Aczél Zoltánt 30 napos előzetesbe helyezték

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2011.12.02. 11:02
Címkék
A Nemzeti Sport Online értesülései szerint a bíróság ma délelőtti döntése értelmében Aczél Zoltánnak, a Haladás vezetőedzőjének még 30 napig a fogdában kell maradnia, vagyis előzetes letartóztatásba helyezték. A szakember ügyvédei fellebbeztek a döntés ellen. A hírt a Magyar Távirati Iroda is megerősítette.

Aczél Zoltán őrizetben marad (Fotó: Veres Viktor)
Aczél Zoltán őrizetben marad (Fotó: Veres Viktor)
Aczél Zoltán őrizetben marad (Fotó: Veres Viktor)
Aczél Zoltán őrizetben marad (Fotó: Veres Viktor)
Aczél Zoltán őrizetben marad (Fotó: Veres Viktor)

A Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken, csaknem kétórás tárgyalás után előzetes letartóztatásba helyezte Aczél Zoltánt, a Siófok labdarúgócsapatának korábbi, a Haladás jelenlegi vezetőedzőjét, aki ellen kötelességszegés és vesztegetés a vád.

Az indoklás szerint a letartóztatásra az „összebeszélés és az elrejtőzés lehetősége” miatt került sor.
Aczél Zoltán – akit szerdán a Videoton–Haladás Magyar Kupa-mérkőzés után állítottak elő – ügyvédei fellebbezéssel élnek, ennek elbírálásáról 10-14 napon belül döntenek. Az edző a Központi Nyomozó Főügyészség fogdájába kerül.

„Helyt adtak az ügyészségi indítványnak, de természetesen bejelentettük a fellebbezést – amit a védencünkkel együtt mi magunk is ki fogunk egészíteni –, amelyet tíz-tizennégy napon belül tárgyalnak, de természetesen addigi is bármikor szabadlábra helyezhetik, ha a nyomozati cselekmények azt indokolttá teszik, tehát például az általunk indítványozott szembesítés olyan eredménnyel zárul″ – nyilatkozta az MTI-nek Lehóczky Dávid ügyvéd.

„Hárman-négyen dolgoztunk szinte egész éjjel, és egy nagyon részletes indítványt tettünk, mellékletekkel, és gyakorlatilag ezen mentünk most végig – tette hozzá Czeglédy Csaba, az edző másik jogi képviselője. – Személy szerint meg vagyok győződve Aczél Zoltán ártatlanságáról. Örülök annak, hogy volt időnk részletes indítványt készíteni, és ezt át tudtuk beszélni az ügyészek előtt is. Öröm az ürömben, hogy a nyomozási bíró is érdemben áttekintette az ügyet, tehát nem futószalag szerint mentek az események."

Arra a kérdésre, hogy megkeresték-e védencüket a játékosok, vagy teljesen hamis a gyanú vele kapcsolatban, Czeglédy azt válaszolta, hogy Aczél Zoltán személyiségével ez nem összeegyeztethető. „Jelentette volna! Sokkal kisebb vétségért is tett ki játékost a csapatából, és aki vele dolgozott, az ezt pontosan tudja."

Az ügyvéd szerint az előzetes letartóztatás „előrehozott büntetés" is, ugyanis „egy edző, aki harminc napig előzetesben ül, nehezen tud dolgozni."

Az ügyvédek hozzátették: az ügyészség nem nyilatkozott minden kérdésben. Most a meghallgatáson is kiderült, hogy lehetnek olyan iratok, amelyek szerintük megalapozhatnak gyanút, de ezt a védők nem tudják egészen pontosan megítélni.

Aczél Zoltán az ügyvédein keresztül engedélyezte a médiának, hogy a felvételeken takarás nélkül mutassák az arcát, illetve a cikkekben leírják a teljes nevét, mert mint fogalmazott, semmi takargatnivalója nincs.

A hír után nem sokkal a Haladás hivatalos honlapján közölte, hogy tulajdonosai taggyűlést tartanak a jövő héten a rendkívüli helyzet miatt.

„Félévente mindig tulajdonosi taggyűlést tartunk, amelyen megbeszéljük a teendőket, az edző pedig beszámol elvégzett munkájáról. A kialakult helyzetre tekintettel a jövő héten mihamarabb taggyűlést tartunk, de hogy melyik nap, azt most még nem tudom megmondani – jelezte Tóth Miklós, a Haladás ügyvezetője a haladas.hu-nak.

ACZÉL ZOLTÁN TARTJA MAGÁT – INTERJÚ CZEGLÉDY CSABÁVAL

ÖTTŐL TÍZ ÉVIG TERJEDŐ SZABADSÁGVESZTÉS LEHET A BÜNTETÉS

Anélkül, hogy túlságosan előre szaladnánk, érdekes lehet, hogy milyen büntetésre számíthatnak azok, akik ellen a fogadási csalás ügyében vádat emelnek, és a bíróság előtt kell felelniük tettükért.

Figyelve az ügy újabb és újabb szálait, nagy a valószínűsége annak, hogy a manipulálókra megáll a különösen jelentős kárt okozó csalás törvényi tényállása – azaz a kár meghaladja az 500 millió forintot (1.65 millió euró). Ebben az esetben a büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

Alaphangon, ugyanis a vádlottakra nagy valószínűséggel érvényesek lesznek a bűnszervezetben való elkövetés szabályai, hiszen a Büntető törvénykönyv szerint a bűnszervezet három vagy több személyből álló, hosszabb időre szervezett, összehangoltan működő csoport, amelynek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése.

Esetünkben háromnál nyilván több személyről van szó, összehangoltság nélkül nem mentek volna semmire, nem tegnap kezdték a csalást, cselekményük büntetési tétele pedig öt évnél kezdődik.

Mindennek azért van jelentősége, mert aki bűnszervezetben sértette meg a törvényt, és elítélik, a következőkre számíthat:

– a bűncselekmény büntetési tételének felső határa a kétszeresére emelkedik, de a húsz évet nem haladhatja meg

– mellékbüntetésként kitiltásnak is helye van

– a büntetés végrehajtása nem függeszthető fel

– nem bocsátható feltételesen szabadlábra

– a büntetést fegyházban (legsúlyosabb fokozat) kell végrehajtani

– a vagyonra, amelyet a bűnszervezetben való részvétele idején szerzett, elkobzást kell alkalmazni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik