Ferencváros: Mátyus János szerint jól néz ki a csapat

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2022.06.27. 11:42
null
Adama Traorénak nem volt szerencséje, a fehér mezes bolgár védők még a lehetetlennek tűnő helyzetekben is tisztáztak valahogy (Fotó: FTC)
Hol tart a Ferencváros, mennyire várja felkészülten a jövő heti, a kazah Tobol elleni Bajnokok Ligája-mérkőzést a magyar bajnok? A szombat délutáni, Ludogorec elleni 3–0 tapasztalatairól beszélgettünk Mátyus Jánossal.

Máris úton a Bajnokok Ligája-selejtező felé! Az Ausztriában edzőtáborozó Ferencváros szombat délután felkészülési mérkőzésen 3–0-ra legyőzte a Ludogorecet – a bolgár csapat sorozatban tizenegyedszer lett aranyérmes hazájában. Ilyenkor nem az eredmény számít, szokták mondani, de azért az ellenfél ismeretében ez a különbség jelentősnek mondható. Tekintettel arra, hogy másfél hét múlva, július 6-án a Tobol ellen Bajnokok Ligája-selejtezőn lép pályára az FTC (Kosztanaj városában 20 órakor, magyar idő szerint 16 órakor), így arra voltunk kíváncsiak, vajon milyen állapotban van a közelgő tétmérkőzések előtt a magyar bajnok és kupagyőztes.

„Ezek edzések, nem tétmérkőzések, messzemenő következtetéseket hiba lenne levonni az eredményekből    – mondta lapunknak Mátyus János korábbi 34-szeres válogatott védő, a Ferencváros egykori játékosa.  – Ugyanakkor a szurkolók által jól ismert Ludogorec elleni teljesítmény igenis mérvadó, nyilván a szakmai stáb elemzi a látottakat, és azért lehetnek hasznos tapasztalatai ennek a meccsnek.”

Nem volt meglepő, hogy Dibusz Dénes visszakerült a kapuba – a válogatott Nemzetek Ligája-mérkőzései miatt később csatlakozott társaihoz, rövid volt a nyári pihenő, és egy nagy védéssel jelezte, máris jó formában várja a tétmeccseket. Minden poszton minimum két – magyar szinten feltétlenül – minőségi játékos áll Sztanyiszlav Csercseszov rendelkezésére, ha a keretből összeállított két csapat indulhatna az OTP Bank Ligában, bizony nem elképzelhetetlen, hogy mindkettő dobogós lenne...

A Ludogorec ellen a jobbhátvéd helyén a magyar válogatott Botka Endre kezdett, a helyére beálló Henry Wingo a hajrában szerzett két góljával a meccs főszereplője lett.

„A szélsők mind a két oldalon felzárkóztak a támadásokhoz, jöttek a beadások, és lám, az amerikai hátvéd a kapu elé is odaért – értékelt Mátyus János. – Lehetett látni, hogy miközben a szélen felfutottak a védők, középen végig megmaradt a stabilitás, kontrákból nem tudott veszélyes lenni a Ludogorec.”

Érdemes megemlíteni, hogy a Miha Blazic helyére érkező Mats Knoester kimondottan jól futballozott, remek ütemű közbelépéseivel több bolgár támadást megakasztott, s ha a minősítés korai is, egyelőre főnyereménynek tűnik a 23 éves játékos megszerzése. Azt a bizonyos stabilitást Anderson Esitinek kellett biztosítania, aki a négy védő előtt helyezkedett (sérülése után Vécsei Bálint vette át ezt a szerepet); a szűrő előtt nyolc-tíz méterrel, tőle jobbra Kristoffer Zachariassen, balra Aissa Laidouni helyezkedett. A fedezetsor előtt három csatár kapott szerepet, a vonalak mellett Adama Traoré és Tokmac Nguen szerepelt, a középcsatár, velük nem egy vonalban, hanem még előrébb, Franck Boli volt. Vagyis a három középpályás és a három csatár között is volt mélységi tagozódás, és a felállás a cserék után sem változott.

Adama Traoré új futballista az FTC keretében, szombaton nem volt szerencséje, mert többször is nagy helyzetbe került, vagyis egyértelműen jó érzéke van a beindulásokhoz, és bár még nyilvánvalóan nem szokhatott össze új csapattársaival, több jó akció végén is jókor érkezett a legjobb helyekre. Pechjére a bolgárok horvát kapusa, Simon Sluga minden lövését védte, de a fradisták úgy vannak ezzel, nem baj, az új szerzemény lövéseiből majd legyen gól inkább a tétmérkőzéseken...
Ami pedig a reménybeli BL-formát illeti: a Ferencváros végig próbálta letámadni ellenfelét, s főleg a második félidőben tolta egyre feljebb a hadállásait a zöld-fehér csapat.

„Nagyon hatékonynak tűnt ez a rendszer    – összegzett Mátyus János.  – A bolgár együttes a meccs utolsó fázisában sokszor perceken át a kapuja előterébe szorult, a labdával már egyáltalán nem tudott átjutni a felezővonalon sem, míg a Fradi fékezés nélkül nyomás alatt tartotta az ellenfelet. Jól nézett ki a csapat a selejtező előtt, de persze nem akarok semmit sem elkiabálni.”

Szervezett játék, erőteljes letámadás, sok helyzet – biztató a bajnok formája a Tobol elleni párharc közeledtével.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik