PIETSCH TIBOR
2017.11.26 23:57 Frissítve: 2017.11.26 23:57

A sikertelenség receptje – Pietsch Tibor jegyzete

 

Ha van egy bajnokcsapat, amelyet kitartó és elismerésre méltó munkával nagy nehezen felépítettél az esztendők során, de amelyet fél év alatt le akarsz rombolni, ahhoz az alábbi „hozzávalók” kellenek:

 
Tizennégy forduló után újra nyerni tudott a Mezőkövesd

– Ne hosszabbíts szerződést a csapatot 24 év után az aranyéremig repítő vezetőedzővel. Ne törődj azzal, hogy külföldi létére jobban kötődik a klubhoz, a futballistákhoz és a szurkolókhoz, mint nem egy magyar kollégája, könnyűszerrel engedd el.

– A vezetőedző háta mögött már a tavaszi szezon alatt tárgyalj az utódjelöltekkel, akik úgy küldözgetik önéletrajzaikat, mintha egy gyorséttermi álláshirdetésre jelentkeznének, nem pedig a 108 éves múltra visszatekintő, a magyar labdarúgásnak legendákat adó klub kispadjára.

– Ne marasztald a tíz éve a klub kötelekébe tartozó csapatkapitányt, valamint a gyerekfejjel az egyesülethez érkező, gyakorlatilag ott felnövő játékost sem, aki a bajnoki cím elhódításakor nemcsak a „fiatalszabály” miatt hozott sok hasznot neked, hanem a góljaival és a gólpasszaival is. (Csak aztán viseld el, hogy győztes gólt szerez ellened, a drukkerek meg felállva tapsolják…)

– Nézd tehetetlenül, hogy az új edző szétveri az előző idényben hihetetlen egységbe forrt öltözőt; hogy nem tud megbirkózni a bajnokcsapat átvételével járó teherrel; hogy taktikailag a tizennégy mérkőzés óta tartó nyeretlenségi szériáját éppen a bajnokcsapat otthonában megszakító sereghajtó vezetőedzője is leiskolázza; hogy a vereségek után jóformán mindenkit okol (többnyire saját játékosait, ráadásul a nyilvánosság előtt…), egyedül magát nem; hogy nem hajlandó beismerni: megbukott.

– Egy cáfolatnak számító közleménnyel tudd le, hogy az új edző csúnyán odapiszkít, ahonnan enni kap, hogy az elődjébe ugyanúgy páros lábbal száll bele, mint a klubba és annak tulajdonosába.

– Két nappal a történtek után kétsoros közleménnyel lépj túl azon is, hogy a nyáron igazolt jobbhátvédtől „fegyelmi okok miatt” megválsz. (Amúgy jogosan, mert akinek egy edzésen annyira elborul az agya, hogy lefejeli csapattársát, többé nincs helye az öltözőben – csak hát a kommunikáció…)

Ha mindezt megteszed, akkor ne csodálkozz, ha fél év elteltével már felidézni is nehéz a tavaszi bajnoki győzelmet és örömmámort. Keresd inkább elő a fiók mélyéről a siker receptjét…

2022.10.02 13:50:46

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A Fehérvár továbbra se képes idegenben nyerni, ezúttal a Puskás Akadémiával ikszelt.

2022.10.02 13:35:11

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A jól játszó hazaiak még gólt sem engedtek a küszködő zöld-fehéreknek.

2022.10.01 08:57:06

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Holender találatát Lesjak egyenlítette ki • A piros-kékeknek több nagy helyzetük volt, de ezek kimaradtak.

2022.10.01 08:57:06

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Szrdjan Blagojevics vezetőedző hétgólos meccsen szerzett győzelemmel mutatkozott be a debrecenieknél.