Ferencváros–Újpest: Aggódjon csak az ellenfél! – Feczesin

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2019.10.16. 12:44
null
Feczesin Róbert négy meccsen négy gólt lőtt újpesti visszatérése óta
Feczesin Róbert 15 éve játszotta az első derbijét, akkor az Újpest az Üllői úton 1–0-ra győzött. A lila-fehérek támadója ezúttal is kiegyezne egy hasonló eredménnyel.


– Várja a derbit?

– Nagyon! – vágta rá a Nemzeti Sport kérdésére Feczesin Róbert, az újpestiek rutinos csatára. – És ahogy látom az öltözőben, mindenki várja.

– Az edzéseken elképzeli, ahogy Balázs Benjámin helyett, tegyük fel, Miha Blazic jön önnel szemben?
– Túlpörögni azért nem szeretnék. Egyébként sem vagyok az a típus, aki hajlamos túlreagálni a dolgokat. A Ferencváros elleni mérkőzések kiemeltnek számítanak, nem túlzás, a derbin elért eredményünk a szurkolók egész idénybeli hangulatára rányomja a bélyegét. Mégis próbálok higgadt maradni, ha másként tennék, csak magamnak ártanék.

– Ezek szerint csapattársaival egyelőre kerüli a témát?
– Ahogy közeledik a szombat, úgy lesz téma egyre többször a kilencven perc. A hét elején még csak néha került szóba a meccs, a hét közepén már egyre gyakrabban, csütörtökön, pénteken alighanem már másról sem szólnak a beszélgetéseink. Azonban nem az öltözőben és az ebédlőasztalnál kell bizonyítani, mennyire várjuk a derbit, hanem a pályán. Akkor kell „élesnek” lennünk. Amint kifutunk a pályára, alighanem jókora adrenalinlöketet kapunk.

– A családja, a barátai kint lesznek a meccsen?
– Naná! Ez nem is kérdés. Hetekkel ezelőtt szóltak, hogy ott szeretnének lenni. A család is jön, és a barátok közül is többen. Régen sem volt ez másként.

– Először tizenöt évvel ezelőtt lépett pályára derbin, emlékszik bármire is az Üllői úti összecsapásból?
– Hogyne emlékeznék, hiszen akkor, azon a tavaszon mutatkoztam be az NB I-ben, alig múltam tizennyolc esztendős.

– Tóth Norbert góljával egy nullára győztek idegenben.
– Az eredményt elfogadnám most is. A Ferencváros ellen rendre kiélezett mérkőzést játszottunk, akkoriban a védelemben Dragóner Attila, Sorin Botis, a középpályán Lipcsei Péter, Gera Zoltán, elöl többek között Tököli Attila futballozott. És Leandro is ott volt azon a találkozón. Ki gondolta, hogy tizenöt esztendő után újra egymás ellen játszhatunk?

– Felkészül a ferencvárosi védőkből?
– A szakmai stáb nyilvánvalóan elmondja a lényegi kérdéseket, mire figyeljek oda, kiről mit érdemes tudni, de úgy vagyok vele, aggódjanak inkább ők. Mégis én vagyok a csatár, nekik kell engem megállítaniuk, nem pedig fordítva.

– Az elmúlt napokban a válogatottnál sok időt együtt töltött Lovrencsics Gergővel és Varga Rolanddal. Zrikálták egymást?
– Kár lenne tagadni, szóba került a hétvégi meccs. Ráadásul Azerbajdzsán ellen éppen a Groupama Arénában léptünk pályára, mondogattuk egymásnak, hamarosan újra találkozunk ott. Igen, ugrattuk egymást, de túlzásba nem vittük, mindannyian tisztában vagyunk vele, mekkora jelentősége van a derbinek.

– Idei újpesti mérlege remek, hiszen négy mérkőzésen négy gólt szerzett. Mit gondol, meglesz az ötből ötös mutató?
– Remélem. Ígérni nem szoktam, ezúttal sem teszem, de jó lenne ismét gólt szerezni. Fontos, hogy idegenben minél kevesebbet hibázzunk. Biztos vagyok benne, kiélezett mérkőzés lesz, a lelátón parázs hangulattal, és azt is meg merem kockáztatni, hogy nem lesz gólgazdag találkozó. Az előttem adódó kevés lehetőségből kell a lehető legjobbat kihoznom. Éppen ezért lesz különösen fontos, ki mennyire koncentrál az adott pillanatban.

– A két kispad között is különleges csata várható: az Újpestet szerb, a Ferencvárost ukrán vezetőedző irányítja.
– Éppen ezért lesz nagy taktikai harc. Nebojsa Vignjevics és Szerhij Rebrov is alapos ember, semmit sem szeretnek a véletlenre bízni. Mindketten szeretik a legapróbb részletekig elemezni az ellenfelet, reméljük, a feltérképezés nekünk sikerült jobban.

– Ugyanazt a cipőt viseli szombaton, mint az eddigi meccseken?
– Ebből a szempontból nem vagyok babonás, egyelőre nem döntöttem el, melyik futballcipőmet veszem fel a derbire. Bár lehet, ezúttal megtartom az eddig jól bevált góllövő cipőmet, hátha ismét elsül benne a lábam...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik