R. B. 2021.10.26 12:23 Frissítve: 2021.10.26 12:56

DVSC: Kudarcnak élem meg az eddigi szereplésünket – Dzsudzsák

Hajós Alfréd-díjas lett Dzsudzsák Balázs, a Debreceni VSC 108-szoros válogatott labdarúgója. A két hónap múlva a 35. életévét betöltő játékossal a Hajdú-Bihari Napló készített interjút.

Dzsudzsák Balázs nem bánta meg, hogy visszatért Debrecenbe (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Kovács Péter)

 

Dzsudzsák Balázs több mint 12 év után, tavaly szeptemberben igazolt vissza a Debrecenhez, amellyel az előző idényben bajnoki címet nyert az NB II-ben, így feljutott az első osztályba.

„Hosszadalmas folyamat volt, de az idő is hosszú volt, amit távol töltöttem a várostól
– mesélt a hazatéréséről Dzsudzsák Balázs. – Itt indult a profi pályafutásom, nagyon jó ugródeszka volt a karrieremben, hogy megkaptam anno fiatalként a bizalmat. Ez mostanában pláne nem jellemző a magyar labdarúgásra. Ennek volt köszönhető az, hogy 12-13 éves külföldi karrier után, megjárva topbajnokságokat, nagyon büszkén térhettem haza. Hatalmas lelkesedéssel vágtam neki annak a feladatnak, hogy a másodosztályból visszajuttassuk az NB I-be a Lokit, amelynek mindent köszönhetek. Volt bennem azért kétely, hogy mikor kellene hazajönnöm, de a vírushelyzet egyre rosszabbul alakult. Túlzás nélkül, nem lehetett tudni, hogy merre tart a világ, folyamatosan jöttek a lezárások, egyre csak szűnt meg a sport és az élet mindenfelé. Úgyhogy a vezetőséggel, illetve magamban is rendeztem mindent, és ez volt a helyes döntés. Egy percig sem bántam meg, hogy visszatértem, teljesen belém égett az első kedd délutáni edzés, amikor ezrek jöttek ki a Nagyerdei Stadionba, hogy üdvözöljenek. Ezek teljes mértékben ráerősítenek az emberben arra az érzésre, hogy tényleg jó helyen van Debrecenben.”

A Loki a 2020–2021-es évad közben edzőt váltott: Kondás Elemér helyét a Toldi Gábor, Huszti Szabolcs páros vette át. Az NB I-ben tíz forduló elteltével a tizedik helyen áll a Debrecen.

 
Túl sok a kudarc – a vezetőség magyarázatot vár a szakmai stábtól

„Nem akarok hasonlítgatni, hálával és köszönettel tartozunk Kondás Elemérnek, aki hatalmas sikereket ért el a Lokival. Huszti Szabolcsot senkinek nem kellett bemutatni. Egy teljesen hiteles, 12-13 éves külföldi múlttal rendelkező szakember, aki topbajnokságokban futballozott. Tudja, hogy mi az európai labdarúgás, kész elképzelése van arról, hogy mit szeretne játszatni velünk. Mindenki ismeri a habitusát, a győztes hozzáállását. Mentális szempontból sok energiát kell neki belefektetnie, hogy ez a csapat még jobban formálódjon. Hullámzó a teljesítményünk, és ő meghatározó lehet abban, hogy ezt sikerüljön leküzdeni. Én kettőzött erővel dolgozok minden edzésen és minden meccsen már csak miatta is, hiszen szobatársak voltunk korábban a válogatottnál, nagyon jó a kapcsolatunk Szabival. Természetesen a tréningeken ezt a helyén tudjuk kezelni, nem vagyok kiváltságos helyzetben emiatt. Ha valami nem tetszett neki, akkor azt ugyanúgy elmondja nekem is.”

Huszti Szabolcs a pálya közepén számít Dzsudzsák Balázsra, aki korábban éveken át szélsőt játszott.

„Nem annyira újdonság ez, mert Dubaiban is már középen játszottam, kicsit ugyan előrébb, de abban az irányító szerepben, amiben most is. Ahogy megérkezett Huszti Szabi, egyből mondta nekem, hogy nem a szélen tervez velem. Vannak még hiányosságaim ezen a poszton, ám egyre inkább beleszokom, illetve folyamatosan figyelem azoknak a futballistáknak a játékát, akik ezt a szerepkört magas szinten űzik. Jól érzem magam ebben a pozícióban, szinte minden támadás rajtam megy keresztül, imádom, ha nálam a labda, most ebben nincs hiány. Nekem kell fazont szabni a gárdának, úgyhogy nagy felelősség is jár ezzel a poszttal, de minden pillanatát élvezem, és szeretnék is minél több időt pályán tölteni.”

Dzsudzsák kilenc bajnoki meccsen lépett pályára a mostani kiírásban, rendre kezdőként. Összesen két gólt szerzett. A Mol Fehérvár FC elleni találkozón piros lapot kapott, ezért kihagyta a Mezőkövesd elleni összecsapást. A DVSC a legutóbbi négy NB I-es mérkőzésén nem nyert, a fehérváriakkal ikszelt, a Kisvárdától és a Mezőkövesdtől kikapott, a legutóbbi fordulóban pedig hazai pályán 3–0-s vereséget szenvedett a Puskás Akadémiától.

„Egy bizonyos szempontból jogosnak éreztem a kiállítást, egy másikból talán nem, de tanulnom kell ebből. Kontrollálnom kell a szenvedélyt, ami bennem van, máshogy kell előjönnie a pályán. Túltettem magam rajta, nem is volt más választásom, ráadásul csak magamat és a csapatot hoztam volna még rosszabb helyzetbe, ha tovább reklamálok, és esetleg több meccsről is eltiltanak. Utána nagyon büszke voltam a fiúkra, hogy azt a mérkőzést olyan játékkal döntetlenre lehozták, sajnos kevésszer látjuk ezt az arcát a gárdának. Ezt kell megfejtenünk, hogy miért ment tűzön-vízen át a gárda a Vidi ellen, s miért volt sokkal gyengébb a teljesítmény a Mezőkövesd és főleg a Puskás ellen. A csapat magát verte meg, nem éreztem az átütőerőt. Az NB I-ben minden apró hibát megbüntet az ellenfél, nálunk pedig az aprónak vélt hibák miatt van krízis, én személy szerint kudarcnak élem meg az eddigi szereplésünket. Erre a találkozóra nincs mentség, magyarázat vagy kifogás. Azonban nem szeretnék se olyat mondani, ami degradáló, se olyat, amivel később még nagyobb problémát generálok.”

„Nagyon maximalista vagyok, még a mai napig is komoly csalódásként élem meg, ha akár egy edzést nem érzek jónak. Ez visz előre, ezért értem el azt, amit. Mindig is győztes típusú embernek tartottam magam és ez a mentalitás kell, hogy ráragadjon mindenkire. Ha mi most leülnénk bármit játszani és abban veszítenék, akkor belehalnék. Ebben nevelkedtem Sándor Tamásék és Dombi Tiborék mellett, hiszen olyan együttesből kerültem ki, amellyel bajnoki címeket nyertünk.”


Dzsudzsák elárulta, a nyáron nem volt szó arról, hogy elhagyja a hajdúsági klubot, ám nem zárkózik el attól, hogy ismét légiósnak álljon.

„Azzal kapcsolatban sosem árultam zsákbamacskát, a srácoknak is mindig azt mondom, hogy ha bárkit hívnak külföldről, akkor menni kell. Nem azért, mert itthon nem jó, azonban teljesen más egy olyan közeg, nagyon sokat lehet tanulni. Én vállalom azt, hogy igenis szeretném, legyen kérőm külföldről, persze ha nem lesz, azt sem fogom csalódásként megélni. Azt hiszem, már mindenhol voltam, ahol szerettem volna lenni, de bármikor beleállnék egy újabb kalandba.”

Szóba került a magyar labdarúgó-válogatott is. Dzsudzsák Balázs rekordot jelentő 108 alkalommal szerepelt címeres mezben – Király Gáborhoz hasonlóan. A 34 éves futballista legutóbb 2019. november 19-én, a Wales ellen 2–0-ra elvesztett Európa-bajnoki selejtezőn játszott a nemzeti együttesben.

„Mindennap úgy edzek, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsam, ami tőlem telik. Már mondtam korábban is, meg sem fordult a fejemben, hogy lemondjam a válogatottságot, de a kapitány dönti el, hogy szerinte tudok-e segíteni a csapatnak, vagy sem, ez az ő szíve joga. Örömmámorban, sikerekben, illetve kudarcban és sírásban is volt részem a nemzeti gárdával, ahol 108-szor játszhattam eddig, ezt rajtam kívül csak egy játékos mondhatja még el magáról, Király Gábor. Rúgtam gólt Eb-n csapatkapitányként, játszhattam a Puskás Arénában, a Wembleyben, úgyhogy nincs hiányérzetem.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el!

2021.11.27 23:17:39

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Legalább a látszat kedvéért cselekednie kell az importnak.

2021.11.27 13:59:46

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A lila-fehérek kihasználták Batik kiállítását, fordítottak a második félidőben Kispesten, és elkerültek a 12. helyről.

2021.11.27 13:50:23

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Egy piros lap, három tizenegyes, öt gól. Eseményben nem volt hiány a fehérvári találkozón.

2021.11.27 13:27:33

Labdarúgó NB I BODNÁR TIBOR (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Asani már a 7. percben betalált, a fegyelmezetlen Palincsár még a szünet előtt mehetett zuhanyozni.

2021.11.26 14:31:12

Labdarúgó NB I BOBORY BALÁZS

Nem sikerült 1976-ban, nem sikerült 1985-ben,1989-ben és 2010-ben sem. Aztán jött 2011...