Dibusz az ősz legjobbja, kellemes kisvárdai meglepetés

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2021.12.22. 08:44
null
Lapunk osztályzatai alapján Dibusz Dénes, a bajnoki címvédő Ferencváros válogatott kapusa lett az őszi szezon legjobb játékosa (FOTÓ: SZABÓ MIKLÓS)
Bár hivatalosan nem tekinthető befejezettnek az NB I őszi szezonja, a Nemzeti Sport néhány kiragadott szempont alapján visszapillant az elmúlt hónapokra.

A Puskás Akadémia–Ferencváros összecsapást január 27-én rendezik a tavaszi folytatás felvezetéseként. Hivatalosan akkor lesz végleges az őszi tabella, ezzel együtt a magyar élvonalban is lezárhatjuk 2021-et. A két említett csapat a dobogón várja a folytatást, noha egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, mint a másik tíz együttes. Az FTC az első, mégis edzőt váltott, Peter Stöger helyét Sztanyiszlav Csercseszov vette át. A csapat jó úton jár a címvédés felé, és itt az újabb elismerése: lapunk osztályzatai alapján Dibusz Dénes, a zöld-fehérek válogatott kapusa lett az ősz játékosa. Visszapillantásunk néhány speciális szempont alapján készült.

A legérdekesebb mérkőzés

Ízlés és persze klubszimpátia kérdése, melyik volt a legjobb, a legérdekesebb, a legizgalmasabb bajnoki az ősszel – ezúttal a leginkább fordulatosról ejtünk szót. November 6-án a Honvéd Debrecenben lépett pályára. A kispestiek kezdtek jobban, sőt, sokkal jobban: a 29. percben 0–2 állt a táblán, és bár Dzsudzsák Balázs szépített, Bőle Lukács a szünet előtt a harmadik vendéggólt is megszerezte. A Loki-szurkolók tiltakoztak, fütyültek, mindenki (és azok rokonai, ismerősei) távozását követelték, a fővárosiak ünnepeltek. Az ideiglenesen megbízott debreceni edző, Jeremiás Gergő hármat cserélt, pályára küldte Ugrai Rolandot, Németh Krisztiánt és Tischler Patrikot – előbbi kettő gólt szerzett, a DVSC végül 5–3-ra győzött, és vastaps kíséretében vonult le a pályáról.

A Kisvárda feltűnése

Nem Joao Janeiro az első külföldi edző, aki az NB I-ben próbált szerencsét. Még csak nem is az első portugál, akit valahogy keletre sodort a szél, de egyvalamiben megelőzi elődei többségét: olyan sikerrel mutatkozott be a magyar élvonalban, hogy külföldi – ez esetben fogalmazzunk így: határon túli – klub szerződtette. Oké, a DAC nem a Real Madrid, de gondolkozni kellene azon, melyik trénernek volt jó ugródeszka az NB I. Szerhij Rebrov az arab világban dolgozik, de az szakmai előrelépés? Thomas Doll munkát keres, Nebojsa Vignjevicsért sem kapkodnak, és hol folytatja Peter Stöger? A korábbi diósgyőri Fernando Fernández a Betis alkalmazottja, de nem vezetőedzőként. Viszont korábban Marko Nikolics és Paulo Sousa egyaránt az NB I-ből került nívósabb bajnokságba. Szóval az ősz meglepetéscsapata egyértelműen a Kisvárda, és nemcsak kiemelkedő eredményei, hanem látványos támadójátéka révén is. Mindez nemcsak az edző érdeme, hiszen a korábbi stábtag Erős Gábor irányításával is remekel az együttes, annyira egységes a Kisvárda, hogy a váratlan edzőváltás sem okozott üzemzavart. Kíváncsiak vagyunk a tavaszi folytatásra.

Hullámvasúton az Újpest

A magyar bajnokságban dolgozó újságíró hivatalból semleges. A válogatottjának persze szívből szurkolhat, de nem szerencsés, ha klubszimpátia befolyásolja – most mégis azt lehet írni, hogy hajrá, lilák! Igen, akinek a magyar bajnokság fontos, akinek számít a hagyomány, a szurkolótáborban rejlő potenciális erő, az szorít azért, hogy az Újpest elkerülje a kiesést.

Nem sok klub van, amelyre azt lehetne mondani, hogy az NB I elképzelhetetlen nélküle, de a negyedik kerületiekre mindenki így gondol. Nehezen indult az idény, pedig a kupagyőzelem után volt ok a bizakodásra, ráadásul a Basel ellen kimondottan jó futballt játszott a csapat; ha esélye nem is igen volt a továbbjutásra. Michael Oenning sokáig kereste az optimális felállást, és a csapat még nincs kint a vízből – de a fejét már kiemelte. Kérdés, a sokat emlegetett, de egyelőre nem hivatalos tulajdonosváltás megtörténik-e, ha igen, mikor, és meghozza-e azt a változást, amelyet az újpestiek remélnek.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

ÉS ÍME A GÓL VIDEÓN!


EDZŐVÁLTÁSOK AZ NB I ŐSZI SZEZONJÁBAN
2021. október 4., Mezőkövesd: Pintér Attila helyett Supka Attila
2021. október 4., MTK: Giovanni Costantino helyett Teodoru Vaszilisz (megbízott vezetőedzőként)
2021. október 28., Debrecen: Huszti Szabolcs és Toldi Gábor helyett Jeremiás Gergő (megbízott vezetőedzőként)
2021. november 8., Debrecen: Jeremiás Gergő helyett Joan Carrillo
2021. november 10., Kisvárda: Joao Janeiro helyett Erős Gábor (megbízott vezetőedzőként)
2021. november 12., MTK: Teodoru Vaszilisz helyett Márton Gábor
2021. december 13., Ferencváros: Peter Stöger helyett Máté Csaba (megbízott vezetőedzőként)
2021. december 20., Ferencváros: Máté Csaba helyett Sztanyiszlav Csercseszov
Emlékezetes mérkőzést játszott novemberben a DVSC és a Budapest Honvéd Debrecenben: noha Gróf Dávid, a Loki kapusa három gólt is kapott az első félidőben, a mérkőzést a házigazda nyerte meg 5–3-ra (FOTÓ: MEDER ISTVÁN)
Emlékezetes mérkőzést játszott novemberben a DVSC és a Budapest Honvéd Debrecenben: noha Gróf Dávid, a Loki kapusa három gólt is kapott az első félidőben, a mérkőzést a házigazda nyerte meg 5–3-ra (FOTÓ: MEDER ISTVÁN)

Bognár György a Puskás ellen

Az NB I őszi szezonjának utolsó fordulója után megjelent összeállításunkban kilenc különböző tabellán vizsgáljuk a 12 csapat teljesítményét. A címvédő és listavezető Ferencváros a hagyományos pontszámítás mellett további három rangsorban áll az élen. Például a vendégként szerzett pontok rangsorában, míg a pályaválasztóként elért eredmények alapján a Mol Fehérvár az első, a szerzett gólokban a Paksi FC, igaz, a legtöbb gólt is a tolnaiak kapták. A teljes cikkünk ide kattintva olvasható el!

A Kisvárda mellett a Puskás Akadémia csapata jöhetne szóba a meglepetések emlegetésekor: esélye van nemzetközi kupában indulni, mint ahogyan meg is mutathatta már magát az európai porondon (igaz, azok a fellépések fájdalmasan rosszul sikerültek). A felcsúti együttes tizenhat bajnokiján háromszor szenvedett vereséget, egyszer a Kisvárda ellen (0-1 a Pancho Arénában), az pedig belefér.

A másik két vereség konklúziója az, hogy nem megy a játék a dobogósnak a Paks ellen; Bognár György csapatát az évszakok sem zavarják, augusztusban Felcsúton 6-1-re, novemberben Pakson 4-1-re verte meg Hornyák Zsolt együttesét. Amióta Bognár György a tolnaiak edzője, még egy 6-2-es és egy 4-2-es győzelem is említendő, a Felcsút egyszer győzött ebben az időszakban (3-2). A paksi edző ötből négyszer legyőzte a Puskást, ezeken 22-9 a gólkülönbség – a Paks Bognár Györggyel a kispadon átlagosan csaknem négy és fél gólt szerez. Valamit ki kell találnia Hornyák Zsoltnak a tolnaiak ellen, mert márciusban ismét találkoznak.

Új ismerősünk, a VAR

Történelmi ősz van mögöttünk: ebben a bajnokságban bevezették a VAR-rendszert, a videobírót. A változásra kevésbé fogékonyak vitatják szükségességét, azok még inkább, akik kárvallottjai a tévénézést követő ítéletnek, de a technika segítségét már nem lehetett kizárni. Tény, a rendszer nem tökéletes, de talán van esély rá, hogy az alkalmazása folyamatosan javul. Mindenesetre Hanacsek Attila, az MLSZ játékvezetői bizottságának elnöke a napokban az M4 Sport magyar futballal foglalkozó műsorában kifejtette, csaknem kilencven százalékkal csökkent a súlyos játékvezetői hibák száma, és ez akkor is nagy eredmény, ha egyetlen rossz ítélet is fájdalmasan sok tud lenni. Még nem elég gyors a videózás, különösen a leshelyzetek megítélése, a vonalazás okoz problémát, de a rendszer célja világos: egyértelmű játékvezetői hibák ne befolyásolják a végeredmény kialakulását.

AZ ŐSZ REKORDJAI
A leghosszabb veretlenségi sorozat:
6 egymást követő mérkőzésen veretlen maradt a Puskás Akadémia, a Ferencváros pedig két hatos sorozattal is büszkélkedhet.

A leghosszabb győzelmi sorozat:
6 győzelmet aratott egyhuzamban a Ferencváros, a második és a nyolcadik forduló között, a negyedik forduló mérkőzését januárban játssza le

A leghosszabb nyeretlenségi sorozat:
9 bajnokin maradt nyeretlen az Újpest, az első kilenc fordulóban öt vereség mellett négy döntetlent ért el

A leghosszabb vereségsorozat:
4 egymást követő mérkőzésen is kikapott a Bp. Honvéd, a kilencedik és a tizenkettedik forduló között

A legtöbb kapott gól nélküli bajnoki:
5 egymást követő mérkőzésen is érintetlen maradt a Ferencváros kapuja, összesen 567 percen keresztül
Nagyobb méretért kattintson a képre!
Nagyobb méretért kattintson a képre!
ÍGY FOLYTATJÁK
4. FORDULÓ
2022. január 27., csütörtök
18:30: Puskás Akadémia–Ferencváros
18. FORDULÓ
2022. január 29., szombat
14.30: Paksi FC–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport)
17.00: Debreceni VSC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
19.30: Budapest Honvéd–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)
Január 30., vasárnap
13.00: Puskás Akadémia–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
15.15: Mezőkövesd–MTK Budapest (Tv: M4 Sport+)
20.00: Újpest FC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC16112332–12+2035
2. Kisvárda17104331–17+1434
3. Puskás Akadémia1694325–18+731
4. Mol Fehérvár1785423–18+529
5. Zalaegerszegi TE1765625–33–823
6. Mezőkövesd1764719–27–822
7. Paksi FC1763842–36+621
8. Budapest Honvéd1762930–32–220
9. Debreceni VSC1746730–29+118
10. Újpest FC1745824–30–617
11. MTK Budapest17431013–31–1815
12. Gyirmót FC Győr1735917–28–1114
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik