FTC: Ha jön az MLSZ-büntetés, a szurkolók fizetnek - Kubatov

Vágólapra másolva!
2015.01.27. 14:01
null
Kubatov meg akarja változtatni a szurkolói kultúrát, el akarja tüntetni a lelátókról a rasszizmust és az erőszakot <br />(Fotó: Korponai Tamás)
Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke azokkal a szurkolókkal fizettetné ki a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) által kiszabott büntetéseket, akik miatt a klub kapja őket. A sportvezető célja megváltoztatni a szurkolói kultúrát, a lelátókról eltüntetni a rasszizmust és az erőszakot.

„A beléptetőrendszerrel és a kamerákkal beazonosítjuk a renitenseket, s ha jön az MLSZ-büntetés, szétdobjuk köztük – mondta Kubatov a hir24.hu-nak adott interjújában. – Legközelebb a rájuk eső résszel drágábban vehetnek jegyet, a bérletesek pedig addig nem tudnak bejönni a következő mérkőzésekre, míg ki nem fizetik a büntetés rájuk eső részét.”

„Őszintén remélem, erre nem kerül sor, nem az a cél, hogy fizettessünk, hanem az, hogy változzon a szurkolói kultúra. (…) Még több családot szeretnék látni a lelátókon. De amíg trágárkodás van és pirotechnika és bunyó és lökdösődés és rendőrautók sorfala, nem jönnek, mert féltik a gyerekeiket, a feleségüket és önmagukat. Én még most is konstruktív vagyok. Ha az ultrák tudomásul veszik a szabályokat, ha megtanulnak viselkedni, maradhatnak, mert nagy szükségünk van a buzdításra, de ha nem változnak, menniük kell.”

Nyílt vitára hívják Kubatovot

A fradimob.hu szurkolói oldal felhívást indított az FTC-elnökhöz: a politikában ismert módon nyílt vitára hívják Kubatov Gábort. A szurkolók a helyszín és az időpont tekintetében alkalmazkodnának az elnökhöz, televíziós közvetítés esetén élő adást szeretnének, amelynél bárkinek lehetősége nyílik kérdést feltenni.

„Bízunk benne, hogy Kubatov vállalja a vitát, ahol megvédheti eddigi kijelentéseit” – írja az oldal.

Kubatov elszánta magát, rendet szeretne a stadionokban. Mint ismert, az FTC vénaszkenneres beléptetést vezetett be új stadionjában, ami ellen egyes szurkolói csoportok tiltakoznak, és bojkottálják a mérkőzésre járást.

A vénaszkenner csak ürügy. Az ultrák balhézni szeretnek, felelősséget viszont nem akarnak vállalni a tetteikért. Ha nincs vénaszkenner, hiába tiltjuk ki a rendbontókat, sajnos valahogy mindig bejutnak a stadionba. Ha van vénaszkenner, nincs esélyük kijátszani a biztonsági rendszert. Erről szól a történet, a többi habosítás.”

„Külföldön ezt a problémát személyi igazolvánnyal oldották meg. Csakhogy nálunk simán kölcsönadják egymásnak az ultrák a plasztiklapot, ami nyugaton elképzelhetetlen. Más kultúra. Talán mert mi éltünk a kommunizmusban, ők meg nem. Persze csinálhattunk volna arcfelismerős rendszert, mint a Den Haag, ahol úgy kezdődik a procedúra, hogy a szurkolót a kártyához három oldalról lefotózzák, mint egy bűnözőt. Számomra az tűnt rosszabb megoldásnak.

A sportvezető korábban elismerte, halálos fenyegetéseket kapott, valamint hogy korábban ő is tett olyat szurkolóként, amit megbánt.

„Van már családfám is. Pólót árusítanak, amin fölakasztva lógok egy fáról a családom társaságában. De engem minden egyes fenyegetés megerősít abban, hogy a Ferencvárosból ki kell szorítani ezt a kultúrát. Meg egyébként hazánkból is.”

Velem is előfordult, hogy trágárkodtam. Nem vagyok rá büszke. Kölök voltam, és az akkori Fradiból senki sem magyarázta el, hogy ez bunkóság. Egyetlen klubelnök sem állt ki, hogy márpedig senkinek sem szidjuk az édesanyját. Pedig kellett volna. Én viszont klubelnökként három és fél éven keresztül próbáltam megértetni, elmagyarázni az ultráknak a normákat.”

Egy kimutatás szerint az utóbbi három és fél évben hatvanhárom futballistát igazolt a Fradi, a zöld-fehérek elnöke azonban a pozitívumokra koncentrál.

„Az igazolt játékosok között van Muhamed Besic, aki tavaly úgy távozott tőlünk, hogy Magyarországon minden idők legdrágábban eladott futballistája lett. Mit nevezünk szakmai és üzleti sikernek, ha nem ezt? Ráadásul az elnökségem alatt összességében nyereséges a klubban a játékoskereskedelem.”

A teljes interjú ide kattintva olvasható el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik