést követően az M4 Sport televíziós csatornának még nyilatkozott, ám a nem sokkal később kezdődő sajtótájékoztatón már nem jelent meg, mondván, nem érzi jól magát. Az ukrán vezetőedző torokfájásra panaszkodott, és miután még véletlenül sem szeretett volna senkit sem veszélybe sodorni, helyettesét, Máté Csaba pályaedzőt küldte a sajtótájékoztatóra. A szakvezető egészségi állapota nyilvánvalóan a kialakult járványügyi helyzet miatt került a figyelem középpontjába, ha mostanság nem a koronavírus rendezné az életünket, az ukrán tréner torokfájása aligha került volna a hírekbe.

A koronavírus azonban mindenkit óvatosabbá, elővigyázatosabbá tesz.

A Ferencvárosnál egyébként is különös gondot fordítanak a különböző előírások betartására, a Népligetben további szabályozó intézkedéseket vezettek be. Amíg a keret és a szakmai stáb tagjai korábban a délelőtti edzést követően rendre közösen fogyasztották el az ebédet az edzőközpontban található étteremben, immár jó ideje bedobozolva kapják meg az ebédet, amit hazavisznek. S egyéb szigorú intézkedések is vannak a klubnál: a felnőttkeret tagjai nem érintkezhetnek az utánpótláscsapatok futballistáival, a dr. Pánics Gergely vezette orvosi stáb pedig a megszokottnál jobban odafigyel a játékosok panaszaira, ha valakinek a legapróbb tünetei is vannak, máris elkülönítik, külön kivizsgálják, nehogy végigfertőzze a többieket. Persze, a koronavírust képtelenség elkerülni ezekben az időkben, így néhány futballista már átesett a fertőzésen, Myrto Uzuni például az albán válogatottól való visszatérését követően került karanténba, de a csapat másik nyári szerzeménye, a francia Aissa Laidouni is átesett a víruson. Érthető tehát, ha a szurkolók féltik Rebrovot, ám a jelek szerint aggodalomra nincs ok.

A 46 éves vezetőedző állapota nem romlott szombat óta, hétfőn pedig átesett a szokásos tesztelésen, amelyet a keret tagjain hetente többször is elvégeznek a Népligetben. A Bajnokok Ligája-mérkőzések előtt is kötelező az ilyen jellegű szűrés, és ahogy korábban mindig, a vezetőedző ezúttal is átesett a vizsgálaton. A képlet innentől egyszerű: ha a teszt negatív lesz, akkor Rebrov ott lesz a Barcelona elleni összecsapáson a Puskás Aréna kispadján, és semmiféle akadálya nem lesz annak, hogy a helyszínről irányíthassa csapatát a katalánok elleni – remélhetőleg feledhetetlen – kilencven perc alatt.

Emlékezhetünk, nem is olyan régen Marco Rossi szövetségi kapitány a Puskás Arénától légvonalban négy és fél kilométerre található lakásából figyelte az Izland elleni 2–1-re megnyert Európa-bajnoki pótselejtezőt, és a karantén fogságában pattanásig feszült idegekkel izgulta végig a találkozó utolsó néhány percét, amikor a válogatott a padlóról felállva győzte le az északiakat, és biztosította helyét a kontinenstornán. Rebrovnak remélhetőleg nem kell szobafogságba vonulnia, és a keddi, mérkőzés előtti sajtótájékoztatón már ismét a tőle megszokott higgadtsággal válaszolhat az újságírók kérdéseire.

B. B.

„Hogy valójában mindkettőt Szergejnek hívják! – csap le nevetve a magas labdára Varga Sándor, a kárpátaljai származású játékosügynök, majd hozzáteszi: – Persze, tudom, most így írják a nevüket, de mint kárpátaljai magyar nem tudok örülni az ukrán nyelvtörvénynek, sohasem voltak ők Szerhijek.”

A hasonlóság nem csupán a keresztnevükben és ukrán állampolgárságukban rejlik. Előbbi fontos szereplője volt hátvédként a Ferencváros első BL-főtáblás csapatának 1995–1996-ban, utóbbi vezetőedzőként tett sokat azért, hogy a zöld-fehérek huszonöt év elteltével másodszor is eljussanak az elitkörbe. És még valami: mindkettőjüket Varga Sándor ajánlotta a vezetők figyelmébe.

„Még a pályám elején jártam 1991-ben, amikor Kuznyecovot Magyarországra vittem – idézte fel lapunknak az egykori magyar királyi koronavárosból, a kárpátaljai Viskről származó játékosügynök, a londoni székhelyű CAA Base ügynökség kelet-európai igazgatója. – Akkor érkezett a Fradihoz Louis De Vries belga befektető, ő keresett jó középhátvédet. Kimentem a Szovjetunióba, megtaláltam Kuznyecovot, és bíztam benne, hogy jól sül el a történet. Az első edzésen megjelent egy CCCP feliratú melegítőben, amelyet a korosztályos válogatottban kapott, és büszkén viselte. Nyilasi Tibor volt az FTC edzője, rögtön szólt nekem, jobb lenne, ha azt levenné, éppen vonulnak ki a szovjetek Magyarországról… Karcosan indult tehát a sztori, de aztán senki sem bánta a Fradinál, hogy szerződtették, meghatározó játékosa volt a sikercsapatnak. Nyilasi Tiborral pedig azóta is kiváló a kapcsolatunk.”

Rebrov 2018-ban érkezett a közreműködésével az Üllői útra a német Thomas Doll megüresedő helyére.

„Kérdezték tőlem a Ferencváros vezetői, tudok-e valakit ajánlani utódjául – tárja fel Rebrov Magyarországra szerződésének eredetét Varga Sándor. – Öt edzőt ajánlottam a figyelmükbe, köztük három korábbi világklasszis labdarúgót – egyikük volt Rebrov –, és két híres edzőt a Premier League-ből. A Dinamo Kijev korábbi korszakos csatárára, Andrij Sevcsenko korábbi ékpárjára esett a választásuk, aki addig két klubnál edzősködött, a Dinamo Kijevnél és a szaúdi al-Ahlinál. Így, hogy a Barcelona is csoportellenfél a BL-ben, meg kell említeni, ha valaki, ő aztán igazán tudja, hogyan kell legyőzni a katalánokat: a főszereplésével 1997-ben Kijevben három-nullára, a Camp Nouban négy-nullára nyert a Dinamo a Louis van Gaal irányította Barca ellen.”

Varga Sándor és a Ferencváros közötti kapcsolat nem csupán a két nagyszerű Szerhij Magyarországra hozatalára korlátozódik.

„Hálás szívvel gondolok arra, hogy ezer szállal kötődöm a zöld-fehérekhez, egy ilyen patinás és nagyszerű klubhoz – mondja a játékosügynök. – Egészen Dalnoki Jenőig vezethető vissza a kapcsolat. Amikor őt megismertem, még a Szovjet Labdarúgó-szövetségben dolgoztam, és ő volt az első egykori Fradi-játékos, akivel személyesen is találkozhattam. A nyolcvanas évek elején a magyar ifiválogatott edzőjeként érkezett a Szovjetunióba a taskenti nemzetközi labdarúgótornára. Vidám, vicces, végtelen kedves szakembert ismertem meg benne. Aztán amikor áttelepültem Magyarországra, az első munkahelyem a TF-en volt tudományos kutató tanárként, a sportjáték tanszéken kollégám volt Orosz Pál korábbi nagyszerű Fradi-játékos, a jelenlegi vezérigazgató édesapja. Nagyon kedves és figyelmes volt velem, sokat segített a munkámban. Utána dolgoztam a Magyar Labdarúgó-szövetségben, amelynél a legjobb barátom a zöld-fehérek korszakos védője, későbbi elnöke, Páncsics Miklós volt, aki akkor az MLSZ főtitkáraként vállalt szerepet, és ő hívott a szövetségbe dolgozni. Novák Dezsővel, az 1995-ös BL-szereplő csapat vezetőedzőjével szintén az MLSZ-ben barátkoztam össze. Ő akkor az olimpiai csapat edzője volt, rögtön remek munkakapcsolatom alakult ki vele. Kedves ember volt, eljött velem Viskre, a kárpátaljai emberek közé, ott töltött velünk egy hetet, együtt szüreteltünk, fociztunk, énekeltünk. Később felkért, legyek a menedzsere, én vittem kilencvenhétben Szaúd-Arábiába az al-Ittihadhoz vezetőedzőnek, amelynél Mészöly Kálmánnal mi is edzősködtünk. Utolsó napjaiban szólt, szeretne látni, megtisztelő volt, hogy meglátogathattam a Honvédkórházban, a családjával a mai napig jó kapcsolatot ápolok. Aztán amikor az MLSZ-ben az edzőképzés felelőseként tevékenykedtem, egy ízben a svédországi U16-os tornán rám bízták a korosztályos válogatottat, a tornát megnyertük, én lettem a legjobb edző, és a legjobb játékosnak Vincze Ottót választották meg. A magyar ifiválogatott masszőreként ismertem meg Eisemann Lászlót, ezt az óriási szívű, örök fradistát is, A legszebb sportdiplomáciai sikerem pedig az, hogy 1990-ben sikerült megszervezni egy mérkőzést Kárpátalján, Beregszászon a Fradinak. Nehéz szavakba önteni, mit jelentett az ott élő földijeim számára, az ott élő magyarságnak a mérkőzés, amelyet a televízió is közvetített, óriási felhajtás volt, és futballmeccsen ritkán látni ilyet: a beregszásziak a Ferencváros góljait ugyanúgy ünnepelték, mintha azokat az ő csapatuk szerezte volna. Ezen a meccsen ott volt idősebb Albert Flórián, vele is élete végéig remek kapcsolatot ápoltam.”

Varga Sándor (balra) és Szerhij Rebrov (Fotó: Török Attila)

 

Angliáról is a Ferencváros jut az eszébe.

„Már Londonban éltünk, amikor angol barátom, Roy Hodgson meghívására sokat jártunk a Fulham mérkőzéseire. Abban az időben ismertem meg közelebbről még egy nagyszerű fradistát, akivel a mai napig szintén jó kapcsolatot tartunk. A csapat remekelt a Premier League-ben, Royt megválasztották az év edzőjének. A Fulham meglepetésre Európa-liga-döntőt játszott 2010-ben, és annak a csapatnak a kulcsjátékosa volt Gera Zoltán. Roy a mai napig azt mondja, ő az egyik legintelligensebb játékos, akivel valaha dolgozott. Pedig sok kiváló labdarúgója volt az Internazionale, a Liverpool és az angol válogatott vezetőjeként. Gera Zoli egyébként Rebrov asszisztense volt a Fradiban, amikor Szergej odakerült, és nagy segítséget nyújtott neki a sikeres munka elkezdésében. Fényes jövőt jósolok neki edzőként.”

Varga Sándor (ballonban) jobbján Eisemann László a válogatottban
Novák Dezső (balra lent) Visken együtt szüretelt a játékosügynökkel
2021.01.23 21:58:05

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Az öltözőbe belépve, majd a gyepre kifutva mindenkinek maga mögött kell hagynia a hétköznapi, modoros társalgást, ugyanis dresszben, gatyában, stoplisban más lesz a kommunikáció.

2021.01.23 14:03:31

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)

Oenning bemutatkozásán Bamgboye duplázott, majd Zivzivadze, Petrjak és Nikolics is betalált.

2021.01.23 13:36:04

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Fölényben játszott az FTC, de a hazaiak jól koncentráltak a zuhogó esőben.

2021.01.23 13:05:58

Labdarúgó NB I BODNÁR TIBOR (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Hiába birtokolta a második félidőben jóval többet a labdát a hazai csapat, a vendégek előtt adódott a legnagyobb helyzet.