Ferencváros: párharcerős védő a bajnok első téli szerzeménye

Vágólapra másolva!
2023.01.21. 08:17
null
Myenty Abena (jobbra) az FTC első téli igazolása (Fotó: <a href="https://www.fradi.hu/" target="_blank">fradi.hu</a>)
A Ferencváros első téli szerzeménye, a nyolcszoros suriname-i válogatott Myenty Abena a helyi sajtó szerint a szlovák Fortuna Liga egyik legjobb hátvédjévé nőtte ki magát a Slovanban.

Jó vételnek tűnik a Ferencváros első téli igazolása, a Slovantól érkező Myenty Abena. A 28 éves suriname-i belső védő pályafutása az Utrecht utánpótlásában indult, majd felnőttként a holland másod­osztályban szereplő tartalékcsapatban és a De Graafschapban szerzett rutint, hogy aztán 2019 januárjában légiósnak álljon, s a Spartak Trnavában folytassa pályafutását.

A nagyszombatiakkal kupagyőztes bekk teljesítményére felfigyelt a szlovák rekordbajnok Slovan, amely 2019 nyarán szerződtette a 191 centiméter magas, jó felépítésű labdarúgót, aki szükség esetén jobbhátvédként is bevethető.

A pozsonyiaknál 122 mérkőzésen, köztük 33 nemzetközi kupameccsen lépett pályára, három bajnoki címet, valamint két Szlovák Kupát nyert. A Sportnet úgy fogalmaz cikkében, a liga egyik legjobb védőjévé nőtte ki magát, a Slovan pedig a PAOK-nak lőtt gólját az utóbbi évek leghíresebbjeként jellemezte – a 2019–2020-as idény Európa-liga-rájátszása első mérkőzésének hosszabbításában kotorta a kapuba a labdát, amivel a szlovák csapat egygólos győzelmet aratott, Abena ezzel oroszlánrészt vállalt a főtáblára jutásban.

Nem meglepő, hogy 2021-ben meghívást kapott hazája válogatottjába, amelynek színeiben eddig nyolcszor szerepelt.

Szerződése a nyáron lejárt volna, s bár Vladimír Weiss vezetőedző január elején úgy nyilatkozott, a futballistának két, anyagilag kedvező ajánlata volt, a Rasmus Thelander távozásával középhátvédet kereső zöld-fehérekét fogadta el.

 

Myenty Abena a Slovannál kiemelkedett határozott és jó játékával – a Fradi erőssége lehet (Fotó: Getty Images)
Myenty Abena a Slovannál kiemelkedett határozott és jó játékával – a Fradi erőssége lehet (Fotó: Getty Images)

A szlovák bajnokságban magabiztosan futballozott. Az Instat adatelemző rendszer teljesítménymutatója, az InStat-index alapján 226-os értékkel ő volt a Fortuna Liga őszi szezonjának 13. legjobbja, párharcok terén a leghatékonyabbnak mutatkozott (77%) azok közül, akik legalább öt mérkőzésen játszottak, míg ő szerelt a második legeredményesebben (85%) azok közül, akik legalább tízszer próbálkoztak.

A nemzetközi porondon az ősszel meccsenként 14 párharcot vívott meg 74 százalékos hatékonysággal, fejpárbajait 72 százalékban nyerte meg, szerelési kísérleteinek 81 százaléka volt sikeres, meccsenként hatszor szerzett labdát, passzainak 92 százaléka volt pontos, míg a tizenkét összecsapáson összesen egyszer veszítette el a labdát saját térfelén.

Az idényben Samy Mmaeénál, Adnan Kovacevicnél és Mats Knoesternél is pontosabban passzolt, kevesebbszer veszítette el a labdát, több párharcot vívott és szerelt. A jobblábas futballista a mostani idény négyvédős felállása esetén többnyire jobb oldali belső védőt játszott, ha pedig három védővel állt fel a Slovan, ő volt a tengelyben – hamarosan kiderülhet, hol veszik számításba az FTC-nél.

 

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Myenty Abena
(suriname-i, Slovan Bratislava – Szlovákia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérhet: –
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Manner Balázs,Radnóti Dániel István,Varga Zétény
Kiszemeltek: Beni(Benedito Mambuene Mukendi, angolai, CD Trofense – Portugália),Cso Ku Szung(dél-koreai, Csonbuk Motors – Dél-Korea),Halmai Ádám(Soroksár – próbajáték),Owusu Kwabena(ghánai, Qarabag – Azerbajdzsán),Kwaku Bonsu Osei(ghánai, próbajátékon, szabadon igazolható, legutóbb Caracas FC – Venezuela),Redon Xhixha(albán, FK Tirana – Albánia)
Távozók:Csontos Dominik(soroksári kölcsön után Mezőkövesd – szabadon igazolhatóként),Rasmus Thelander(dán, Aalborg BK – Dánia, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk (sajtóhírek alapján):Franck Boli(elefántcsontparti, Gaziantep FK – Törökország, Qarabag – Azerbajdzsán),Aissa Laidouni(francia-tunéziai, Olympique Marseille, Montpellier – Franciaország; Hertha BSC, Wolfsburg – Németország; Celtic – Skócia; Cremonese, Fiorentina, Sampdoria – Olaszország; Besiktas – Törökország; Oroszország)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik