Bejutott a Magyar Kupa döntőjébe a Paks!

Vágólapra másolva!
2024.04.23. 19:56
Fotó: Dömötör Csaba
A Paks 2–1-re legyőzte odahaza Kisvárdát a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjében, így a fináléba jutott, amelyben a Ferencváros vagy a Nyíregyháza lesz az ellenfele.

 

MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ
Paksi FC–Kisvárda Master Good 2–1 (1–1)
Paks, Paksi FC Stadion, 1798 néző. Vezette: Erdős
Paks: Szappanos – Vas, Kinyik, Lenzsér, Silye (Kovács K., 71.) – Osváth, Windecker (Mezei, 71.), Papp K., Vécsei (Balogh B., 80.), Hahn (Böde, 86.) – Tóth B. (Haraszti, 80.). Vezetőedző: Bognár György
Kisvárda: D. Petkovics – Cipetic, Lippai, Jovicic, Körmendi (Balogh N., 84.) – Matic, Makowski (Ötvös, 62.), Melnik (B. Nikolov, 73.) – Navrátil (A. Filipovic, 73.), Mesanovic, Szpaszics (Camaj, 62.). Vezetőedző: Feczkó Tamás
Gólszerző: Papp K. (27.), Hahn (53.), ill. Matic (21.)

NAGYKABÁT, SÁL, ESERNYŐ – ezekre mind szükségük volt azoknak, akik kedd este Pakson a helyszínen nézték meg a Mol Magyar Kupa első elődöntőjét. Ahhoz képest, hogy nemrég még rövidnadrágban, pólóban szurkoltak az emberek a mérkőzéseken, a téli időjárás megérkezett április második felében. Ráadásul a kezdés előtt jókora eső zúdult a pályára, így nem ideális körülmények között kezdődött el az összecsapás.

Nem volt meglepő, hogy a Paks módosított valamelyest a megszokott taktikai hadrendjén. Az előző öt mérkőzésen öt vereséget szenvedett el, így érthető volt, hogy Bognár György úgy érezte, valamin változtatnia kell. Ezúttal Tóth Barna és Hahn János volt a két ék, mögötte helyezkedett három középpályás, míg a három védő előtt két védekező középpályás kapott szerepet. Furcsa módon a sokak által már biztos kiesőnek elkönyvelt Kisvárda érkezett jobb formában erre a találkozóra, a Feczkó Tamás edzette csapat éppen az utóbbi hetekben talált magára, és aratott látványos győzelmeket vagy szerzett pontot néhány napja a Groupama Arénában a Ferencváros vendégeként, ám az ősszel összeszedett nagy hátrány miatt talán későn állt össze.

Akárhogy is: a Paks kezdett nagyobb lendülettel, Tóth Barna rögtön a kezdést követően közelről vehette célba a vendégek kapuját, de nem találta el, és az első negyedórában szinte végig a várdai tizenhatos előterében vagy azon belül pattogott a labda. Szervezetten, fegyelmezetten védekezett a Kisvárda, és hogy igazolja, milyen formában várta ezt az összecsapást, az első valamirevaló lehetőségéből gólt szerzett: szöglet után Bernardo Matic fejelte a labdát Szappanos Péter kapujába. Még a nézőtéren is érezni lehetett, mennyire megnőtt a vendégek harci kedve az előny birtokában, míg a hetek óta kínlódó paksiaknak sok minden hiányzott, csak egy ilyen kezdés nem. Ám nem kellett sokat várni a hazai reakcióra, Hahn János a labdát ügyesen Papp Kristóf elé tette, aki egyenlített.

A szünetben sajnos nem cseréltek mezt egyik oldalon sem, így a házigazda továbbra is zöldben, a vendégcsapat pedig pirosban futballozott, és a hasonló árnyalat miatt zavaró volt megállapítani, éppen melyik csapat játékosa birtokolja a labdát. Az viszont fehéren-feketén kiderült, hogy a kisvárdaiak gyorsan visszavennék a vezetést, lendületes akciójukkal indult a második játékrész, és hazai oldalon a nemrég érkező Vécsei Bálint hatalmas sprintjére és becsúszására volt szükség a mentéshez – nagy tapsot aratott, úgy tűnt, hamar megkedvelték új klubjának szurkolói. Majd Tóth Barna a sokadik párharcát nyerte meg, és nagyszerű ütemben ugratta ki Hahn Jánost, aki a felezővonaltól roboghatott a kisvárdai kapu felé. A korábbi gólkirály az elmúlt időszakban sokszor heteken, hónapokon át nem tudott gólt szerezni, és nagyon nagy szüksége volt lelkileg egy fontos találatra – ezúttal nem hibázott. Megfordította tehát az eredményt a házigazda, és innentől az volt a kérdés, van-e annyi energia a Kisvárdában, hogy újítani tudjon.

A vendégek mindent megpróbáltak, a lécet is eltalálták, de az eredmény már nem változott. 2–1

Vége a Paks rossz sorozatának?

Azért erre majd a következő hetekben kapunk választ, de az egyértelmű, hogy a zöld-fehérek nagyon összeszedték magukat, sokkal agresszívabban futballoztak, mint az elmúlt időszakban, így 2022 után ismét ott lesznek a Puskás Arénában, ahol Mol Magyar Kupa-döntőt játszhatnak május 15-én.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik